Η ηγετική πυραμίδα των Ταλιμπάν – Οι στρατηγοί που εξουσιάζουν τα πάντα

Τα έξι πρόσωπα «κλειδιά» στην ηγεσία των Ταλιμπάν που ηγήθηκαν της ανακατάληψης της εξουσίας στο Αφγανιστάν και που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα στην Καμπούλ παρουσίασε το πρακτορείο Reuters.

Γνωστός ως «ο ηγέτης των πιστών», ο Χαϊμπατουλάχ Ακουνζάνταπεριγράφεται από το Reuters ως λόγιος και μελετητής του ισλαμικού νόμου. Είναι ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, που έχει την τελική εξουσία στα πολιτικά, θρησκευτικά και στρατιωτικά ζητήματα που απασχολούν το ισλαμιστικό κίνημα. Ο Ακουνζάντα ανέλαβε τη θέση όταν ο προκάτοχός του, Αχτάρ Μανσούρ, σκοτώθηκε σε αμερικανική επίθεση με drone κοντά στα σύνορα Αφγανιστάν – Πακιστάν το 2016.

Χαϊμπατουλάχ Ακουνζάντα
Χαϊμπατουλάχ Ακουνζάντα

Επόμενος στην ιεραρχία ο μουλάς Μοχάμεντ Γιακούμπ. Γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, ο 30χρονος Γιακούμπ επιβλέπει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ομάδας και -σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης- βρίσκεται στο Αφγανιστάν.

Mulla Muhammad Yacob
Μοχάμεντ Γιακούμπ

Ο Σιρατζουντίν Χακάνι είναι ο γιος του μουτζαχεντίν διοικητή Τζαλαχουντίν Χακάνι. Ο Σιρατζουντίν ηγείται του Δικτύου Haqqani, μιας οργανωμένης ομάδας που επιβλέπει τα οικονομικά και στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία των Ταλιμπάν στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν. Ο Χακάνι είναι περίπου 50 ετών και προσώρας παραμένει άγνωστο πού βρίσκεται.

Sirajuddin Haqqani
Σιρατζουντίν Χακάνι

Εκ των συνιδρυτών των Ταλιμπάν, ο μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρείναι επικεφαλής του πολιτικού γραφείου και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στην Ντόχα που προσπαθούσε να επιτύχει την πολιτική συμφωνία που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για κατάπαυση του πυρός και μια διαρκή ειρήνη στο Αφγανιστάν. Ο Μπαραντάρ θεωρείται ότι ήταν ένας από τους πιο έμπιστους διοικητές του μουλά Ομάρ.

Mullah Abdul Ghani Baradar
Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ

Ο Σερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι φαίνεται πως παραμένει στο προσκήνιο, αν και πρώην αναπληρωτής υπουργός στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν μέχρι που απομακρύνθηκε. Ο Στανικζάι ζει στην Ντόχα εδώ και σχεδόν μία δεκαετία και ήταν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της ομάδας εκεί, το 2015. Ελαβε μέρος σε διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση και εκπροσώπησε τους Ταλιμπάν σε διπλωματικές αποστολές σε πολλές χώρες.

Sher Mohammad Abbas Stanikzai
Σερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι

Τέλος, ο Αμπντούλ Χακίμ Χακάνι, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Ταλιμπάν. Ηγείται του ισχυρού συμβουλίου θρησκευτικών μελετητών και πιστεύεται ευρέως ότι είναι το άτομο που ο Ακουνζάντα εμπιστεύεται περισσότερο.

Abdul Hakim Haqqani
Αμπντούλ Χακίμ Χακάνι,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.