Η Τουρκία έχει εντελώς παρανοήσει: Τώρα απειλεί και τον ΟΗΕ

Κατά της απόφασης του ΟΗΕ να ανανεώσει -και πάλι- την θητεία της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού στην Κύπρο, κατά έξι μήνες, ετάχθη η Άγκυρα, γράφει ο Θανάσης Αργυράκης στο Law & Order.

Ταυτόχρονα, με αφορμή και τις -προ ημερών- καταδικαστικές δηλώσεις της ηγεσίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξαγγελίες Ερντογάν στα κατεχόμενα, για το άνοιγμα της Αμμοχώστου και τον «τρίτο Αττίλα», ταυτόχρονα, προέβη σε μια γενικευμένη επίθεση προς τον Οργανισμό.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να εκτοξεύσει ακόμα και «απειλές» προς τον ΟΗΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τουρκικό υπουργείο, αφού σημειώνει ότι «η παράταση της εντολής της UNFICYP είναι αντίθετη με τους κανόνες και τις αρχές του ΟΗΕ», ζητάει από τον Οργανισμό «να διορθώσει αυτήν την κατάσταση» και «να έλθει σε συμφωνία με τις Αρχές της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα) το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να μην αμφισβητηθεί η παρουσία της UNFICYP στο έδαφος της ΤΔΒΚ»(!).

Το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, επίσης, κατηγορεί τον ΟΗΕ ότι δεν έχει αντιληφθεί τις νέες «πραγματικότητες», έτσι όπως θέλει να τις «διαβάζει» η Άγκυρα βέβαια, στη Μεγαλόνησο, οι οποίες επιβάλλουν την «λύση» των «δύο κρατών».

Στην άκρως επιθετική ανακοίνωσή της, η Άγκυρα χαρακτηρίζει το ψήφισμα ως «περίεργο» και «εξωπραγματικό», αναφέρει ότι «τέτοια ψηφίσματα δεν έχουν νόημα και αξία για εμάς» και ζητάει από «το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθούν στην επίτευξη ενός διακανονισμού με βάση τις πραγματικότητες, αντί να συντηρούν το υπάρχον το status quo στο νησί».

Κατά την Άγκυρα, «δεν θα υπάρξει ποτέ δίκαιος, διαρκής και βιώσιμος διακανονισμός στο νησί, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζει να θεωρεί την ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία – μοναδικό αναγνωρισμένο κράτος) ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του νησιού»

Τέλος, εκφράζεται η «πλήρης υποστήριξη στη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα) σχετικά με το ψήφισμα», ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «ψήφισμα, το οποίο είναι γεμάτο ανακολουθίες και βρίσκεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, ενώ αγνοεί για άλλη μια φορά τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.