Reuters: Μεγαλώνει η «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ για κινεζικές εταιρείες λόγω Σιντζιάνγκ

H κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να προσθέσει περισσότερες από 10 κινεζικές εταιρείες στην οικονομική «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ για τις φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παρακολούθηση υψηλής τεχνολογίας στη Σιντζιάνγκ, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters.

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ συμπεριέλαβε πέντε άλλες εταιρείες και άλλες κινεζικούς φορείς στη μαύρη λίστα λόγω των ισχυρισμών για καταναγκαστική εργασία στη δυτική επαρχία της Κίνας, κορυφαίο παγκόσμιο προμηθευτή βαμβακιού.

Οι νέες προσθήκες αποτελούν μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να καταστήσει την Κίνα υπόλογη για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφεραν οι πηγές.

Η Κίνα απορρίπτει τις κατηγορίες για γενοκτονία και καταναγκαστική εργασία στη Σιντζιάνγκ και αναφέρει ότι οι πολιτικές της είναι απαραίτητες για την εξάλειψη των αυτονομιστών και των θρησκευτικών εξτρεμιστών που σχεδίαζαν επιθέσεις και προκάλεσαν ένταση μεταξύ κυρίως μουσουλμάνων Ουιγούρων και Χαν, της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας της Κίνας.

Έχοντας καταδικασθεί ευρέως για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Σιντζιάνγκ, το Πεκίνο τα περιγράφει ως «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης για να εξαλείψει τον εξτρεμισμό και να δώσει στους ανθρώπους νέες δεξιότητες».

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Μία από τις πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, κάνει λόγο για συνολικά 14 κινεζικές εταιρείες που θα προστεθούν στη λίστα και θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυστηρούς ελέγχουν όταν ζητήσουν άδεια για εισαγωγές από προμηθευτές των ΗΠΑ.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ο Αμερικανός πρόεδρος εντείνει την πίεση προς την Κίνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του πληθυσμού των Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ, ώρες πριν από τη λήξη της θητείας της, έκρινε πως η Κίνα έχει διαπράξει «γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» με την καταστολή της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.