Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν το 85% του αφγανικού εδάφους

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν ελέγχουν το 85% του εδάφους του Αφγανιστάν και δίνουν την διαβεβαίωση στην Ρωσία ότι δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί η χώρα ως πλατφόρμα για επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών, ανακοίνωσε αντιπροσωπεία τους στην Μόσχα υπό τον Σαχαμπουντίν Ντελαγουάρ.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μόσχα, τρεις αξιωματούχοι των Ταλιμπάν θέλησαν να καθησυχάσουν ότι συνιστούν απειλή για την ευρύτερη περιοχή και διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν την δράση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο αφγανικό έδαφος και ότι θα επιδιώξουν την εξάλειψη της παραγωγής ναρκωτικών στην χώρα.

«Θα λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε το Ισλαμικό Κράτος να μην επιχειρεί στο αφγανικό έδαφος…και το έδαφός μας δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ κατά των γειτόνων μας», δήλωσε ο Σαχαμπουντίν Ντελαγουάρ μέσω διερμηνέα.

Η αντιπροσωπεία των ταλιμπάν «δεσμεύθηκε» επίσης ότι τα δικαιώματα των εθνοτικών μειονοτήτων θα γίνουν σεβαστά και δήλωσαν ότι όλοι οι αφγανοί πολίτες έχουν δικαίωμα σε «σωστή εκπαίδευση στο πλαίσιο του αφγανικού νόμου και των αφγανικών παραδόσεων».

«Θέλουμε όλοι οι εκπρόσωποι της αφγανικής κοινωνίας…να λάβουν μέρος στην δημιουργία ενός αφγανικού κράτους», δήλωσε ο Ντελαγουάρ.

Οι αμερικανικές και άλλες δυτικές δυνάμεις αποχωρούν από το Αφγανιστάν έπειτα από παρουσία 20 ετών, δημιουργώντας κενό προς πλήρωσιν και δίνοντας την ευκαιρία στις δυνάμεις των ταλιμπάν να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας επαναφέροντας τις συνθήκες του τέλους της δεκαετίας του ΄90.

 

Η κατάσταση έχει ωθήσει εκατοντάδες μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας να διαφύγουν διασχίζοντας τα σύνορα προς το γειτονικό Τατζικιστάν, δημιουργώντας ανησυχίες στην Μόσχα και σε άλλες πρωτεύουσες ότι οι δυνάμεις των εξτρεμιστών ισλαμιστών θα περάσουν τα σύνορα προς την Κεντρική Ασία, μία περιοχή που η Ρωσία θεωρεί «πίσω αυλή» της.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις των ταλιμπάν ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της μεθορίου με το Τατζικιστάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ταλιμπάν ελέγχουν τα δύο τρίτα της μεθορίου με το Τατζικιστάν και κάλεσε όλες τις πλευρές του Αφγανιστάν σε αυτοσυγκράτηση και να εμποδίσουν την μεταφορά της έντασης εκτός των συνόρων της χώρας τους.

Η Ρωσία, σύμμαχος του Τατζικιστάν στο πλαίσιο του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, έχει δηλώσει ότι θα προστατεύσει την σύμμαχό της.

Η Μόσχα διατηρεί δύο στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν με δύναμη 7.500 στρατιωτών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.