Σιβηρία: Ο καιρός “τρελάθηκε” – Πρωτοφανές κύμα καύσωνα με 48 βαθμούς Κελσίου

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα δεν πλήττει μόνο την Ευρώπη, αλλά και τη Σιβηρία, όπου καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ προκαλώντας, όπως είναι λογικό, έντονη ανησυχία στους επιστήμονες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμαστη Βέρχογιανσκ που είναι η πιο παγωμένη πόλη της Σιβηρίας, όπου ο υδράργυρος άγγιξε τους 48 βαθμούς Κελσίου.

Κάθε προηγούμενο έσπασε η θερμοκρασία στον Αρκτικό κύκλο την προηγουμένη εβδομάδα. Το θερμόμετρο έδειξε 28 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Οι εικόνες από τους δορυφόρους του προγράμματος “Κοπέρνικος” αποτυπώνουν «στα κόκκινα» πολλές από τις πόλεις της Σιβηρίας με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 35°C έως 48°C στο επίπεδο του εδάφους. Και είναι λογικό οι επιστήμονες να βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς προέβλεπαν ότι τέτοιες θερμοκρασίες δεν επρόκειτο να καταγραφούν μέχρι το 2100 στην Αρκτική. Έτσι η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τον πολλαπλασιασμό των κύκλων της ξηρασίας και των κυμάτων καύσωνα, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των πυρκαγιών.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνα, η Ρωσία θερμαίνεται 2,5 φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό έχει ως συνέπεια μέσα σε λίγες μόνο ημέρες οι υψηλές θερμοκρασίες να οδηγήσουν στο λιώσιμο τόνων πάγου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.