Το Κατάρ παραχωρεί «Mirage» και «Rafale» στην Τουρκία ενάντια στην Ελλάδα

Το Κατάρ συμφώνησε με την Τουρκία να αναπτύξει 36 μαχητικά του αεροπλάνα στο έδαφός της υποτίθεται για την εκπαίδευση των πιλότων του.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Τουρκία θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα αεροπλάνα του Κατάρ και για δικούς της σκοπούς.

Στην πραγματικότητα το Κατάρ παραχωρεί στην Τουρκία 36 μαχητικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένων Rafale και Mirage.

Σημειώνουμε ότι σε αεροπορική στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Τουρκία, το Κατάρ συμμετείχε με Rafale, με τα οποία πέταξαν και Τούρκοι πιλότοι -στο πίσω κάθισμα- για να τα μάθουν.

Σε απλή μετάφραση: Το Κατάρ έδωσε Rafale και Mirage στην Τουρκία και θα εκπαιδεύει Τούρκους πιλότους σε αυτά.

Όλη αυτή η ανατροπή παρουσιάζεται προσχηματικά ως δήθεν εκπαιδευτική συνεργασία των πιλότων του Κατάρ με την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Βεβαίως πρέπει να αποσαφηνιστούν οι όροι χρήσης των Rafale από το Κατάρ που έθεσε η Γαλλία όταν τα πούλησε. Εκτός εάν δεν υπάρχουν όροι.

Τι γράφει η «Τζουμχουριέτ»

Ένα νέο βήμα γίνεται στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ, η οποία εντατικοποιήθηκε πρόσφατα, μεταδίδει η «Τζουμχουριέτ».

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Ντόχα, το Κατάρ θα είναι σε θέση να αναπτύξει τα στρατιωτικά του αεροσκάφη και το προσωπικό του με τον εξοπλισμό του στην Τουρκία με σκοπό να εκπαιδεύσει τους στρατιωτικούς του πιλότους.

Τα στρατιωτικά αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο, βάσεις και αεροδρόμια.

Η Τουρκία θα καθορίσει τον αριθμό των στρατιωτικών αεροσκαφών και του προσωπικού που μπορεί να αναπτύξει το Κατάρ για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά ο αριθμός των αεροσκαφών που το Κατάρ μπορεί να αναπτύξει στην Τουρκία δεν θα υπερβαίνει τα 36 και ο αριθμός του προσωπικού δεν θα υπερβαίνει τους 250.

Ο Αρχηγός Επιτελείου, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, υπέγραψε την «Τεχνική ρύθμιση για την προσωρινή ανάπτυξη των αεροσκαφών και του προσωπικού υποστήριξης του Κατάρ στην Τουρκία» με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Κατάρ, Γκανίμ Μπιν Σαχίν ελ Γκανίμ, στις 2 Μαρτίου στη Ντόχα.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας προέκυψαν όταν το νομοσχέδιο υποβλήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα.

Όλες οι δραστηριότητες των στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ θα υπόκεινται στην προέγκριση των τουρκικών Αρχών.

Εάν η Τουρκία χρειάζεται υποστήριξη, θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά αεροσκάφη του Κατάρ.

Οι εκπαιδευτικές πτήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται από τα μαχητικά αεροσκάφη του Κατάρ στον τουρκικό εναέριο χώρο, θα συνοδεύονται από αεροσκάφη που ανήκουν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

(σ.σ. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και από αεροσκάφη του Κατάρ).

Το Κατάρ θα πληρώνει την Τουρκία για το καύσιμα που θα χρησιμοποιούν τα στρατιωτικά του αεροσκάφη στην Τουρκία, και εάν είναι απαραίτητο.

Τα μαχητικά αεροσκάφη του Κατάρ αποτελούνται από τα γαλλικά αεροσκάφη Mirage 2000 και Rafale, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις μοίρες της Τουρκίας.

Τα αεροσκάφη που θα αναπτυχθούν στην Τουρκία

Το Κατάρ θα στείλει τα 9 από τα 12 Μιράζ που έχει, τα 12 από τα 30 Ραφάλ που διαθέτει, τα 4 από τα 8 C-17 που έχει, τα 4 από τα 4 C-130 και 7 από τα 18 AW129 που διαθέτει.

Και «Απάτσι»

Η τουρκική Sozcu γράφει ότι, το Κατάρ θα στείλει Mirage, Rafale, C-17, C-130 και αμερικανικά ελικόπτερα «Apache».

Η Τουρκία θα στείλει επίσης μια δύναμη αντιμετώπισης ταραχών στο Κατάρ για να διασφαλίσει την ασφάλεια κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.