“Δέσμευση μας η αύξηση του κατώτατου μισθού στα €800 την επόμενη μέρα συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης”: Το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εργασία απέναντι στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη που παριουσίασε ο Τσίπρας (vid)

Άμεση αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ την επομένη σχηματισμού μίας προοδευτικής κυβέρνησης και μετά επαναφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέσω της ΕΣΣΕ. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, η αύξηση κατώτατου μισθού και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και αναπτυξιακό εργαλείο, αφού τονώνει την εσωτερική ζήτηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας το σχέδιο του κόμματος για την Εργασία. Πρόκειται για μία συνολική πρόταση που αφορά δομικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, για το χτίσιμο μίας «σύγχρονης, ευρωπαϊκής χώρας του 21ου αιώνα».

Προσαύξηση του νόμιμου ωρομισθίου για την μερική απασχόληση κατά 20%, ως αντικίνητρο στη μερική απασχόληση

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Ελλάδα + Εργασία», περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ρυθμίσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η πιλοτική εκκίνηση του 35ωρου δίχως μείωση μισθού, συλλογικές συμβάσεις και ισχυρό ΣΕΠΕ με προσλήψεις ώστε να φτάσει τους 1500 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα.

Μείωση του ορίου των υπερωριών και κατάργηση της υπερεργασίας που εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα

«Θα γίνουμε επιτέλους Ευρώπη στους μισθούς και τα εργασιακά ή θα μας κρατήσει στο “εδώ είναι Βαλκάνια” η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας;», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, χωρίς μείωση μισθών, αρχικά σε πιλοτική εφαρμογή και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους

«Η κυβέρνηση ξήλωσε το 8ωρο, νομιμοποίησε την απλήρωτη εργασία και ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση, πάνω στο σοκ της πανδημίας. Θέλει μια κοινωνία που ο εργαζόμενος του 12ώρου θα νιώθει τυχερός απέναντι στον άνεργο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα εργασιακά.

Οι πέντε αρχές που διέπουν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η: Δικαιοσύνη, η Ασφάλεια, η Δημοκρατία, η Αξιοπρέπεια και η Προοπτική. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, όσον αφορά τη Δικαιοσύνη, το σχέδιο περιλαμβάνει την προστασία της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και ίσα δικαιώματα για όλους.

Ριζικές θεσμικές τομές ώστε να κατοχυρώνονται τόσο τα εργασιακά τους δικαιώματά όσο και η βασική αρχή της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία.
Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων.-Ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης.
Ρύθμιση και προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε αποσχίσεις κλάδων.
Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση, μεταξύ άλλων, τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης, για τη στοιχειώδη κατοχύρωση τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους.
Ρύθμιση της τηλεργασίας. Διασφάλιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Στον τομέα της Ασφάλειας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι θα προωθηθεί η ακύρωση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, ενώ υπάρχει σχέδιο για:

Ισχυρό σύστημα Συλλογικών Διαπραγματεύσεων
Αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
Υποχρεωτική επέκταση των ΣΣΕ και των διαιτητικών αποφάσεων
Αποκατάσταση του συνταγματικού δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία
Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης
Ισχυρό και αξιόπιστο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
Ριζικό ανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία
Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία
Εφαρμογή των αρχών Υγείας και Ασφάλειας στο Δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση

Η φωνή και η ισχύς του εργαζόμενου κόσμου, είναι απαραίτητο στοιχείο μιας υγιούς αγοράς εργασίας

Κατοχύρωση και ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας και της συνδικαλιστικής δράσης
Αποκατάσταση και θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας
Ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους

Μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα, μερική διαγραφή χρεών πανδημίας, ρευστότητα και εγγυήσεις ώστε να γίνονται προσλήψεις.
Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό
Αναβάθμιση και αύξηση της κλίμακας των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα
Ενίσχυση του ΟΑΕΔ
Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές
Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 συμπολίτες μας, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών με παράλληλη κατάρτιση/επανακατάρτιση.

Παρακολουθήστε ζωντανά την εκδήλωση των προγραμματικών θέσεων

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:

– Xoρέν Βοσκεριτσιάν, Λέκτορας εργασιακών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου

– Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

– Μαρία Καραμεσίνη, Καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας Πάντειο Πανεπιστήμιο

– Άρις Καζάκος, Ομότιμος Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ

– Γρηγόρης Μισκεδάκης, Δικηγόρος- Εργατολόγος

– Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Δημοσιογράφος

– Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά.

 

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.