Ο Ερντογάν επιμένει: «Δύο κράτη στην Κύπρο» σε παραλήρημα ασυναρτησίας

Εάν πρόκειται να υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δεν θα πρέπει να είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ «δύο κρατών», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Είπε ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι δύο «ξεχωριστοί λαοί» είναι δύο «ξεχωριστά κράτη».

Δεν προσδιόρισε εάν αυτό που υποστήριξε ισχύει για Κούρδους και Τούρκους, διότι οι Κύπριοι δεν είναι δύο λαοί, είναι ένας λαός.

Το «κυρίαρχο καθεστώς και η ισότητα» των Τουρκοκυπρίων πρέπει να αναγνωριστούν, συνέχισε, αναφερόμενος σε άλλο θέμα, διότι αυτό είναι αίτημα που αφορά ένα κράτος και προφανώς δεν έχει νόημα στα δύο κράτη.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην τελετή για τα εγκαίνια τούνελ για τη μεταφορά αρδευτικού νερού, στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι με την άρδευση θα αυξηθούν τα εισοδήματα στα 156 εκ. τουρκιλών λιρών και θα απασχοληθούν 10 χιλιάδες άτομα.

Όπως είπε, ο αναπτυξιακός τομέας στα κατεχόμενα θα φτάσει σε μια νέα εποχή και «η αναπτυξιακή κίνηση στην “τδβκ” (σ.σ. ψευδοκράτος) θα αποκτήσει μια νέα δυναμική».

Μπορεί η Τουρκία να βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης αλλά ο Ερντογάν θα φέρει την ανάπτυξη στα κατεχόμενα. Ό,τι να ‘ναι.

«Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί η “τδβκ”», ανέφερε.

Ας σώσει πρώτα την Τουρκία, που σε λίγο θα τρώγονται μεταξύ τους και βλέπει και για τους άλλους…

«Πουλάει» νερό στο ψευδοκράτος

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το ψευδοκράτος «αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης νερού.

»Το θαλασσινό νερό αναμιγνύεται με τα υπόγεια ύδατα.

(σ.σ. δεν φτάνει που κατέλαβαν το κομμάτι της Κύπρου χωρίς πετρέλαιο, είναι χωρίς νερό).

»Προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα η μεταφορά νερού από την Τουρκία στη βόρεια Κύπρο για σκοπούς ύδρευσης και άρδευσης ήταν πάντα στην ημερήσια διάταξη και αυτό το έργο έγινε πραγματικότητα».

«Παρέχουμε πόσιμο νερό σε ολόκληρη τη βόρεια Κύπρο με τη σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού.

»Σήμερα εγκαινιάζουμε τούνελ μεταφοράς αρδευτικού νερού. Θα δούμε φως στη σήραγγα μεταφοράς», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι γνωρίζουν καλά τι είναι αδικία και τι «δύο μέτρα και δυο σταθμά».

Πράγματι. Στη βρετανική αποικιοκρατία μεγάλο μέρος τους είχαν γίνει συνεργάτες και χωροφύλακες των Βρετανών.

«Κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που διήρκεσε μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι υπήρξαν τα μεγαλύτερα θύματα του αδιεξόδου», συνέχισε να λέει ασυναρτησίες.

«Εκείνοι που παρέδωσαν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων πίσω από τις κλειστές πόρτες, όταν φτάσει η ώρα της δράσης δυστυχώς παίζουν πάντοτε το παιχνίδι των τριών πιθήκων.

»Αντί για μια δίκαιη λύση που σέβεται τα δικαιώματα όλων, ήθελαν να καταδικάσουν τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας σε καθεστώς μειονότητας.

»Η νοοτροπία η οποία δεν βλέπει την τουρκοκυπριακή κοινότητα ίση, και μάλιστα την αγνοεί, έχει μετατρέψει το Κυπριακό σε γάγγραινα.

»Οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό δεν έφεραν αποτέλεσμα λόγω της αδιάλλακτης και κακομαθημένης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς.

»Εκείνοι που δολοφόνησαν τον τουρκοκυπριακό “λαό” μεταξύ 1963-1974 το έσκασαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με παράλογες δικαιολογίες μόλις πλησίασε η στιγμή για λύση. ¨

»Οι Ελληνοκύπριοι είναι που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν.

»Ενώ επιβραβεύτηκαν από την ΕΕ, η τ/κ πλευρά που είπε “ναι” τιμωρήθηκε», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Συνεχάρη το ανδρείκελο

Για τη Γενεύη ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «υποστηρίξαμε πλήρως τις ενέργειες της τουρκοκυπριακής πλευράς.

»Θέλω να συγχαρώ τον κ. Τατάρ. Πλέον κανείς δεν μπορεί να κάνει την τουρκική πλευρά να πληρώσει το τίμημα του αδιεξόδου στην Κύπρο.

»Εάν αναζητηθεί λύση στην Κύπρο, πρέπει να βασίζεται στις πραγματικότητες και όχι σε φρούδα όνειρα.

»Αντί να σπαταλάμε χρόνο με προτάσεις που έχουν ολοκληρώσει τη διάρκεια ζωή τους, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι δύο ξεχωριστοί “λαοί” είναι δύο ξεχωριστά κράτη.

»Το κυρίαρχο καθεστώς και η ισότητα των Τουρκοκυπρίων πρέπει να αναγνωριστούν.

»Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να καταπατηθούν τα δικαιώματά τους.

»Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους Τουρκοκυπρίους (σ.σ. είναι δίπλα τους μισό αιώνα και οι Τουρκοκύπριοι πεθαίνουν στη φτώχεια).

»Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας υπόθεση, την Κύπρο.

»Εάν πρόκειται να υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, δεν θα πρέπει να είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών.

»Ποτέ δεν είδαμε τη δική μας μοίρα και δεν την βλέπουμε ξεχωριστά από εκείνη των Τουρκοκυπρίων.

»Δεν αφήσαμε ποτέ τους Τουρκοκύπριους στη μοίρα τους», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Δείτε το βίντεο της παραπάνω ομιλίας του, είναι εμφανές ότι έχει αρχίσει και τα χάνει. Δείτε πώς κοιτά τον φακό και ακούστε πώς μιλά:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.