Πολιτικός “εμφύλιος” στην Τουρκία: Ποιοι θέλουν “κρεμάλα” για τον Ερντογάν

“Κόκκινο” έχουν χτυπήσει οι σχέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας καθώς ο τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε λάβρος κατά του αντιπροέδρου του CHP, Ενγκίν Αλτάι, ο οποίος δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ελπίζει ο Ερντογάν να μην έχει το τέλος του πρώην πρωθυπουργού, Αντνάν Μεντερές, που απαγχονίστηκε μετά το πραξικόπημα του 1960.

“Χαίρεστε με τη μοίρα του Μεντερές; Αυτοί που ετοιμάζουμε μία τέτοια μοίρα, είστε εσείς. Έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με πολλές άδικες, παράνομες και άσχημες συνωμοσίες. Τώρα, βγήκε ένας ανήθικος και ξεδιάντροπος και είπε ότι ελπίζει να έχω την ίδια μοίρα με τον Μεντερές. Βρε ανήθικε, βρε ξεδιάντροπε, για να πάρουμε αυτό το δρόμο που έχουμε πάρει, φορέσαμε πρώτα το σάβανό μας και μετά βγήκαμε. Εμείς δεν φοβόμαστε να πεθάνουμε. Η πίστη μας φόβισε το θάνατο κι έτσι θα συνεχίσουμε. Εσείς όταν μιλάμε για θάνατο, ψάχνετε για τρύπα να κρυφτείτε. Μην κοπιάζετε να μας θυμίζετε αυτή τη μοίρα. Το είδα και στις 15 Ιουλίου και θάψαμε όσους ετοίμαζαν μία τέτοια τύχη στη χώρα”.

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνδύασε εμμέσως τη δήλωση του Ενγκίν Αλτάι με τη δήλωση των 104 απόστρατων ναυάρχων, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για υποκινητή όλων αυτών των κινήσεων εναντίον του.

1

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου είναι αγκαλιά με τους απόστρατους ναυάρχους. Είναι ο μέντοράς τους. Μάθετε ότι σε αυτήν τη χώρα, δεν θα υπάρχει χώρος για μέντορες”, κάνοντας έμμεση αναφορά στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ως εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Τρίτης ο Αλτάι ευχήθηκε ο Ερντογάν να μην έχει “το τέλος του Μεντερές”, του πρωθυπουργού, ο οποίος απαγχονίστηκε. Ο Αντνάν Μεντερές ήταν ο 13ος πρωθυπουργός της Τουρκίας και απαγχονίστηκε μετά το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960, έχοντας ενθαρρύνει πρώτα τις “θρησκευτικές εστίες” που απέκτησαν ισχύ, ενώ μετά αναγκάστηκε να προστατεύσει το κοσμικό καθεστώς.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.