Από την Άγκελα στην Ανναλένα: Οι Πράσινοι ανοίγουν τον δρόμο για την μετά-Μέρκελ εποχή

του Μιχάλη Ψύλου

Ο κύβος ερρίφθη. Υποψήφια καγκελάριος της Γερμανίας, η 40χρονη συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ. Αν και είναι πρώτη φορά που οι Πράσινοι κατέρχονται στις Ομοσπονδιακές εκλογές με υποψηφιότητα για την καγκελαρία, είναι πολύ πιθανό να την καταλάβουν. Και η διάδοχος της Άγκελα να είναι η Ανναλένα-ηλικιακά η νεότερη υποψήφια καγκελάριος στην ιστορία της χώρας. Κάτι που είναι πλέον πολύ πιθανό. Στις δημοσκοπήσεις οι Πράσινοι βρίσκονται μια ανάσα πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες, που σφάζονται με το αδελφό κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών για την ανάδειξη κοινού υποψήφιου.

Μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, οι Πράσινοι θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Γιατί όχι και με τη στήριξη ή και τη συμμετοχή ακόμη της Αριστεράς;

«Οι Πράσινοι έκαναν μια καλή επιλογή» λέει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa, Μάνφρεντ Γκίλνερ. «Οι προοπτικές στις εκλογές για την Bundestag είναι ίσως λίγο καλύτερες για τους Πράσινους με την Μπέρμποκ» λέει και προσθέτει: «Η Ανναλένα απευθύνεται περισσότερο στις γυναίκες και τους νέους ψηφοφόρους. Εδώ οι Πράσινοι θα μπορούσαν να επιτύχουν πολύ περισσότερα μαζί της».

Μητέρα δύο μικρών παιδιών, η Ανναλένα Μπάερμποκ θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την Γιάσιντα Αρντερν, την συμπονετική και πανίσχυρη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας. Η Ανναλένα έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνές Δίκαιο και με ειδικότητα στις διεθνείς σχέσεις. Αν και βουλευτίνα από το 2013, δεν έχει κυβερνητική εμπειρία, αλλά επανειλημμένα κατάφερε να πείσει την κοινή γνώμη για τα ηγετικά της προσόντα με τις εξαιρετικές εμφανίσεις της στη βουλή και την τηλεόραση.

Παρουσιάζοντας πρόσφατα μαζί με τον συμπρόεδρο των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, το πρόγραμμά τους για τις ομοσπονδιακές εκλογές, τόνισαν ότι στόχος τους είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ευημερία των πολιτών. «Τώρα είναι η ώρα για την πολιτική να ξεπεράσει τελικά τον εαυτό της» λέει η Μπέρμποκ. Ο φεμινισμός και η ισότητα είναι το δεύτερο θέμα που εστιάζουν οι Πράσινοι, μετά την κλιματική αλλαγή .Θέλουν να ξεπεράσουν το διαρθρωτικό και πολιτιστικό μειονέκτημα των γυναικών. Ένα άλλο μήνυμα αφορά το ρόλο και την ενίσχυση της οικογένειας ως πολιτικό ζήτημα. Αυτό είναι και το βασικό μέλημα της Μπέρμποκ μέσα στην πανδημία. Είναι μια νεαρή γυναίκα που μπορεί να κατανοήσει προσωπικά τις καθημερινές ανάγκες των οικογενειών με μικρά παιδιά και να μετουσιώσει σε πολιτική αυτήν την κατανόηση. Βέβαια, λίγες επιτυχημένες πολιτικοί είναι ή ήταν μητέρες μικρών παιδιών. Επειδή η συμβατότητα της καριέρας και της οικογένειας παρέμεινε ανεκπλήρωτη υπόσχεση στην πολιτική και την οικονομική ζωή της Γερμανίας. Και όχι μόνο…

Από παιδί στις διαδηλώσεις
Η Μπέρμποκ λέει ότι «κολύμπησε» πολύ γρήγορα και από παιδί στην γερμανική πολιτική σκηνή, καθώς οι γονείς της την έπαιρναν μαζί τους σε πολλές διαδηλώσεις. Σπούδασε νομικά, γνωρίζει πολύ καλά την Ευρωπαϊκή σκηνή αφού στα 25 της εργαζόταν ήδη στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, ως βοηθός ενός Πράσινου ευρωβουλευτή. Μέλος της Βουλής από το 2013, η Ανναλένα κατόρθωσε με το ήρεμο στυλ της, την ικανότητά της να ακούει και να μεσολαβεί, να ανέβει γρήγορα στις τάξεις του κόμματος και πριν τρία χρόνια να εκλεγεί συμπρόεδρος των Πρασίνων.

«Πολλοί Πράσινοι αναμένουν μια προεκλογική εκστρατεία χωρίς μεγάλα λάθη από την Μπέρμποκ» γράφει η Die Zeit. «Θεωρείται εγγυητής ενός καλού αποτελέσματος και η υποστήριξή της στο κόμμα είναι μεγάλη και θα φέρει τελικά στους Πράσινους εκείνες τις ποσοστιαίες μονάδες που χρειάζονται στην εκλογική τους δύναμη , για να εξασφαλίσουν μια σαφή κυβερνητική εντολή» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

Το καθοριστικό είναι πάντως ότι οι Πράσινοι αναμένεται να ηγηθούν στο μεγαλύτερο βιομηχανικό έθνος στην Ευρώπη. «Υπάρχει πλέον προοπτική να αλλάξουμε την πορεία της ιστορίας» λέει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, που παραχώρησε χωρίς προστριβές την υποψηφιότητα στην Ανναλένα.

Το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη και στη Γερμανία είναι η κρίση του κορονοϊού και οι συνέπειές της. Με τους Χριστιανοδημοκράτες να έχουν αποτύχει πλήρως και τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να μοιράζονται αντικειμενικά την ευθύνη, οι ψηφοφόροι στρέφονται πλέον στην μοναδική εναλλακτική που έχει απομείνει: Τους Πράσινους. Και η αλλαγή αυτή αναμένεται φυσικά να επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη. Η Γερμανία είναι άλλωστε όχι μόνο η οικονομική ,αλλά και η πολιτική ατμομηχανή της Γηραιάς ηπείρου…

Οι Πράσινοι άλλωστε διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με την νέα διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Αμερική και όλοι πιστεύουν ότι θα ακολουθήσουν το ριζοσπαστικό, μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, ηγούμενοι της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας. Βάζοντας τέλος στη γραμμή της λιτότητας στην Ευρώπη, που χαρακτήρισε τις κυβερνήσεις Μέρκελ τα τελευταία 10 χρόνια.

Η Ευρώπη στηρίζει πλέον πολλές ελπίδες στην 40χρονη Ανναλένα. Για μια νέα πολιτική που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.