Από «κόσκινο» τα μέτρα στήριξης στη 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Τα επόμενα μέτρα ελάφρυνσης, που θα «χτίσουν» την ημέρα μετά την πανδημία, θα συζητηθούν σήμερα και αύριο ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές, στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται οι παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, οι αναγκαίες αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, που περιλαμβάνουν τα τεκμήρια διαβίωσης, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, την προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις και το τέλος επιτηδεύματος, αλλά και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η εφαρμογή του Πτωχευτικού Δικαίου, η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών και η μείωση των «κόκκινων δανείων».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, αναμένεται να γίνει μια πρώτη «κρούση» προς τους δανειστές για την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου για τα κορωνοχρέη, με πολλές δόσεις. Ωστόσο φαίνεται ότι ο πήχης παραμένει χαμηλά και ενδέχεται οι δανειστές να επιμείνουν στην τρέχουσα ρύθμιση, που προβλέπει 24 άτοκες δόσεις ή 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο αναμένει σκληρό pressing από τους θεσμούς για την άμεση επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού για τα νοικοκυριά από την 1η Ιουνίου.

Η 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα συνοδευτεί με την εκταμίευση και της επόμενης δόσης, ύψους 644.000.000 ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.