Τουρκία: Οι δικαστές «αδειάζουν» τον Ερντογάν για τη δήλωση των απόστρατων ναυάρχων και τις συλλήψεις

Την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν κάνει λόγο για «υπονοούμενα πραξικοπήματος» και προχωρά σε συλλήψεις απόστρατων ναυάρχων, η ένωση των Τούρκων δικαστών του Αρείου Πάγου, αλλά και του αντίστοιχου με το δικό μας ΣτΕ «αδειάζουν» τον Τούρκο πρόεδρο. Σε ανακοίνωσή του αναφέρουν πως η κοινή δήλωση των απόστρατων δεν παραβιάζει κανέναν νόμο επισημαίνοντας, μάλιστα, πως περιλαμβάνεται στο άρθρο 26 του Συντάγματος, που αναφέρει ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδίδει τις σκέψεις και τις απόψεις του ατομικά ή συλλογικά μέσω προφορικής ομιλίας, γραφής, σχεδίων ή άλλων μέσων».

Ταυτόχρονα, κορυφαίος νομικός της χώρας μίλησε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Cumhuriyet» και υποστήριξε ότι η κοινή δήλωση πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιό της και μόνο. «Το κάλεσμα που έγινε και η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από τους απόστρατους ναυάρχους δεν είναι κάλεσμα πραξικοπήματος, αντιθέτως, πρόκειται για κάλεσμα δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά.

Η Mπαρτσίν Γινάντς στο ΟΡΕΝ: Ο Ερντογάν θέλει να σπείρει τον φόβο

Για τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Τουρκία, 24 ώρες μετά την παρέμβαση των ναυάρχων για την ισλαμοποίηση του στρατεύματος και τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, αλλά και για το κίνητρο του Ταγίπ Ερντογάν πίσω από τη δίωξή τους, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, η πολιτική αναλύτρια Μπαρτσίν Γινάντς.

Όπως λέει η ίδια, οι απόστρατοι ναύαρχοι που υπέγραψαν το μανιφέστο είναι θύματα συνομωσίας και η σύλληψή τους είναι μήνυμα τρομοκράτησης του τουρκικού λαού. Η Μπαρτσίν Γινάντς σημειώνει πως ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τις κρίσεις για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να συσπειρώσει τους οπαδούς του, βλέποντας τη δημοτικότητά του στις δημοσκοπήσεις να καταρρέει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.