Άβουλοι και μοιραίοι μπροστά στον «σουλτάνο»!

Πώς παίχτηκε το παιχνίδι της μη επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε. με πρωταγωνιστή το Βερολίνο

Και επαινετικά σχόλια για την Τουρκία από τον ανεκδιήγητο Τζόζεπ Μπορέλ!

του Μιχάλη Ψύλου

«Τα πήραν πίσω, υποχώρησαν»! Πανηγυρίζει η «Yeni Şafak» μετά τις αποκαλύψεις του πρακτορείου Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση όχι μόνο δεν σχεδιάζει να επιβάλει νέες κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά έχει παγώσει και τις υπάρχουσες. «Δεν ισχύουν ούτε οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από την Ε.Ε. τον περασμένο Δεκέμβριο σε τρεις ανώτερους αξιωματούχους της κρατικής εταιρίας πετρελαίων (TPAO)» γράφει σε διθυραμβικούς τόνους η «Turkiye».

«Οι Βρυξέλλες απέφυγαν μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση με την Αγκυρα» σημειώνει η «Milliyet».

H «Hürriyet» πλέκει το εγκώμιο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζόζεπ Μπορέλ: «Ο αρμόδιος μίλησε, η Ε.Ε. θέλει καλές σχέσεις με την Τουρκία». Η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη ο Μπορέλ στη Ρώμη σε συνάντηση που είχε με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο: «Οι συνεχιζόμενες ελληνο-τουρκικές, διερευνητικές συνομιλίες και η ανακοινωθείσα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Τουρκία δείχνουν ότι έχουμε μια καλή δυναμική στις σχέσεις με την Τουρκία» δήλωσε ο Μπορέλ, σύμφωνα με την «Hürriyet».

Οσο για τις «κυρώσεις που θα δαγκώνουν», να ζήσουμε να τις θυμόμαστε!

Το παιγνίδι -με πρωτοβουλία του Βερολίνου- παίχτηκε με επιδεξιότητα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για πρώτη φορά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Εναντίον, μάλιστα, δύο χωρών-μελών της Ε.Ε. Ακολούθησαν οι σύνοδοι κορυφής του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου, χωρίς φυσικά να ανοίξει μύτη, και όλα εναποτέθηκαν για τις 25 Μαρτίου. Και να τα αποτελέσματα! Οχι κυρώσεις, αλλά επαινετικά σχόλια για την Τουρκία από τον ανεκδιήγητο Μπορέλ, ο οποίος στην έκθεση που ετοιμάζει για τη σύνοδο κορυφής της προσεχούς Πέμπτης θα εκθειάζει κιόλας τη στάση της Αγκυρας.

Ο Μπορέλ θα παρουσιάσει αρχικά την έκθεσή του για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, την προσεχή Δευτέρα, στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η έκθεση αναφέρει ότι «από τον περασμένο Δεκέμβριο οι σχέσεις Τουρκίας και Ε.Ε. αναπτύσσονται θετικά». Στην έκθεση τονίζεται μάλιστα ότι «οι εντάσεις έχουν μειωθεί στην ανατολική Μεσόγειο και η επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών της Τουρκίας με την Ελλάδα, όπως και η έναρξη μιας νέας διαδικασίας “επίλυσης” του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θεωρούνται ένα σήμα ότι μπορούν οι σχέσεις να κινηθούν προς τη θετική κατεύθυνση», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα κρατήσει φυσικά κάποια προσχήματα, επαναλαμβάνοντας τις καθιερωμένες χλιαρές ενστάσεις και νουθεσίες προς την Αγκυρα. Το πόσο «σκληρές» θα είναι αυτές οι νουθεσίες φάνηκε, άλλωστε, περίτρανα με τη δήλωση από… βαμβάκι που έκανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφορικά με την τερατώδη κίνηση της Αγκυρας να επιχειρεί τη διάλυση του φιλοκουρδικού HDP, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στην Τουρκία, με 60 βουλευτές και 6.000.000 ψηφοφόρους!

Η προκλητική και αδιανόητη για τη δημοκρατική Ευρώπη κίνηση της Τουρκίας, για να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες διώξεις βουλευτών της τουρκικής αντιπολίτευσης, δεν εμπόδισε φυσικά την ηγεσία της Ε.Ε. να συνεχίσει τις επαφές με την Αγκυρα. Σαν να μη συμβαίνει τίποτα!

Το κλίμα φάνηκε, άλλωστε, και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Η Φον ντερ Λάιεν και ο Μισέλ είχαν μάλιστα στόχο να μεταβούν στην Αγκυρα, αλλά η πανδημία και η κρίση με τους εμβολιασμούς στην Ε.Ε. δεν κατέστησαν δυνατή αυτήν την επίσκεψη, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Οπως τονίστηκε πάντως, η τελική αξιολόγηση της Ε.Ε. σχετικά με τη «θετική ατζέντα» της Τουρκίας θα γίνει σαφής στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Από Αύγουστο χειμώνα και από Μάρτη καλοκαίρι, που λέει και ο λαός …

Μήπως όμως συνετίζεται ο Ερντογάν με την πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί η Ε.Ε.; Πιο προκλητικός από ποτέ, ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ,με αφορμή την επέτειο των 106 χρόνων από τη μάχη της Καλλίπολης το 1915, περιέγραψε τη νεο-οθωμανική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας του Ερντογάν, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες: «Οπως στο Μαντζικέρτ το 1071, στα Δαρδανέλια το 1915, στον αγώνα της ανεξαρτησίας, στην Κορέα το 1952, στην Κύπρο το 1974 και στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, θα συνεχίσουμε με το ίδιο μαχητικό πνεύμα, υπό την καθοδήγηση του προέδρου Ερντογάν, στη Συρία, στο Ιράκ και στην ανατολική Μεσόγειο, να παλεύουμε για όλες τις ανθρώπινες αξίες που καταπατούνται στη γεωγραφία της … καρδιάς μας, ειδικά στο Αζερμπαϊτζάν και τη Λιβύη. Με την έμπνευση που αντλούμε από τους προγόνους μας που έφεραν την… ειρήνη και τη σταθερότητα σε τρεις ηπείρους»!

Προκλητικός και απειλητικός με την Ελλάδα ο Ακάρ

Το νεο-οθωμανικό παραλήρημα του Ακάρ δεν μπορούσε να αφήσει απέξω την Ελλάδα φυσικά. «Οι ασκήσεις που πραγματοποίησε η Ελλάδα με σκοπό την πρόκληση, η στρατιωτικοποίηση των νησιών, κατά παράβαση των συμφωνιών, ο ελλιμενισμός ξένων πολεμικών σκαφών σε αυτά τα νησιά, η διεκδίκηση υφαλοκρηπίδας ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, οι παράλογες απαιτήσεις στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξήσει φυσικά την ένταση. Αυτές οι προκλητικές ενέργειες και απειλές δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές. Ολες αυτές οι αξιώσεις είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο, είναι επιβλαβείς για την κοινή λογική» είπε σε ένα ντελίριο προκλητικότητας ο Ακάρ, για να προσθέσει απειλητικά: «Η μεγαλύτερη ζημιά θα είναι για τον ελληνικό λαό, που πρέπει να το δει και να το γνωρίζει». Και το «κερασάκι»: «Παρά την παράνομη στάση της Ελλάδας, η Τουρκία προσπαθεί να λύσει όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο μέσω διαπραγματεύσεων» δήλωσε μεγαλόθυμα ο Τούρκος υπουργός Αμυνας. Μας κάνει και χάρη, δηλαδή, η Αγκυρα που ασχολείται με τις διερευνητικές συνομιλίες. Ακούει κανείς;

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.