«Εγχώριοι τρομοκράτες» οι εισβολείς στο Καπιτώλιο, λέει ο διευθυντής του FBI

Ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι κατηγόρησε ευθέως τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ που εισέβαλαν στο κτίριο του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου, για «εγχώρια τρομοκρατία». Ο Ρέι, μιλώντας στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δεσμεύτηκε ότι θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, που είχαν ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

«Συγκλονίστηκα από το γεγονός ότι εσείς, οι εκλεγμένοι ηγέτες της χώρας μας, γίνατε στόχος επίθεσης εδώ ακριβώς, σε αυτές τις αίθουσες συνεδριάσεων», είπε ο Κρίστοφερ Ρέι.

«Εκείνη η πολιορκία ήταν εγκληματική συμπεριφορά, χωρίς περιστροφές. Αυτή είναι συμπεριφορά που εμείς, το FBI, θεωρούμε εγχώρια τρομοκρατία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πολιορκία και εισβολή οπαδών του τέως προέδρου στο Καπιτώλιο, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο διευθυντής του FBI διέψευσε και τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτών του ότι οι εισβολείς στο Καπιτώλιο στην πραγματικότητα ανήκουν στο αριστερό, αντιφασιστικό κίνημα antifa.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει κανένα αποδεικτικό στοιχείο οποιασδήποτε εξτρεμιστικής βίας αναρχικών ή ανθρώπων μέλη των antifa που να σχετίζονται με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου», είπε στην Επιτροπή της Γερουσίας.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούμε και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.

Στις 6 Ιανουαρίου, σε ομιλία του κοντά στον Λευκό Οίκο, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καλέσει τους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο και να «δώσουν μάχη» κατά όσων του έκλεψαν τη νίκη, επαναλαμβάνοντας αστήρικτους ισχυρισμούς περί εκλογικής νοθείας.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη συντάξει κατηγορητήριο εις βάρος περισσοτέρων από 300 ατόμων, το οποία αφορά εγκλήματα τα οποία κινούνται από τη συνωμοσία έως την επίθεση κατά της αστυνομίας και την παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι τουλάχιστον 18 άτομα που συνδέονται με την ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys και εννέα άτομα που συνδέονται με την αντικυβερνητική, παραστρατιωτική οργάνωση Oath Keepers. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι συνωμοτούσαν από τον Νοέμβριο να εισβάλουν στο Καπιτώλιο για να αποτρέψουν τον Μπάιντεν να γίνει πρόεδρος.

Οι έρευνες

Το FBI δεν έχει ακόμη συλλάβει ύποπτους για τον θάνατο του αστυνομικού του Καπιτώλιου Μπράιαν Σίκνικ ή για την τοποθέτηση αυτοσχέδιων βομβών που εντοπίστηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία των εθνικών επιτροπών του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος. Ωστόσο έχει στη διάθεσή του βίντεο που εμφανίζει έναν ύποπτο να ρίχνει σπρέι πιπεριού σε αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένου του Σίκνικ, σύμφωνα με πηγές στην αστυνομική έρευνα.

Ο ύποπτος δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί και δεν είναι ακόμη σαφές εάν το σπρέι συνέβαλε στον θάνατο του αστυνομικού.

Σε ένα ένταλμα σύλληψης οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ταραχοποιοί έφεραν όπλα κατά την εισβολή τους στο Καπιτώλιο, όπως σιδηρολοστούς, βαριοπούλες, τέιζερ, σπρέι πιπεριού και, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, περίστροφο με εξωτερικό γεμιστήρα.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους εκείνη την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου μας», δήλωσε το ανώτερο μέλος των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή, Τσαρλς Γκράσλεϊ. «Τώρα, μετά τις 6 Ιανουαρίου, πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τις απειλές του εγχώριου εξτρεμισμού», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Δημοκρατικός Ντικ Ντάρμπιν, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για την προστασία από απειλές από ακροδεξιούς εξτρεμιστές και υπέρμαχους της λευκής κυριαρχίας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ για υποβάθμιση αυτών των απειλών.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «ποτέ δεν δημιούργησε μια ειδική ομάδα για την καταπολέμηση των πολυάριθμων περιστατικών» από την ακροδεξιά, και αντ’ αυτού εστίασε στους ακτιβιστές του κινήματος Black Lives Matter.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.