Στο Αιγαίο το Τσεσμέ – Ξεκίνησε η «Γαλάζια Πατρίδα»

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από τις 25 Φεβρουαρίου που είχαν εξαγγείλει ότι θα ξεκινούσε η διακλαδική άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων υπό τον αλυτρωτικό τίτλο «Γαλάζια Πατρίδα», σήμερα τελικά άρχισαν να βγαίνουν οι πρώτες μονάδες του τουρκικού στόλου από τους ναυστάθμους.

Σε τρία βασικά σημεία θα εκτυλιχθεί η άσκηση, στον κόλπο Ξηρού- στο ύψος των στενών, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου κοντά στον ναύσταθμο του Ακσάζ, ανάμεσα από Ρόδο και Καστελλόριζο, και στην θαλάσσια περιοχή στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Το τουρκικό υπουργείο άμυνας υποστηρίζει ότι θα βγάλει συνολικά 87 πλοία, όμως σε αυτά περιλαμβάνονται και οι δυνάμεις του λιμενικού καθώς και τα βοηθητικά σκάφη, ακόμη και τα φουσκωτά.

Χθες επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο και το υδρογραφικό Τσεσμέ αποσύρθηκε για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες προς τον κόλπο της Σμύρνης για να προφυλαχθεί. Τα ξημερώματα, που οι καιρικές συνθήκες το επέτρεψαν επέστρεψε στο Κεντρικό Αιγαίο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στο κέντρο της θαλάσσιας περιοχής που έχει ορίσει με την παράνομη NAVTEX, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δυτικά του Άγιου Ευστράτιου. Παρακολουθείται από ακταιωρό του Λιμενικού, από την οποία εκπέμπεται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ηχογραφημένο μήνυμα με το οποίο το καλεί το τουρκικό ερευνητικό (TCG CESME, A-599) να εγκαταλείψει την περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο λήγει η παράνομη navtex.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.