Επεισοδιακές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη

Διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων και ταξιδιωτικοί περιορισμοί συνθέτουν το σκηνικό σε χώρες της Ευρώπης. Τα προγράμματα εμβολιασμού συνεχίζονται μετ’ εμποδίων, εντείνοντας περαιτέρω την ανησυχία των αρχών για ραγδαία εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Αντιμέτωποι με τη βίαιη καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας βρέθηκαν διαδηλωτές στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις -στις οποίες μετείχαν, μεταξύ άλλων, και τα «κίτρινα γιλέκα»- τα αιτήματα ήταν πολλά. Από την κατάργηση του επίμαχου νόμου περί «Καθολικής Ασφάλειας» έως τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας, κυρίως για τις οικονομικές τους επιπτώσεις σε διάφορους παραγωγικούς τομείς.

Στη Νάντη και σε άλλες πόλεις, στις διαδηλώσεις μετείχαν και νεαροί, διαμαρτυρόμενοι επειδή απαγορεύονται τα πάρτι. Προς αποφυγή μίας τρίτης εθνικής καραντίνας, η Γαλλία έκλεισε από τα μεσάνυχτα τα σύνορα σε ταξιδιώτες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ενίσχυσε τους ελέγχους τήρησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας, από τις 6 το απόγευμα. Στο στόχαστρο της αστυνομίας είναι τα παράνομα πάρτι, αλλά και όσα εστιατόρια λειτουργούν, παρά την απαγόρευση: μόνον μέσα στο 48ωρο, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 24 που είχαν ανοίξει παράνομα στο Παρίσι.

Με πυρσούς στα χέρια, πολλοί χωρίς να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις, εκατοντάδες Δανοί συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά των μέτρων περιορισμού, λόγω πανδημίας. Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση στην πόλη Άαρχους είχε η οργάνωση «Άντρες στα Μαύρα». Στο στόχαστρο των διαδηλωτών ήταν η απόφαση της κυβέρνησης της Κοπεγχάγης να παρατείνει μέχρι το τέλος 28 Φεβρουαρίου την «ημικαραντίνα» που έχει επιβάλει, διατηρώντας κλειστά τα εμπορικά καταστήματα και τα σχολικά.

Έκκληση στους Γερμανούς για υπομονή, εν μέσω καθυστερήσεων στο πρόγραμμα εμβολιασμού και της αυστηρής καραντίνας, απηύθυνε η καγκελάριος Μέρκελ, προλειαίνοντας κατά πως φάνηκε το έδαφος για νέα παράταση των μέτρων.

Από χθες, η Γερμανία απαγόρευσε -με ελάχιστες εξαιρέσεις- την είσοδο σε ταξιδιώτες από χώρες υψηλού κινδύνου, λόγω μεταλλάξεων. Προς το παρόν, στη «μαύρη» αυτή λίστα συγκαταλέγονται η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, στα ηπειρωτικά της οποίας έχουν μείνει μόνον 7 ελεύθερες κλίνες στις εντατικές, καθώς το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού σαρώνει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.