Κυπριακό: Επιστολή Μπορέλ προς Χριστοδουλίδη – Σχοινάς: Όσοι μιλούν για δύο κράτη δεν ρώτησαν την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό, η οποία προγραμματίζεται για την πρώτη εβδομάδα Μαρτίου, έστειλε διπλό μήνυμα σε Τουρκοκύπριους και Άγκυρα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ σε επιστολή του στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη αναφέρει: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξίσου ξεκάθαρη ότι πρέπει να τηρηθούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία καλούν όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το υποτιθέμενο κράτος της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ και να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και τον αδέσμευτο χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» της Κύπρου ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ξέρω πως η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ε.Ε. ως ένα κράτος. Άρα όσοι μιλάνε για λύση δύο κρατών δεν έχουν ρωτήσει την Ευρώπη. Η σημερινή συγκυρία μετά τις εντάσεις της περασμένης χρονιάς είναι ευνοϊκή για νέο ξεκίνημα, αρχής γενομένης της συνάντησης 5+1 στις ΗΠΑ. Το βασικό ζητούμενο για την Ε.Ε. είναι η επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία να είναι από την πρώτη στιγμή ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης”.

Πηγή πληροφοριών: ert.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.