Συντάξεις: Για ποιους ανοίγει ο δρόμος να βγουν νωρίτερα και με ευνοϊκότερους όρους

Τον… δρόμο για να πάρουν σύνταξη νωρίτερα και με πιο ευνοϊκούς όρους ανοίγει απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το δεύτερο Τμήμα του Ελεγκτικού συνεδρίου σχετικά με τα όρια ηλικίας. Κερδισμένοι είναι τρίτεκνοι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι, στους οποίους αναγνωρίζεται δικαίωμα στη σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης έως το 2010, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, όπως προβλέπεται για τις γυναίκες συναδέλφους τους.

«Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η συνταξιοδοτική διάταξη, με την οποία θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των τρίτεκνων γυναικών εισάγει διάκριση εις βάρος των ανδρών χωρίς να υφίστανται αποχρώντες λόγοι που να τη δικαιολογούν, είναι ανίσχυρη ως αντίθετη στην αρχή της ισότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου», εξηγεί στο enikonomia.gr o δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς.

Προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων, για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται σε ισχύ η δυσμενής αυτή διάκριση σε βάρος των ανδρών, και ειδικά για εκείνους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31 Δεκεμβρίου 2010 το δικαίωμα της συνταξιοδότησης με 20 έτη ασφάλισης θα πρέπει να επεκταθεί και στους τρίτεκνους άνδρες υπαλλήλους.

Υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος για την έξοδο σε σύνταξη σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ενώ είχαν 25ετία το 2010 και ανήλικο τέκνο δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν σε αντίθεση με τις γυναίκες συναδέλφους τους άνοιξε σε πρώτη φάση από την έκδοση της 317/2020 απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Για την συμπλήρωση 25ετίας προσμετράται χρόνος στρατού και χρόνος τέκνων με αναγνώριση. Κατ’ αναλογία, βάσει του σκεπτικού της απόφασης, το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες διατάξεις του ν.3865/2010 που διατήρησαν διαφορετικά όρια ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως στην περίπτωση των τρίτεκνων ανδρών με 20ετία το 2010. Και αυτοί, όπως έκρινε ειδικά η 1568/2020 απόφασης του Δεύτερο Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν άνευ ορίου ηλικίας όπως προβλέπεται για τις τρίτεκνες γυναίκες», αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς.
Πάντως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ενώ έχουν περάσει οκτώ μήνες από τη δημοσίευση της 317/2020 απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση. Η δε πρόσφατη απόφαση που εστιάζει στους τρίτεκνους πατέρες, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την υποχρέωση της πολιτείας να συμμορφωθεί με το γράμμα και το πνεύμα των αποφάσεων.
«Άμεση υποχρέωση της πολιτείας είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση στο πνεύμα της απόφασης του αρμοδίου Ανωτάτου Δικαστηρίου. Διαφορετικά, σε κάθε περίπτωση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οφείλει, όπως πράττει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αν εφαρμόζει το δεδικασμένο και την πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου», επισημαίνει στο enikonomia ο Κώστας Τσουκαλάς.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.