Το πρώτο ταξίδι στην Ιστορία με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που πραγματοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρεία, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Η εκτόξευση του επανδρωμένου σκάφους Crew-1 Dragon «Resilience» της αμερικανικής εταιρείας SpaceX έγινε το βράδυ της Κυριακής στις 2:27 π.μ. (ώρα Ελλάδος) , από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.
Ο επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος Falcon 9 της SpaceX, μετά από εννέα λεπτά, επέστρεψε στη Γη και προσνηώθηκε σε ένα πλοίο-πλατφόρμα στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Η επιτυχία αυτή ανοίγει τον δρόμο στο να εισέλθουν στο μέλλον κι άλλες ιδιωτικές εταιρείες στον χώρο των διαστημικών ταξιδιών κάτι που θα ωθήσει σε μεγάλη πτώση του κόστους.
Crew Dragon is fully autonomous, but astronauts on board can take control of the spacecraft if necessary. Simulator here → https://t.co/OInzLQMEP2 pic.twitter.com/yFbDBFyF6m
— SpaceX (@SpaceX) November 17, 2020
Το διαστημικό αεροσκάφος Crew Dragon, μετά από ένα ταξίδι διάρκειας 27,5 ωρών όπως είχε προγραμματιστεί αγκυροβολήθηκε αυτόνομα στον διαστημικό σταθμό περίπου στις 6 π.μ. της Τρίτης (ώρα Ελλάδος).
Εκεί ο 51χρονος κυβερνήτης Μάικ Χόπκινς, ο 44χρονος Βίκτορ Γκλόβερ (ο πρώτος έγχρωμος αστροναύτης στον ΔΣΣ και ο μοναδικός «πρωτάρης» στο διάστημα), η 55χρονη Σάνον Γουόκερ και ο 55χρονος Σοΐτσι Νογκούτσι της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA θα συναντήσουν την Κέιτ Ρούμπινς της NASA και τους κοσμοναύτες Σεργκέι Ριζίκοφ και Σεργκέι Κουντ-Σβέρτσκοφ της ρωσικής υπηρεσίας Roscosmos
Η ιστορική εκτόξευση της Κυριακής – η πρώτη από τις έξι προγραμματισμένες πτήσεις της NASA / SpaceX Commercial Crew Program – ανοίγει το δρόμο για ένα μέλλον τακτικών δρομολογίων, μεταφέροντας διεθνείς επιστήμονες από και προς το διαστημικό σταθμό. Μετά το τέλος του προγράμματος Space Shuttle της NASA το 2011, ο οργανισμός αναγκάστηκε να βασίζεται στη Ρωσία για να μεταφέρει αστροναύτες στο πλωτό εργαστήριο.
Live view of Earth from Crew Dragon → https://t.co/SpsRVRJyB1 pic.twitter.com/4DXHmXL9DS
— SpaceX (@SpaceX) November 16, 2020
Ο ΔΣΣ βρίσκεται σε τροχιά σε ύψος 250 μιλίων πάνω από τη Γη και κινείται με ταχύτητα πάνω από 17.000 μιλίων την ώρα.