Περιπλέκεται η κατάσταση στην Κύπρο – Εκλογές στο ψευδοκράτος: Νικητής ο εκλεκτός του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ

Νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στο ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου αναδεικνύεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο εκλεκτός του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ έναντι του Μουσταφά Ακιντζί  .

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση σε 631 από τα 738 εκλογικά τμήματα ο Tατάρ συγκεντρώνει το 52.07 % (58084 ψήφοι) με τον Ακιντζί  να περιορίζεται στο 47.93 % (53458 ψήφοι).

Ήδη ο πρόεδρος των Τ/Κ προχώρησε προκλητική δήλωση, μιλώντας για «γαλάζια πατρίδα» η οποία αφήνει λίγα περιθώρια για κοινά σημαία επαφής με την Λευκωσία:

«Με την ψήφο του ο λαός της τΔΒΚ δήλωσε την εμπιστοσύνη του στον πρώτο πρόεδρό μας τον Ραούφ Ντακτάς.

Ο νικητής είναι ο Τ/Κ λαός. Για μια ισχυρότερη «γαλάζια πατρίδα» για μια ισχυρότερη βόρεια Κύπρο», είπε ο Τατάρ.

Οι κάλπες στα Κατεχόμενα άνοιξαν στις 8 το πρωί για τον β’ γύρο των «προεδρικών εκλογών» με Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί να διεκδικούν «εκλογή» στη θέση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Πρόκειται για την δέκατη κατά σειρά αναμέτρηση για την ανάδειξη του κατοχικού ηγέτη, με τον αριθμό των όσων θα ψηφίσουν να ανέρχεται στις 199.029, γεγονός που υποδηλοί αύξηση της τάξης των 22,000 ψηφοφόρων μέσα σε πέντε χρόνια.

Στον πρώτο γύρο των παράνομων εκλογών, ο Ερσίν Τατάρ έλαβε το 32,35% των ψήφων, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί το 29,84%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τρίτος αναδείχθηκε ο Τουφάν Ερχιουρμάν, με ποσοστό 21,68%, ενώ όπως γνωστοποίησε τις προηγούμενες ημέρες, ο ίδιος και το κόμμα του ΡΤΚ θα στηρίξουν τον Μουσταφά Ακιντζί, δίνοντας του σαφέστατο προβάδισμα για επανεκλογή.

Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο ήταν ιστορικό χαμηλό ρεκόρ για την τ/κ κοινότητα. Ψήφισε το 58,2% ενώ πάνω από 5000 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα, γεγονός που οδήγησε το «εκλογικό συμβούλιο» να κάνει έκκληση στους ψηφοφόρους να χρησιμοποιούν τη σφραγίδα μόνο μία φορά με τον σωστό τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τατάρ ήταν αυτός που βρέθηκε στα πανηγύρια του ψευδοκράτους για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Επιπλέον, τουρκοκυπριακά μέσα έκαναν λόγο για ποικίλες πιέσεις υπέρ της υποψηφιότητας Τατάρ.

Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε τουρκοκυπριακά μέσα ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές».

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.