Δημοσκόπηση ΒΟΜΒΑ της ALCO μετά το Eurogroup – Η πλειοψηφία είναι θετική έναντι της κυβέρνησης

Θετικά αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των πολιτών τις παραμέτρους της συμφωνίας στο Eurogroup που αφορούν στα εργασιακά, καθώς και τα αντισταθμιστικά μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του NEWS247
Μάλιστα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το πάγωμα του ποσοστού ομαδικών απολύσεων αντιμετωπίζει θετικά και σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ένας στους δύο εκτιμά ότι η συμφωνία έπρεπε να κλείσει τώρα και τέσσερις στους δέκα πιστεύουν πως και με κυβέρνηση ΝΔ η συμφωνία θα έκλεινε με τα ίδια αποτελέσματα.
Ενδιαφέρον είναι πως περίπου έξι στους δέκα δηλώνουν ότι έχουν ακούσει/διαβάσει ότι ολοκληρώθηκε η πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα εκφράζουν άγνοια.  Πιο αναλυτικά, το 48% πιστεύει ότι η συμφωνία έπρεπε να κλείσει τώρα, ενώ το 18% δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να περιμένει ώστε να επιτύχει καλύτερη συμφωνία. Το 34% επιλέγει σε αυτό το ερώτημα το “Δεν ξέρω/δεν απαντώ”.

  Στο ερώτημα “Το ότι η συμφωνία προβλέπει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από 1/1/2018 είναι ένα αποτέλεσμα θετικό, μάλλον θετικό, μάλλον αρνητικό ή αρνητικό;” το 29% απαντά θετικό, το 18% μάλλον θετικό, το 9% ούτε θετικό ούτε αρνητικό, το 6% μάλλον αρνητικό, το 18% αρνητικό και το 20% δηλώνει “Δεν ξέρω/δεν απαντώ”.

  Το υψηλότερο ποσοστό θετικής αξιολόγησης της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων (78%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικής γνώμης καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων της ΧΑ (33%). Το 61% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και αντίστοιχο ποσοστό ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ έχουν θετική γνώμη. Θετική γνώμη όμως έχει και το 43% της ΝΔ, ενώ το 31% έχει αρνητική.

Στο ερώτημα “Το ότι η συμφωνία προβλέπει το πάγωμα του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, είναι ένα αποτέλεσμα θετικό, μάλλον θετικό, μάλλον αρνητικό ή αρνητικό;” το 45% απαντά θετικό, το 18% μάλλον θετικό, το 7% ούτε θετικό ούτε αρνητικό, το 4% μάλλον αρνητικό, το 10% αρνητικό και το 16% απαντά “Δεν ξέρω/δεν απαντώ”.

Το υψηλότερο ποσοστό θετικής αξιολόγησης και του παγώματος του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων καταγράφεται και πάλι μεταξύ των ψηφοφόρων της Ενωσης Κεντρώων (85%), ενώ και σε αυτό το ερώτημα το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικής γνώμης καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων της ΧΑ (35%). Το 75% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το 75% των ψηφοφόρων του Ποταμιού αξιολογούν θετικά το πάγωμα του ποσοστού ομαδικών απολύσεων. Θετική γνώμη έχει και το 63% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

  Στο ερώτημα “Πιστεύετε ότι με κυβέρνηση της ΝΔ η συμφωνία θα έκλεινε με καλύτερα ή χειρότερα αποτελέσματα;”, το 40% απαντά με τα ίδια, το 24% καλύτερα, το 23% χειρότερα και το 13% επιλέγει “Δεν ξέρω/ δεν απαντώ”.

  Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ, καίτοι αξιολογεί θετικά τις παραμέτρους της συμφωνίας στο Eurogroup για τα εργασιακά, θεωρεί και μάλιστα σε ποσοστό 69% ότι μία κυβέρνηση ΝΔ θα έκλεινε καλύτερη συμφωνία.  Το 14% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί ότι η ΝΔ θα έκλεινε την ίδια συμφωνία και το 11% ότι θα έκλεινε χειρότερη. Το 42% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η ΝΔ θα έκλεινε χειρότερη συμφωνία, το 38% ότι θα έκλεινε την ίδια και ένα 12% ότι θα έκλεινε καλύτερη.

  Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις όσον αφορά στη στάση των πολιτών απέναντι στα ισοδύναμα που εξετάζει η κυβέρνηση για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, τα οποια ως θετικά μέτρα συγκεντρώνουν υψηλότατη αποδοχή. Το 86% συμφωνέι με τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 13% σε 6% και μόνο το 1% διαφωνεί. Το 84% συμφωνεί με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% και μόλις το 2% διαφωνεί. Το 77% συμφωνεί με τη μείωση του ΦΠΑ της εστίασης από 24% σε 13% και το 72% συμφωνεί με τη μείωση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών.

  Πηγή http://news247.gr/eidiseis/politiki/ereyna-ths-alco-gia-to-news247-h-pleiopshfia-symfwnei-me-ta-antistathmistika.4545619.html

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.