Δημοσκόπηση Marc: 11,4 μονάδες μπροστά η Ν.Δ. αλλά με απώλεια ψηφοφόρων

Με σταθερά διψήφιο ποσοστό, παρά τις δύσκολες καμπές που είχε η κυβέρνηση με τις πυρκαγιές του Αυγούστου και τον ανασχηματισμό, εξακολουθεί να προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για το protothema.gr.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 34,4% (έναντι 37,6% τον Ιούνιο), με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες και να φτάνει στο 23% (από 21,2%).

Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6%, το ΚΚΕ με 5,4%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, ενώ το ΜέΡΑ25 καταγράφει ποσοστό 2,9% και μένει οριακά εκτός Βουλής.

Παρότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, τον Ιούνιο (η ΝΔ έπεσε 3,2 ποσοστιαίες μονάδες), ωστόσο, φθάνει στο 12% με την αναγωγή στα έγκυρα, ενώ και όλοι οι επιμέρους ποιοτικοί δείκτες δείχνουν «γαλάζια» υπεροχή.

Καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση από τη ΝΔ ενός ισχυρού προβαδίσματος δείχνει να διαδραμάτισε η επικράτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στη «μάχη» της ΔΕΘ.

Ενδεικτικό είναι ότι η ικανοποίηση από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού έφτασε στο 40% («ναι» 18,3% και «μάλλον ναι» 21,7%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το πρόγραμμα που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε στο 28,6% («ναι» 13,4% και «μάλλον ναι» 15,2%).

Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη δεν ικανοποίησαν το 49,8%, ενώ οι αρνητικές γνώμες για τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας είναι στο 52,5%.

Στην παράσταση νίκης και στο ερώτημα «Ανεξάρτητα του τι θα ψηφίσετε, αν είχαμε την επόμενη Κυριακή εκλογές, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα τις κέρδιζε;», η διαφορά είναι συντριπτική υπέρ της ΝΔ, την επικράτηση της οποίας πιστεύει το 70,4% έναντι 16,7% που εκτιμά ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σταθερά υπερέχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως «καλύτερος πρωθυπουργός», με το 49,3% να δηλώνει υπέρ του, έναντι 32,3% που θεωρεί τον κ. Τσίπρα πιο κατάλληλο.

Στις δημοτικότητες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 48,6%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έρχεται δεύτερος με 35,7%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 34,5%, η Φώφη Γεννηματά με 30,1%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 26% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 17,5%.

Στη συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης αυτά τα δύο χρόνια, «θετικά και μάλλον θετικά» απαντά το 46,9%, ενώ «αρνητικά και μάλλον αρνητικά» το 52,6%.

Διαχρονικά, είναι χαμηλότερη η επίδοση της κυβέρνησης, που είχε στην προηγούμενη μέτρηση 55,2% θετικών γνωμών.

Παραμένει, πάντως, πολύ πάνω από το εκλογικό ποσοστό του Ιουνίου, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι ότι δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ κρίνει θετικά το κυβερνητικό έργο, επιβεβαιώνοντας γιατί ενδιαφέρεται έντονα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το χώρο του Κέντρου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.