Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Αποδοκιμασία της κυβέρνησης για οικονομία, αστυνομία και πανδημία

Αποδοκιμασία των επιλογών της κυβέρνησης, εκ μέρους των πολιτών, για μια σειρά από ζητήματα, όπως η διαχείριση της πανδημίας, τα οικονομικά μέτρα στήριξης και η αντίδραση της στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, δείχνει η έρευνα της Palmos Analysis που δημοσιεύει η «ΑΥΓΗ». Παράλληλα, ιδιαίτερα μεγάλα είναι τα ποσοστά των πολιτών που βλέπουν κατάχρηση εξουσίας από την ΕΛ.ΑΣ. και πιστεύουν ότι «τα ΜΜΕ είναι μεροληπτικά υπέρ της κυβέρνησης».

Η φθορά της κυβέρνησης

Αναλυτικότερα, το 67% των συμμετεχόντων στην έρευνα, απάντησαν πως δεν είναι ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης, με παραπάνω από τους μισούς (36%) να δηλώνουν πως δεν είναι «καθόλου» ικανοποιημένοι. Επίσης, μόλις το 35%, θεωρεί πως η χώρα κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση», ποσοστό κατά 6% μειωμένο σε σχέση με πριν έναν μήνα, και ενώ, οι συμμετέχοντες που πιστεύουν πως η χώρα κινείται «προς τη λάθος κατεύθυνση», έχουν αυξηθεί σε 57% (από 51% τον Φλεβάρη).

Παράλληλα, πανδημία, οικονομία και ανεργία παραμένουν τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, ενώ, αξίζει να σημειωθεί πως αισθητά μεγαλύτερο, σε σχέση με τον Φλεβάρη, είναι το ποσοστό των πολιτών που απάντησε πως η κύρια ανησυχία του είναι η πανδημία, (48 % τον Μάρτη, 40% τον Φλεβάρη). Επίσης, σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις σε οικονομία και την κοινωνία το επόμενο διάστημα, το 56% των πολιτών απαντά «όχι και μάλλον όχι», έναντι του 40% που πιστεύει πως μπορεί ή μάλλον μπορεί.

 

Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 63% των συμμετεχόντων απαντάει πως «δεν είναι επαρκή και αποτελεσματικά», ενώ, ιδιαίτερα μεγάλο είναι και το ποσοστό που διαφωνεί (69%) με τη λογική της ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων χωρίς διαγωνιστική διαδικασία εξαιτίας της πανδημίας.

Δυσαρέσκεια για το δόγμα «νόμος και τάξη»

Επίσης, το 62% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν πως απειλούνται ή μάλλον απειλούνται οι δημοκρατικές ελευθερίες τους από τα μέτρα περιορισμού και το δόγμα «νόμος και τάξη» που εφαρμόζεται στην αστυνομία.

Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος, το 77% των συμμετεχόντων απαντά ότι η αντίδραση της κυβέρνησης στα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά πολιτών, όπως αυτό στη Νέα Σμύρνη, είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Μόλις το 19%, επικροτεί την κυβερνητική στάση. Παράλληλα, το 74% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν επίσης πως υπάρχει κατάχρηση εξουσίας από την πλευρά της αστυνομίας έναντι 24%.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο ερώτημα «ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα» η καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών συγκεντρώνει τον Μάρτιο 13%. 8% ήταν τον Φεβρουάριο, ενώ 4% και 3% τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα.

«Μεροληπτικά» ΜΜΕ

Τέλος, στο 65% ανέρχεται το ποσοστό των συμμετεχόντων, που θεωρεί ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι μεροληπτικά προς την κυβέρνηση και κατά της αντιπολίτευσης, ενώ μόλις 15% πιστεύει πως είναι αντικειμενικά. Σε αυτό, έρχεται να προστεθεί το ότι ένα 20% δεν έχει πληροφορηθεί για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.