Δήλωση για την υπόθεση της Βιολάντα έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με τη φράση του να προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις.
«Tα συγκλονιστικά ντοκουμέντα, όπως αυτά με τις φωτογραφίες των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών της Καισαριανής, θα πρέπει όχι μόνο να συντηρούν την ιστορική μνήμη του λαού αλλά να διδάσκονται και σε όλα τα σχολεία», ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στο «OPEN» και την εκπομπή «10 παντού».
Ο κ. Κουτσούμπας συμπλήρωσε αμέσως, «να λέγεται ολόκληρη η αλήθεια, όπως για παράδειγμα ότι ήταν κομμουνιστές, γιατί κάποιοι το αποκρύβουν ενώ αυτό το ανέφερε μέχρι και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ναζί στρατιωτικός διοικητής της Ελλάδας για να αναγγείλει την εκτέλεσή τους».
Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ είπε επίσης ότι «οι ήρωες της Καισαριανής εκτελέστηκαν γιατί, μαθημένοι να υπηρετούν τον λαό, επέλεξαν να μη γλιτώσουν το τομάρι τους. Επέλεξαν να μην κάνουν δήλωση μετανοίας, δήλωση αποκήρυξης του ΚΚΕ» ενώ καυτηρίασε τη «θρασύδειλη δράση των φασιστοειδών» που έσπευσαν να καταστρέψουν την πλάκα που έχει στηθεί στο μνημείο του Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς.
Για τη «Βιολάντα»
Σχετικά με τη «Βιολάντα» και τα χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο υπέρ του ιδιοκτήτη, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε ότι «μου άρεσε πολύ αυτό που έγραψε το ΠΑΜΕ με τη φράση του Γκόρκι ότι ‘όσο αντιπαθής είναι ένας εργοδότης που προχωρά σε εγκλήματα, άλλο τόσο μου είναι αντιπαθής και ο δούλος’. Σοκαρίστηκα όταν είδα αυτή την εικόνα. Δεν γίνεται να δικαιολογήσεις κάποιον που για λίγα ψίχουλα που παίρνει, χειροκροτεί τον εργοδότη του όταν κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του».
Τόνισε δε, ότι «μιλάμε για εγκληματική ασυδοσία της συγκεκριμένης επιχείρησης αλλά δυστυχώς δεν είναι η μόνη, υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις στις οποίες συμβαίνουν παρόμοια πράγματα. Το Εργατικό Κίνημα και τα σωματεία έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αλλά δεν ακούει κανείς, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Περιφέρεια, η οποία όχι μόνο δεν έκανε ελέγχους αλλά χρηματοδότησε από προγράμματα τον συγκεκριμένο εργοδότη για να αναβαθμίσει το εργοστάσιο. Χωρίς να πάει να δει τι συμβαίνει εκεί παρά τα καμπανάκια».
Για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα
Μιλώντας για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε πως πάντως δεν πέρασε και καμία «Οδύσσεια», μια πολιτική που υπηρέτησε το σύστημα ακολούθησε προσπαθώντας να εγκλωβίσει τμήματα του λαού. Συνεχίζοντας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξήγησε ότι συνολικά η σοσιαλδημοκρατία έχει στρατηγικά αδιέξοδα, γιατί είναι νωπή η εμπειρία από την αντιλαϊκή πολιτική που άσκησε καθώς και γιατί σε έναν κόσμο που φλέγεται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς δεν υπάρχουν αυτά τα ελάχιστα περιθώρια που υπήρχαν κάποτε για να κάνει «ελιγμούς».