Άγριο κυνηγητό Τσίπρα στον Μητσοτάκη για τα χαμένα κονδύλια της ΕΕ: Να μας εξηγήσει γιατί απεμπόλησε 7,5 δις ευρώ στερώντας τα από την κοινωνία

Σκληρή κριτική άσκησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσερχόμενος προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες. ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ Τσίπρας, δίνοντας και το σήμα για αντιπολίτευση ουσίας στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ.

«Στο πρώτο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ μετά τη κρίση, οι δαπάνες για την κοινωνική συνοχή μειώνονται και τα κριτήρια κατανομής γίνονται ακόμα πιο άδικα. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η εξέλιξη αυτή είναι άδικη και έξω από κάθε πλαίσιο πολιτικής ηθικής», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε μία σύντομη αναφορά των πεπραγμένων του, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργό:

«Ως πρωθυπουργός διεκδίκησα με επιμονή και μεθοδικότητα να υπάρχουν επιπρόσθετα κονδύλια ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ως ελάχιστο μέτρο αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού. Ο κ. Μητσοτάκης δεν συνέχισε αυτή τη διεκδίκηση. Όχι μόνο την απεμπόλησε ολοκληρωτικά άλλα δεν συμμετείχε στη Σύνοδο που διοργάνωσε ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός, προκειμένου να διεκδικήσει συμμαχίες και να θέσει το πλαίσιο των ελληνικών διεκδικήσεων».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα βέλη του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Προσέρχεται λοιπόν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να υπάρχει καμία θετική προσδοκία για κάτι καλύτερο για τη χώρα. Το δόγμα του προβλέψιμου εταίρου και του δεδομένου συμμάχου τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και στα πλαίσια της Ευρώπης αποτελεί συνταγή αποτυχίας. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν μια κυβέρνηση που θα διεκδικεί και δεν θα αγνοεί το δίκιο τους».

Εντωμεταξύ ανακοίνωση-απάντηση στα λεγόμενα του κυβ εκπροσώπου Στ Πέτσα εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον να εξηγησει γιατι η κυβέρνηση απεμπολεί κονδύλια απαραίτητα στην κοινωνία :

«Όσα δις ευρώ και να προσθέσει ο κ. Πέτσας στο λογαριασμό του 2015, δεν θα καταφέρει να αποφύγει να απαντήσει στην ουσία. Ίσως επειδή η ουσία πονάει και για το ποιος οδήγησε τη χώρα στην απώλεια του ¼ του ΑΕΠ της και για ότι τουλάχιστον σήμερα δεν διεκδικεί περισσότερους πόρους σε αυτή τη βάση», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και δύο μέρες κάνει αφηρημένες δηλώσεις καθαρά επικοινωνιακής αξίας για διεκδικήσεις κονδυλίων.

Δεν μας λέει όμως για το μείζον ζήτημα που είναι ότι η πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα κονδύλια συνοχής δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ότι η Ελλάδα υπέστη κατά τη διάρκεια της κρίσης μία πρωτοφανή ύφεση και απώλεια του ΑΕΠ της. Η προηγούμενη κυβέρνηση διεκδίκησε να αποτελέσει η Ελλάδα εξαίρεση εξαιτίας της κρίσης, προκειμένου να λάβει περισσότερα κονδύλια, στα πρότυπα της Ουγγαρίας και Βαλτικών χωρών στον προηγούμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η διεκδίκηση αυτή αποτυπώθηκε στις προτάσεις της ρουμανικής Προεδρίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών που συμμετείχε στη Διάσκεψη Φίλων της Συνοχής, όχι μόνο δεν κινήθηκε σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά υπέγραψε κείμενο που απεμπολεί αυτή τη θέση.

Συνεπώς, καλό είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι διεκδικεί στην πράξη ο κ. Μητσοτάκης σήμερα και όχι να μας κουνάει από πάνω και το δάχτυλο», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.