Τάκης Μπαλτάκος: “Ανύπαρκτο νομικά το ζήτημα ΠΑΟΚ-Ξάνθης”!

Ο νομικός και πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου  επί κυβέρνησης Σαμαρά κ. Τάκης Μπαλτάκος μιλώντας στην εκπομπή Total Football του OPEN για την περιβόητη υπόθεση ΠΑΟΚ – Ξάνθης και την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) για υποβιβασμό, ισχυρίσθηκε ότι το ζήτημα είναι ανύπαρκτο με συνέπεια να υπάρξει απαλλαγή του ΠΑΟΚ από τις κατηγορίες για πολυϊδιοκτησία.

Ο διακεκριμένος νομικός εξήγησε με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους το ζήτημα ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο καθώς εξέφρασε την άποψή του ότι θα υπάρξει πλήρης απαλλαγή του Δικεφάλου, ενώ δεν έκρυψε και την απορία του σχετικά με την καθυστέρηση του σκεπτικού της εισήγησης της ΕΕΑ, που ακόμη αγνοείται, αλλά και για το περιεχόμενο που θα έχει, δεδομένου ότι η εν λόγω εισήγηση δεν έχει ουδεμία νομική βάση.

Ο κ. Μπαλτάκος είπε αρχικά: «Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν βλέπω κανένα θέμα από νομικής πλευράς. Δεν μιλάμε για κουτσομπολιό, δεν βλέπω να υπάρχει θέμα. Έχει γίνει χαμός γιατί ο Ολυμπιακός έχει εμπειρία και ένα θέμα ανύπαρκτο το εμφάνισε με τέτοιο τρόπο σύνθετο ώστε να παρουσιάζει ότι υπάρχει κάτι. Ο νόμος όμως είναι σαφής.

Θα έπρεπε για να υπάρχει θέμα αν ένας μέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει μετοχές της ΠΑΕ Ξάνθη. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Αν ένα διοικητικό στέλεχος του ΠΑΟΚ έχει μετοχές της Ξάνθης. Δεν υπάρχει όμως ούτε κάτι τέτοιο. Αν μία εταιρεία θυγατρική του ΠΑΟΚ, έχει μετοχές της Ξάνθης. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο επίσης. Αν ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΟΚ ασκεί διευθυντικά καθήκοντα στην ΠΑΕ Ξάνθη. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο επίσης. Ακούμε να μιλάνε για ένα ξενοδοχείο, μια εταιρεία που δεν έχει μετοχές της ΠΑΕ Ξάνθη. Δεν μπορώ να καταλάβω τι θα γράφει η επιτροπή στο σκεπτικό της».

«Απορώ τι θα γράψουν – Η αλήθεια θα φανεί στον αθλητικό δικαστή»

Και πρόσθεσε αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης: «Ο αθλητικός δικαστής αποφασίζει και ελέγχει τη βασιμότητα της έκθεσης. Δεν είναι δεσμευτική η έκθεση. Απορώ σαν νομικός τι θα γράψουν, με ποιον τρόπο ο ΠΑΟΚ ελέγχει την Ξάνθη. Αν ο ΠΑΟΚ θέλει να κερδίσει την υπόθεση, θα πρέπει να απλοποιήσει το θέμα, να το κατεβάσει στα πραγματικά νομικά επίπεδα, να επιμείνει στο άρθρο 69 και στο άρθρο 30. Τίποτα από αυτά που απαγορεύονται δεν έχει κάνει ο ΠΑΟΚ. Η αλήθεια θα φανεί στον αθλητικό δικαστή»…

Ο κ. Μπαλτάκος συνέχισε λέγοντας: «Να δούμε τι απαγορεύεται βάση του νόμου. Απαγορεύεται ο μέτοχος μίας ΠΑΕ να έχει μετοχές άλλης ΠΑΕ. Μέλος δ.σ. μίας ΠΑΕ, ας πούμε του ΠΑΟΚ, να είναι μέλος δ.σ. μίας άλλης ΠΑΕ, όχι μιας εταιρείας που έχει ξενοδοχεία. Ποια είναι η πολυιδιοκτησία, ποιος είναι αυτός και πού τη βλέπει, πού την τοποθετεί νομικά; Σε ποιο άρθρο; Δεν μιλάμε για λόγια του καφενείου αλλά για τον νόμο. Ποια η σχέση που έχει η διοίκηση και οι μέτοχοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με την ΠΑΕ Ξάνθη; Εγώ δεν βλέπω καμία».

Τι λέει ο νόμος

Ερωτηθείς από το πάνελ για το ότι ο κ. Καλπαζίδης, ο οποίος είναι ο αγοραστής του ξενοδοχείου στην Ξάνθη, έχει συγγενικές σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη, ο κ. Μπαλτάκος ήταν σαφής: «Εχω διαβάσει για τον συγκεκριμένο κύριο. Έχει μετοχές της Ξάνθης; Ασκεί διευθυντικά καθήκοντα στην ΠΑΕ Ξάνθη; Έχει τρίτο βαθμό συγγένειας με τον κ. Ιβάν Σαββίδη, τέταρτο με τον γιο του. Ο νόμος λέει ξεκάθαρα για δεύτερο βαθμό συγγένειας. Πάλι δεν θα υπήρχε νομικά θέμα, ακόμα και αν είχε μετοχές της Ξάνθης. Αγόρασε ένα ξενοδοχείο και ελέγχει την Ξάνθη με αυτό; Δεν μπορώ να γνωρίζω το σκεπτικό της απόφασης. Δεν έχει βγει ακόμα γιατί είναι δύσκολο να το συντάξουν, πρέπει να αναφέρουν νόμους πάνω στους οποίους βασίζονται. Τι να αναφέρουν;»

Αναφορικά με τον νόμο που όριζε ως τιμωρία τον υποβιβασμό και την τροπολογία που ψηφίστηκε για αφαίρεση βαθμών, ο γνωστός νομικός είπε: «Είναι λάθος ο νόμος. Η εμπειρία των δικηγόρων λέει ότι αν ένας νόμος είναι τόσο αυστηρός δεν εφαρμόζεται από τους δικαστές. Κι αυτοί είναι άνθρωποι, έχουν γνώση της πραγματικότητας. Όταν τον πας πιο κάτω αντί για υποβιβασμό λες -5 τον βοηθάς τον δικαστή. Η απόφαση αυτή δεν είναι υπέρ του ΠΑΟΚ. Είναι το αντίθετο, ο δικαστής πιο εύκολα βάζει μια τιμωρία -6 βαθμών παρά υποβιβασμό. Επίσης δεν μπορεί η UEFA, να δεχθεί νομοθετική παρέμβαση στην μέση της σεζόν. Θα πρέπει να εφαρμοστούν οι διατάξεις του ΚΑΠ».

«Να δούμε ποια είναι η δικαιολογία τους για την απόφαση τους περί υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και μετά θα δούμε αν θα υπάρξουν ποινές».

Και κατέληξε ο κ. Μπαλτάκος αναφορικά με την υπόθεση του ΠΑΟΚ: «Εκτιμώ ότι θα έχουμε πλήρη απαλλαγή του ΠΑΟΚ, λόγω μη βασιμότητας της απόφασης αυτής. Δεν χρειάζονται νομικά επιχειρήματα, αν εφαρμοστεί ότι λέει ο νόμος, τότε θα απαλλαγεί ο ΠΑΟΚ» ενώ για το αν θα υπάρχουν ποινές για τα μέλη της ΕΕΑ τόνισε: «Να δούμε ποια είναι η δικαιολογία τους για την απόφαση τους περί υποβιβασμού του ΠΑΟΚ, μετά θα δούμε αν θα υπάρξουν ποινές».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.