Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή είναι η νέα «κεντρώα» τάση – Ποιοι συμμετέχουν (ΟΝΟΜΑΤΑ)

Της Μαρίνας Μάνη

Θέμα ημερών είναι η δημιουργία της νέας κίνησης που θα δρα στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με «δημοκρατικές κεντρώες» (έως κεντροδεξιές) αναφορές και απεύθυνση σ΄αυτό ακριβώς το κοινό.

Την πρωτοβουλία έχουν πρόσωπα από τους πρώην ΑΝΕΛ που όχι μόνο δεν ακολούθησαν τον Πάνο Καμμένο στην αποχώρησή του από την κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά κατέβηκαν υποψήφιοι είτε στις εθνικές εκλογές (Βασίλης Κόκκαλης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη) είτε στις τοπικές (Γιάννης Μοίρας στην περιφέρεια Αττικής).

Ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και μοναδικός βουλευτής της κίνησης, (σ.σ. βγήκε πρώτος σε σταυρούς στη Λάρισα) τίθεται επικεφαλής, ενώ θα οριστεί Συντονιστική Επιτροπή εν είδη άτυπης «ηγεσίας».

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν οι πρώτοι εκατό υπογράφοντες με σημαντική γεωγραφική, πολιτική και επαγγελματική διασπορά.

Κατά τον σχεδιασμό, η «επίσημη» παρουσίαση της κίνησης θα γίνει στη Λάρισα περί τα τέλη του μήνα (ή στις αρχές Μαρτίου) με αφορμή την εκεί περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα, καθώς η ανακοίνωση θα γίνει κατά την ομιλία του στην πολιτική συγκέντρωση στην πόλη.

Όσο για το όνομα; Ο προσωρινός τίτλος είναι «Προοδευτικό Δημοκρατικό Κέντρο» ενώ τον τελικό, που θα αποτελείται πιθανότατα από μία λέξη, θα τον παρουσιάσουν στην «επίσημη» παρουσίαση στη Λάρισα.

«Δεν είμαστε το δεξιό διαμέρισμα»

Το επιχείρημα για την πρωτοβουλία το θέτουν οι ίδιοι: «το 31,5% των πολιτών που στήριξε δια της ψήφου του τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου προέρχεται από όλο το, πλην Δεξιάς, πολιτικό φάσμα. Ένα τμήμα τους ανήκει σ΄αυτό που αποκαλείται ‘κεντροδεξιά’, έχει κοινωνικές αναφορές και αντιπαλεύει τον νεοφιλελευθερισμό. Αυτό το τμήμα πρέπει να εκφραστεί στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο πλαίσιο και της διεύρυνσης που είναι το μεγάλο στοίχημα της δημοκρατικής παράταξης».

Για τον λόγο αυτό, αρνούνται ερμηνείες του τύπου «δεξιό διαμέρισμα στην πολυκατοικία του ΣΥΡΙΖΑ» και, προς επίρρωσιν, παραπέμποντας σε βασικά σημεία του «κατ΄αρχήν» ιδρυτικού κειμένου, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας.

Ορισμένα παραδείγματα:

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (πρέπει να) καλύπτει όλη την πολιτική έκταση και όλο τον πληθυσμό από την Αριστερά έως και το Κέντρο, απευθυνόμενος σε άτομα και ομάδες που ανήκουν στο δημοκρατικό προοδευτικό τόξο.
  • Το Προοδευτικό Δημοκρατικό Κέντρο υπερβαίνει τους όρους και τα όρια του παλιού πολιτικού Κέντρου όπως αποτυπώθηκε ως πολιτική τάση και έκφραση σε περασμένες δεκαετίες.
  • Δεν αποτελεί μία απλή συνοριακή γραμμή στον πολιτικό χάρτη, δεν είναι εκκρεμές που άλλοτε γέρνει προς εδώ και άλλοτε προς εκεί, προκειμένου να συμμετέχει καιροσκοπικά σε διάφορα σχήματα εξουσίας.
    Ούτε έχει σχέση με το θολό αποϊδεολογικοποιημένο θεώρημα του λεγόμενου μεσαίου χώρου.
  • Το Προοδευτικό Δημοκρατικό Κέντρο βρίσκεται μαζί με τις δυνάμεις που συγκλίνουν, προκειμένου να ενοποιηθούν σε μία διευρυμένη προοδευτική παράταξη. Ως μία αυτοτελής οντότητα που συνδυάζει τις ιδέες του πολιτικού φιλελευθερισμού με τις κοινωνικές προτεραιότητες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

Στο κείμενο «αρχών και θέσεων» θα παρουσιάζονται αναλυτικά οι θέσεις της κίνησης για την Οικονομία, τα εργασιακά, τη σχέση κράτους-ιδιωτικού τομέα, τη δημόσια διοίκηση, τα εθνικά (με επικέντρωση στις γεωπολιτικές εξελίξεις), την Υγεία, την Παιδεία και τα ατομικά δικαιώματα…

Πηγή: euro2day.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.