ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΕΡΕΖΑ Μέι: Ο,τι «έγραψε» δεν ξεγράφει…

Συντάκτης:  Κώστας Μοσχονάς

Η συγκομιδή της εφτάψυχης πολιτικά Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από τις συζητήσεις που είχε με τους άλλους 27 εταίρους κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής ήταν φτωχή, πολύ φτωχή. Η ίδια το περίμενε: Προσερχόμενη στη σύνοδο παραδέχθηκε ότι δεν αναμένει κάποια «σημαντική πρόοδο». Προσπάθησε, όμως, και δεν το βάζει κάτω…

Τη στάση των άλλων εταίρων αποσαφήνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνάντηση που είχε με την Τ. Μέι. Οι «27», είπε, δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο που επιτεύχθηκε στις 25 Νοεμβρίου μετά από 17 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων.

Τι μπορούν να κάνουν; Να δώσουν γραπτές διευκρινίσεις ερμηνευτικού χαρακτήρα σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας και ιδίως τη λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, θέμα για το οποίο δέχεται επικρίσεις η Τ. Μέι από το ίδιο της το κόμμα. Για τους «27», ό,τι συμφωνήθηκε συμφωνήθηκε.

Η συμφωνία για το ιρλανδικό προβλέπει ένα «δίχτυ ασφαλείας», τη δημιουργία ενός «ενιαίου τελωνειακού εδάφους» μετά το Brexit, που θα περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. Το βράδυ κυκλοφόρησε ότι στο κοινό ανακοινωθέν θα αναφέρεται πως το αποκαλούμενο Backstop θα είναι μικρής διάρκειας, για τον χρόνο που χρειάζεται μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Η.Β. και Ε.Ε.

Αλλά το ότι το μέτρο αυτό είναι προσωρινό περιλαμβάνεται στη συμφωνία. Η απογευματινή συνάντηση, λοιπόν, με τους 27 ήταν μια «άσκηση επικοινωνίας» για τις δύο πλευρές, όπως εύστοχα δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος.

Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Οι «27» συζήτησαν και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, αλλά άφησαν την έγκρισή του για μετά τις ευρωεκλογές. Ο λόγος; Οι καχύποπτες χώρες του Βορρά που έχουν καθαρή συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό (Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία) θεωρούν ότι το ΠΔΜ ευνοεί στη σημερινή του μορφή τις χώρες του Νότου. Η έκκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την έγκριση του ΠΔΜ αγνοήθηκε…

Στο σχέδιο των συμπερασμάτων, που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν τις εντατικές προπαρασκευαστικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας και καλούν την επόμενη (τη ρουμανική) να προετοιμάσει το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το φθινόπωρο του 2019… Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, η Ελλάδα αναμένεται να ωφεληθεί από το ΠΔΜ 2021-2027 με το ποσό των 35 δισ. ευρώ.

• Οι 27+1 αποφάσισαν να παρατείνουν για ακόμη ένα εξάμηνο τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ισχύουν από το 2014, λόγω έλλειψης προόδου στη διένεξη με την Ουκρανία.

 

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.