Eurovision: Η Ουγγαρία απέχει γιατί ο θεσμός “είναι γκέι” και κανείς δεν εκπλήσσεται

 

Τα δημόσια media της Ουγγαρίας ελέγχονται πλήρως από το κόμμα του Όρμπαν και χρησιμοποιούνται ως όχημα πολιτικής προπαγάνδας. Χωρίς κάλυψη τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της χώρας.

Η δημόσια τηλεόραση της Ουγγαρίας αποφάσισε να μη λάβει μέρος στον επόμενο διαγωνισμό της Eurovision, μια απόφαση που υπαγορεύεται επί της ουσίας από την κυβέρνηση Όρμπαν.

Όπως μετέδωσε ο Guardian, πηγή της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας (MTVA) δήλωσε πως η επίσημη απουσία αιτιολόγησης της απόφασης για αποχώρηση από το διαγωνισμό, υποκρύπτει την αίσθηση ότι ο διαγωνισμός θεωρείται “πολύ γκέι” για την πολιτική της Ουγγαρίας και το δόγμα που ακολουθεί ο πρωθυπουργός της.

“Δεν εκπλήσσομαι. Όλο αυτό προκύπτει από την όλη προσέγγιση του MTVA” πρόσθεσε η πηγή, αναφέροντας ότι τα ουγγρικά media αποσιωπούν τα δικαιώματα και τις δράσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ενώ δεν καλύπτουν το “Budapest Pride”.

Το ουγγρικό site index.hu επικαλούμενο πηγές της δημόσιας τηλεόρασης επιβεβαίωσε τους λόγους της αποχής. Ο εκπρόσωπος του Όρμπαν, Zoltán Kovács, απάντησε πως οι αναφορές περί αποχώρησης λόγω “γκέι θεσμού” είναι “fake news” αλλά δεν έδωσε εξηγήσεις για την απόφαση αποχώρησης.

Απαντώντας στον Guardian, επισήμως η ουγγρική δημόσια τηλεόραση ανέφερε ότι “αντί να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό, θα στηρίξουμε άμεσα τις αξιόλογες παραγωγές που δημιουργούν τα ταλέντα της ουγγρικής ποπ μουσικής”.

Νωρίτερα φέτος, ο πρόεδρος της Ουγγρικής Βουλής, László Kövér, δήλωσε πως η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια είναι “σαν τη παιδοφιλία”. Την ίδια ώρα, σχολιαστής προσκείμενος στην κυβέρνηση δήλωνε στην ουγγρική δημόσια τηλεόραση ότι η Eurovision είναι ένας “ομοφυλοφιλικός στόλος” και πρόσθετε ότι η μη συμμετοχή θα ενίσχυε “τη ψυχική υγεία της χώρας” του.

Στην ίδια ομοφοβική ρητορική, βουλευτής του Fidesz καλούσε πρόσφατα σε μποϊκοτάζ εναντίον της Coca-Cola μετά την καμπάνια της εταιρείας στην οποία απεικονιζόταν ένα γκέι ζευγάρι,

Τα δημόσια media της Ουγγαρίας ελέγχονται πλήρως από το κόμμα του Όρμπαν και χρησιμοποιούνται ως όχημα πολιτικής προπαγάνδας εναντίον των μεταναστών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.