Καθησυχαστικός ο Ρέγκλινγκ: Η επιβράδυνση της ανάπτυξης Ευρωζώνης δεν ισοδυναμεί με ύφεση

H επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, που σημειώνεται από πέρυσι, ήταν εντονότερη από ό,τι αναμενόταν, αλλά αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι επίκειται μία ύφεση, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο, μετά την αύξησή του κατά 0,4% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν μία ζοφερή προοπτική για την Ευρωζώνη, η οποία αντιμετωπίζει μία διπλή απειλή και αβεβαιότητα, από το Brexit και τους παγκόσμιους εμπορικούς πολέμους.

Ο Ρέγκλινγκ είπε ότι η Ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη σήμερα για να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε μελλοντικές κρίσεις από ό,τι πριν μία δεκαετία, αλλά τόνισε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την ενίσχυση της οικονομικής αρχιτεκτονικής της. Η κοινή ασφάλιση των καταθέσεων, ένα δημοσιονομικό μέσο για τη μακροοικονομική σταθεροποίηση – το οποίο περιέγραψε ως το βασικό στοιχείο που λείπει από την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης – και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «ασφαλούς ομολόγου» πρέπει να συζητηθούν, σημείωσε ο επικεφαλής του ΕΜΣ.

«Είμαστε σε φάση επιβράδυνσης, αλλά όχι ύφεσης», σημείωσε σε ομιλία που εκφώνησε σε συνέδριο στη Λευκωσία, τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη έχει ισχυρά θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι κοντά στον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε κυκλική επιβράδυνση της οικονομίας δεν οδηγεί σε ύφεση, ούτε κάθε ύφεση συνεπάγεται μία νέα κρίση. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε τις βασικές δυναμικές. Η συγκεκριμένη επιβράδυνση της ανάπτυξης σχετίζεται κυρίως με εξωγενείς παράγοντες, ενώ η εγχώρια ζήτηση παραμένει ανθεκτική», πρόσθεσε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.