O AΝΤΡΕΣ ΜΑΝΟΥΕΛ ΛΟΠΕΣ Ομπραδόρ, νέος πρόεδρος στο Μεξικό

Στο https://www.efsyn.gr διαβάσαμε:

17-andres_manuel_lopez_obrador.jpg Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ | AP Photo 03.12.2018, 06:00 | Ετικέτες:  Μεξικό, πρόεδρος, Αριστερά Συντάκτης:  Κορίνα Βασιλοπούλου

«Δεν έχω το δικαίωμα να αποτύχω». Με αυτή τη δέσμευση ανέλαβε τα καθήκοντά του το Σάββατο ο νέος πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Ο ΑΜΛΟ, όπως τον λένε εν συντομία, ο οποίος εξελέγη τον περασμένο Ιούλιο, γίνεται ο πρώτος αριστερός (κεντροαριστερός, για την ακρίβεια) πρόεδρος της χώρας και η φωτεινή εξαίρεση στη δεξιά στροφή που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη Λατινική Αμερική, με αποκορύφωμα την εκλογή του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο στη Βραζιλία.

Μια βαθιά «πολιτική αλλαγή» που θα είναι ταυτόχρονα «ειρηνική και ριζοσπαστική» υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα επιδιώξει «επ’ ουδενί» την επανεκλογή του, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε την καθιέρωση δημοψηφίσματος για την ανάκληση ή μη του προέδρου στα μισά της θητείας.

Δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα είναι «μια επιτροπή στην υπηρεσία μιας μειονότητας αρπακτικών».

Υποσχέθηκε να εργαστεί για να βελτιώσει τη ζωή των φτωχών και κατακεραύνωσε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, χαρακτηρίζοντάς το «συμφορά» για το Μεξικό, παράλληλα όμως εγγυήθηκε την ασφάλεια των εγχώριων και ξένων επενδύσεων. Δεσμεύθηκε επίσης να πατάξει την ενδημική διαφθορά και να δώσει παράδειγμα διαφανούς διακυβέρνησης. Τέλος, ζήτησε από τους συμπατριώτες του να επιδείξουν υπομονή, καθώς αναλαμβάνει μια «διαλυμένη χώρα».

Εκτός από τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα της φτώχειας, της βίας και των καρτέλ των ναρκωτικών, ο ΑΜΛΟ πρέπει να χειριστεί άμεσα και την καυτή πατάτα του μεταναστευτικού ζητήματος με τις ΗΠΑ και, κυρίως, να συνεννοηθεί με τον ξεροκέφαλο και απρόβλεπτο Ντόναλντ Τραμπ. Σίγουρα θα χρειαστεί μεγάλη δύναμη και υπομονή…

Έντυπη έκδοση ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο νέος πρόεδρος κόβει 60% το μισθό του Μεξικό: βαρύ φορτίο για τον Ομπραδόρ(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.