ΣΤΑ 710 ΕΚΑΤ. ΤΟ κοινωνικό μέρισμα το 2018

Τον δρόμο για μέρισμα που μπορεί να υπερβαίνει ακόμα και τα 710 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν μπει στην άκρη με βάση τα σημερινά δεδομένα, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Η τροπολογία ορίζει ότι το καταβαλλόμενο ποσό μπορεί να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά τον χρόνο έκδοσης της κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχει βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα κριτήρια, την Τρίτη θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή και στόχος είναι τα χρήματα να καταβληθούν στις 14 Δεκεμβρίου.

Μέσω της απόφασης αυτής (ΚΥΑ), θα ορίζονται τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής ή άλλα για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό του διανεμόμενου κοινωνικού μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχων, οι προϋποθέσεις, ο φορέας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων καθώς και κάθε άλλο ζήτημα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα.

Πρακτικά, η τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, χωρίς να ρίχνει φως στα κριτήρια και στους δικαιούχους, που θα πρέπει να περιμένουν τη σχετική υπουργική απόφαση. Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα. 

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, όπως είπε νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -μιλώντας στην Ολομέλεια-, η μείωση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής των αντίμετρων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. Όπως είπε, ο φόρος θα μειωθεί για το 87% των ιδιοκτητών ακινήτων.

Με βάση τα στοιχεία, σε σύνολο 5,9 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, τα 3,5 εκατομμύρια, δηλαδή το 60%, θα έχουν μείωση 30%. Άλλο ένα εκατομμύριο (δηλαδή το 17% των ιδιοκτητών) θα έχει μείωση 20% και 500.000 (δηλαδή το 10%) θα δει ψαλιδισμένο τον ΕΝΦΙΑ κατά 10%. 

«Δηλαδή από 5,9 εκατομμύρια ιδιοκτητών, τα 5 εκατομμύρια (το 87%) θα έχουν μείωση μεγαλύτερη ή ίση του 10%», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για ελάφρυνση μεγάλου μέρους της μεσαίας τάξης.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 29% στο 25% έως το 2022, σημειώνοντας ότι η ρύθμιση θα λειτουργήσει θετικά και για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις στη χώρα μας.

 

*Το κείμενο της τροπολογίας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό» 

Πηγή: https://www.euro2day.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.