Σφοδρή επίθεση Βενιζέλου κατά Παπανδρέου: Οφείλεις μια συγγνώμη


Με τη φράση «ενότητα δεν σημαίνει αναπαλαίωση» σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την «επιστροφή»-συνεργασία του Γιώργου Παπανδρέου με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, στη διάρκεια της πολυαναμενόμενης ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
Και ο Ε. Βενιζέλος πρόσθεσε με νόημα «Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη…»
Αναφορικά με την συνεργασία ΔΗΣΥ-ΚΙΔΗΣΟ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι κάποιοι εκλαμβάνουν τις εξελίξεις ως επιβεβαίωση της λογικής «στην πολιτική όλα γίνονται» και επανέλαβε ότι εκείνος έμεινε «όταν κάποιοι εγκατέλειψαν το κόμμα όπως τα ποντίκια το πλοίο», παρότι είπε ότι δεν έχει προσωπικά με κανέναν.
Τάχθηκε υπέρ της ενότητας και της συσπείρωσης, αλλά στο όνομα όσων έμειναν πιστοί, βλέποντας τον… «περονόσπορο να στήνει χορό πολιτικής κερδοσκοπίας»!
Να σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά πως το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «ιστορικά, δεν μπορεί να πάει μακριά ως διακομματική συνεργασία», αλλά μόνο αν καταλήξει σε έναν ισχυρό, ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς και δήλωσε με νόημα ότι δεν έχουμε επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ισότιμη συμμετοχή τεσσάρων πλέον οντοτήτων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Μόνο που η μια οντότητα από αυτές» – το ΚΙΔΗΣΟ του Παπανδρέου, δηλαδή – «εμφανίζεται ως το αυθεντικό και αδάμαστο ΠΑΣΟΚ και ταυτοχρόνως ως ΠΑΣΟΚ χωρίς το βεβαρυμένο brand, αλλά και χωρίς το υπερχρεωμένο ΑΦΜ», όπως είπε χαρακτηριστικά «καρφώνοντας» έτσι τον προκάτοχό του και για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι δεν μπορεί να συγχωρεθεί ο λαϊκισμός «με παλαιοπασοκικό ακροατήριο». Επανέλαβε ότι η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως η λύση είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς. Και τάχθηκε υπέρ μιας κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ενώ απάντησε και σε όσους τον κατηγορούν για την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, πετώντας καρφιά με αποδέκτες τόσο την Φώφη Γεννηματά όσο και τον Γιώργο Παπανδρέου: «Πώς νιώθουν όσοι υπηρέτησαν το εθνικό συμφέρον ως υπουργοί ή αναπληρωτές υπουργοί; Πώς νιώθει εκείνος που έκανε κυβέρνηση με ΝΔ και Καρατζαφέρη;».
Ως προς τις δικές του κινήσεις, δεν άνοιξε τα χαρτιά του, δήλωσε όμως ότι «όσοι πιστεύουν ότι τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τον κομματικό πατριωτισμό στερούνται πραγματικού πατριωτισμού», ξεκαθαρίζοντας πως αυτό είναι το μοναδικό πλαίσιο που εκείνος μπορεί να υπηρετήσει…
Αιχμηρή και η Φώφη για τα εσωκομματικά
Είχε προηγηθεί η ομιλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, η οποία, πέρα από την επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας και τις ιστορικές διαφορές που χωρίζουν το κόμμα της από τη ΝΔ, σχολίασε τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς με αιχμές προς τρεις κατευθύνσεις: το αναμενόμενο πολιτικό εγχείρημα των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου.
Για τους τρεις πρώην υπουργούς, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι στελέχη που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών έχουν ηθική υποχρέωση να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την ΔΗΣΥ, γιατί αν δεν τον πράξουν σημαίνει ότι «άλλοι είναι οι στόχοι τους»…
Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε το «εγώ» μας για να θέσουμε το «εμείς» πάνω από όλα, προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν μοιράζουμε συγχωροχάρτια σε κανέναν».
Να σημειωθεί, πάντως, ότι μία ημέρα μετά το κλείσιμο της συμφωνίας Γεννηματά-Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξή του πως δεν αμφισβητεί την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά – άρα, την αμφοσβητεί – ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την αρχηγία, εάν και εφόσον η ΔΗΣΥ καταλήξει σε ένα ενιαίο κόμμα. Ασυγκράτητος ο πρώην…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.