Η «σφαίρα» που κυνηγά τον Μητσοτάκη – Αδειάζει η κλεψύδρα


Οι εκλογές είναι όπως η σφαίρα. Όταν πατήσεις τη σκανδάλη και φύγει από τη θαλάμη δεν μπορείς να αλλάξεις την τροχιά της ούτε να την πάρεις πίσω. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένα μήνα μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ πάτησε τη σκανδάλη.
Συμπληρώνοντας έναν χρόνο στο τιμόνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει: Εκλογές διά πάσα νόσο και πάσα μαλακία.
Το αίτημα, στο οποίο διολίσθησε ο νέος πρόεδρος της ΝΔ προκειμένου να διατηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες και τις σχέσεις με το σαμαρικό στρατόπεδο που τον ανέδειξε στην ηγεσία του κόμματος, πλέον τείνει να στοιχειώσει τον κ. Μητσοτάκη.
Το πρώτο «χαστούκι», που ανέδειξε το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ ήρθε το Μάιο, όταν προς διάψευση της αντιπολιτευτικής ρητορικής και των… γαλάζιων στοιχημάτων, η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε.
Ή ηγεσία της ΝΔ ωστόσο, έχοντας ήδη εγκλωβιστεί στην «επιτακτική ανάγκη για εκλογές», δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς παρά να συνεχίσει να συντηρεί την εκλογολογία με κάθε τρόπο και κάθε κόστος.
Τυχόν υπαναχώρηση ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι το οποίο το γνωρίζει ο ίδιος καλύτερα από τον καθένα, νοιώθωντας καθημερινά την ανάσα των εσωκομματικών δελφίνων που είτε ανοιχτά, είτε εν κρυπτώ, του πριονίζουν την καρέκλα για να επιστρέψουν δικαιωμένοι.
Την ίδια ώρα όλα σχεδόν τα οικονομικά στοιχεία και οι δείκτες, τους οποίους συνομολογούν – δεξιοί – αξιωματούχοι ανά την Ευρώπη, λειτουργούν ως αυτόματη διάψευση των καταστροφολογικών σεναρίων του κ. Μητσοτάκη.
Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης παρά τα διαρκή «αδειάσματα» ακόμα και από τους ομογάλακτούς τους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που απορρίπτουν τις εκλογές ως πυρήνα νέας αποσταθεροποίησης της Ευρώπης και της ελληνικής οικονομίας την ώρα που έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, συνεχίζει να σηκώνει τη ρομφαία της πολιτικής αλλαγής, μετατοπίζοντας πλέον την ανάγκη από την οικονομία στην «κοινωνική επιταγή».
Η εκλογική σφαίρα ωστόσο συνεχίζει να στροβιλίζεται σχίζοντας τον πολιτικό αέρα αλλά χωρίς να βρίσκει στόχο.
Πλέον, το στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι άλλο από το αδιέξοδο της κυβέρνησης στη δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου η σφαίρα να καταλήξει στην κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν αποτελεί μυστικό πως παρά τους πομφόλυγες και τους πύρινους λόγους της αντιπολίτευσης, το σενάριο εκλογών με ανοιχτή τη δεύτερη αξιολόγηση είναι εφιαλτικό για τη ΝΔ.
Γαλάζιοι κύκλοι την ίδια ώρα υπενθυμίζουν με νόημα την αναφορά του Δημήτρη Σταμάτη πριν έξι μήνες πως «ο κ. Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός μέχρι το Μάρτιο του 2017». Διότι γνωρίζοντες το νεοδημοκρατικό παρασκήνιο, εκτιμούν πως δεν πρόκειται για μία απλή πρόβλεψη, αλλά για διορία του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά.
Και η σφαίρα των εκλογών τελικά δείχνει να είναι μπαλωθιά στον αέρα. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το γνωρίζει πολύ καλά και για αυτό εντείνει τις προσπάθειες ανατροπής. Διότι γνωρίζει ότι η σφαίρα έχει αρχίσει την επιταχυνόμενη καθοδική τροχιά. Και ο ίδιος βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που πάτησε τη σκανδάλη πριν από έναν χρόνο, περιμένοντάς την να επιστρέψει…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.