ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ κατά του Τραμπ για την προεδρία

Την πρόθεσή της να διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ εξέφρασε η Κίρστεν Τζίλιμπραντ, γερουσιαστής, σφοδρή πολέμιος του Ντόναλντ Τραμπ και κεντρική φιγούρα στο  #MeTooκίνημα.

Η 52χρονη πολιτικός από τη Νέα Υόρκ είναι γνωστή για την παθιασμένη της υπεράσπιση των θυμάτων σεξουαλικών υποθέσεων, αλλά και για τις συγκρούσεις της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Θα θέσω υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ», δήλωσε μιλώντας στο πλατό της εκπομπής του Στίβεν Κολμπέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, όταν εκείνος ρώτησε μήπως τυχόν έχει κάποια ανακοίνωση να κάνει.

Η Τζίλιμπραντ προσέλαβε γνωστούς παίκτες στους πολιτικούς κύκλους της Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες και πολλοί είχαν ήδη συναγάγει πως αυτό είχε μόνο μία πιθανή εξήγηση. Διευκρίνισε ότι θα ιδρύσει μια «εξερευνητική επιτροπή» — αποφασιστικό βήμα για να μπει στην κούρσα, αφού θα της επιτρέψει να συγκεντρώνει στο εξής κεφάλαια για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς της.

Η Τζίλιμπραντ ήταν εκείνη που αντικατέστησε την Χίλαρο Κλίντον στη Γερουσία όταν η πρώην υποψήφια για την προεδρία ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ το 2009. Επανεξελέγη με χαρακτηριστική ευκολία τον Νοέμβριο του 2018 στη Γερουσία σε αυτή την Πολιτεία, ιστορικά οχυρό των Δημοκρατικών.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε κεντρικό πρόσωπο στο κίνημα #Me Too διαμαρτυρόμενη για τις παρενοχλήσεις και τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών.

Η Κίρστεν Τζίλιμπραντ έχει συγκρουστεί με σφοδρότητα με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Τραμπ επανειλημμένα. Σε μια αξιοσημείωτη περίπτωση, αφορμή ήταν ένα tweet του μεγιστάνα που περιείχε σεξουαλικά υπονοούμενα: σε αυτό, διατεινόταν πως η πολιτικός είχε «έλθει στο γραφείο μου να “εκλιπαρήσει” να συνεισφέρω στη χρηματοδότηση της εκστρατείας της όχι τόσο πολύ καιρό πριν (κι ήταν έτοιμη να κάνει οτιδήποτε για αυτό)», κάτι που προκάλεσε την εξοργισμένη αντίδραση της γερουσιάστριας.

Στο παρελθόν, πάντως, εξέφραζε πιο συντηρητικές θέσεις, ενώ, πρόσφατα, αποδοκιμάστηκε από μερίδα Δημοκρατικών, διότι έκρινε πως ο Μπιλ Κλίντον θα όφειλε να είχε παραιτηθεί από την προεδρία εξαιτίας της σχέσης του με την εκπαιδευόμενη στον Λευκό Οίκο Μόνικα Λιουίνσκι. Η πολιτικός επιτιμήθηκε κυρίως επειδή στράφηκε εναντίον των Κλίντον, παρότι είχαν σημαντική συμβολή στην πολιτική της σταδιοδρομία.

Οι διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών είναι σίγουρο πως θα είναι πολυάριθμοι, πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει ξεχωρίσει κάποια κυρίαρχη υποψηφιότητα. Ανάμεσα στους πολιτικούς που έχουν ανακοινώνει την πρόθεσή τους να το διεκδικήσουν είναι ο Χουλιάν Κάστρο, πρώην δήμαρχος του Σαν Αντόνιο και στέλεχος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώην βουλευτής Τζον Ντιλέινι, η γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η βουλεύτρια Τούλσι Γκάμπαρντ. Οι περισσότεροι θεωρούν πως υποψήφιος θα είναι επίσης ο Τζο Μπάιντεν, ο πρώην αντιπρόεδρος του Ομπάμα.

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.