Ευρωεκλογές 2024: Η επόμενη μέρα των αποτελεσμάτων στα κομματικά επιτελεία

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στα κομματικά επιτελεία μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Νικητής αναδείχθηκε η μεγάλη αποχή που άγγιξε το 60% στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό χαμηλότερο από το 33% που είχε θέσει ως στόχο ο πρωθυπουργός. Το ποσοστό αυτό πήρε η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019. Μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δρομολογεί πολιτική επανέναρξη το αμέσως προσεχές διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1.

Κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό ότι η ΝΔ έχασε περίπου 1 εκατομμύριο ψήφους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023. Το στίγμα έδωσε χθες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσημη δήλωση του από τα γραφεία της Πειραιώς. Είπε χαρακτηριστικά πως, ακούμε δυνατά το μήνυμα των πολιτών. Μας εμπιστεύονται αλλά θέλουν να τρέξουμε περισσότερο στις μεταρρυθμίσεις και την καθημερινότητα.

Μία «παρενέργεια» των ευρωεκλογών είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θα μεταβεί αύριο στην Ιορδανία, όπως είχε προγραμματίσει, για να συμμετέχει σε μία διεθνή διάσκεψη για το Μεσανατολικό. Αντίθετα θα παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη. Συνεργάτες του ενημέρωσαν τον ΑΝΤ1 ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που είναι έτοιμος να αναλάβει από εδώ και πέρα προκειμένου να κλείσουν οι «πληγές», που άφησε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ήδη έχει ξεκινήσει στην ΝΔ η απαιτητική άσκηση της αποκωδικοποίησης του πολιτικού μηνύματος του χθεσινού εκλογικού αποτελέσματος. Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, έλεγαν ότι για την ΝΔ υπάρχει λόγος συγκρατημένης αισιοδοξίας αφού οι απώλειες που καταγράφει το κόμμα δεν φαίνονται να μετακινούνται σε άλλο πολιτικό χώρο αλλά να μένουν στην αποχή.

Στην ΝΔ λένε ότι αυτό μπορεί να «επαναπατρίσει» μέρος των συγκεκριμένων ψηφοφόρων στην διάρκεια των επόμενων 3 ετών όταν και θα υπάρξει η επόμενη εκλογική αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών. Είναι σαφές από τα ποιοτικά στοιχεία που αναλύουν το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς ότι υπήρξαν συγκεκριμένα σημεία της ακολουθούμενης πολιτικής που φαίνεται ότι δυσαρέστησαν και μέρος των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ, όπως ο γάμος των ομόφυλων και το φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών. Από τα στοιχεία φαίνεται ότι η ΝΔ αντιμετώπισε και πρόβλημα με τους αγρότες ψηφοφόρους.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν το σύνθημα της αντεπίθεσης. Λένε χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά, λιγότερες αστοχίες και καλύτερη προσπάθεια. Αναφορικά με τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι ο ανασχηματισμός βρίσκεται στο τραπέζι. Βρέθηκε τις εβδομάδες προ των εκλογών και είναι πιθανό το εκλογικό αποτέλεσμα να επισπεύσει τις εξελίξεις.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στον ΑΝΤ1 ότι δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, αυτή την ώρα, στο επίπεδο του ανασχηματισμού. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να δοθεί ένα σήμα για τον χρόνο αλλά και το εύρος των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Δεν είναι ικανοποιημένοι στην Κουμουνδούρου

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε τεθεί σε αυτές τις ευρωεκλογές. Στην Κουμουνδούρου δεν είναι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα κρύο ντους αφού στο exit poll φαινόταν ότι θα λάβει κοντά στο 17% που ήταν και ο βασικός στόχος. Δηλαδή θα συγκέντρωνε το ποσοστό των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στέκονται σε τρία σημεία. Πρώτον στην μεγάλη πτώση των ποσοστών της ΝΔ και σε αυτό αναφέρθηκε χθες και ο Στέφανος Κασσελάκης. Επίσης θεωρούν ότι παρά τα προβλήματα, παρά την διπλή διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και το μεγάλο κύμα εσωστρέφειας που έπληξε το κόμμα μετά την εκλογή Κασσελάκη το κόμμα κατάφερε να παραμείνει στην δεύτερη θέση και με μία διαφορά 2 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ.

Το τρίτο σημείο είναι η πλήρης αποτυχία, όπως την χαρακτηρίζουν και στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, της Νέας Αριστεράς. Μάλιστα θέτουν πλέον επιτακτικά το θέμα της επιστροφής των εδρών λέγοντας ότι δεν έχουν τα στελέχη της Νέας Αριστεράς την πολιτική νομιμοποίηση να κρατούν τις βουλευτικές έδρες τους.

Ήδη έχει αρχίσει μία αποτίμηση των συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα. Όλα δείχνουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιμείνει στις αποφάσεις του για σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στην λειτουργία, την δομή και την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος στο καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

Όπως λένε στελέχη, από εδώ και πέρα μεγάλος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προσεγγίσει όσους απείχαν χθες από τις κάλπες. Στην Κουμουνδούρου δεν θεωρούν απολιτίκ αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος αλλά πιστεύουν ότι πρόκειται για ανθρώπους απογοητευμένους που γύρισαν χθες την πλάτη στην κάλπη.

Η πικρία του Νίκου Ανδρουλάκη για το αποτέλεσμα στην Αττική

Το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει δύο στόχους σε αυτές τις ευρωεκλογές: Να ενισχύσει τα ποσοστά του και να κατακτήσει την δεύτερη θέση προκειμένου να αναδειχθεί άτυπα σε αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Επιτεύχθηκε τελικά μόνον ο πρώτος στόχος.

Ωστόσο δεν υπήρξε θεαματική αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και η εκλογική επίδοση ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης χθες το βράδυ σε συνομιλία με δημοσιογράφους ανέφερε ότι του έμεινε μία πικρία από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Αττική. Έκανε λόγο για «ασυμμετρία» των ποσοστών του κόμματος στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια και ότι αυτό το θέμα πρέπει να το δει σοβαρά το ΠΑΣΟΚ.

Το χθεσινό αποτέλεσμα δεν είναι για πανηγυρισμούς, έλεγαν στην Χαριλάου Τρικούπη. Ήδη άρχισαν τα όργανα αφού χθες η Νάντια Γιαννακοπούλου είπε στον ΑΝΤ1 ότι θα πρέπει να συζητηθούν τα πάντα στα όργανα του ΠΑΣΟΚ και το θέμα της στρατηγικής. Μάλιστα ανέφερε ότι τίθεται ζήτημα αφού πριν τον Φεβρουάριο το ΠΑΣΟΚ ήταν δημοσκοπικά δεύτερο κόμμα. Αυτή η αναφορά ερμηνεύθηκε ως μία δήλωση αμφισβήτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, από τον βουλευτή Επικρατείας του κόμματος, Παναγιώτη Δουδωνή.

Πάντως η Νάντια Γιαννακοπούλου σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους σήμερα χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις αυτές και τόνισε ότι ο διάλογος στο ΠΑΣΟΚ δεν ποδηγετείται. Δεν πετύχαμε τον στόχο μας, δεν πανηγυρίζουμε σχολίασε και ο Παύλος Γερουλάνος, που είπε ότι όλα τα θέματα θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι προκειμένου τα στελέχη να δουν τι έφταιξε για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να χωνέψει ότι το το ΠΑΣΟΚ έχασε από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς για μία προγραμματική χάρτα με τις πραγματικά προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές για μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.