Ευρωεκλογές 2024: Η «ταυτότητα» της ευρωκάλπης – Πώς και πότε αποφάσισαν την ψήφο τους οι Έλληνες

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για το πώς και πότε αποφάσισαν την ψήφο τους στις ευρωεκλογές οι Έλληνες πολίτες, τι επέλεξαν οι νέοι ψηφοφόροι και τι οι άνω των 65, αλλά και προς τα που μετακινήθηκαν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο διευθύνων σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης.

Με βάση τα στοιχεία του exit poll έγινε μία «αποκρυπτογράφηση» του εκλογικού αποτελέσματος. Αναφορικά με το πότε αποφάσισαν οι Έλληνες πολίτες απάντησαν:

  • 68,2% είχε αποφασίσει εδώ και καιρό
  • 13,1% την ημέρα των ευρωεκλογών
  • 12,1% την τελευταία εβδομάδα
  • 4,3% μόλις έγιναν γνωστοί οι υποψήφιοι των κομμάτων

«Για άλλη μια φορά και σε μεγαλύτερο ποσοστό τώρα βλέπουμε ότι τουλάχιστον ο 1 στους 4 ψηφοφόρους που προσήλθε στις κάλπες αποφάσισε την τελευταία βδομάδα. Το εντυπωσιακό είναι ότι το 13% μας είπε ότι αποφάσισε επάνω στην κάλπη, την ίδια μέρα», είπε ο Θωμάς Γεράκης.

Πώς ψήφισαν οι νέοι από 17 ετών έως 34 ετών

Πρώτος στην προτίμηση των νέων με 18,2% ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί η ΝΔ με 15,9%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 10% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 9,1%, η Πλεύση Ελευθερίας με 6,6% και η Νίκη με 4,9%.

«Το εύρημα εδώ το βασικό είναι ότι στους νέους στην ηλικιακή κατηγορία 17-34 είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλύτερα ποσοστά από την ΝΔ κατά 2,3%. Ήταν στις προηγούμενες εκλογές κοντά. Η ΝΔ είχε ένα προβάδισμα σε αυτή την ηλικία. Τώρα και με την αποχή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος στους νέους», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της MARC.

Πρώτη η ΝΔ στους πολίτες άνω των 65 ετών

Οι πολίτες από 65 ετών και άνω επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 39,9% «Το υψηλότερο ποσοστό εξακολουθεί να το έχει η ΝΔ και είναι αυτό το οποίο καθόρισε και την μεγάλη διαφορά. Βλέπετε αυτό που λέγαμε και προεκλογικά ότι υπάρχουν κόμματα με μικρότερο μέσο όρο ηλικίας και κόμματα με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, ένα από αυτά είναι η ΝΔ», εξήγησε ο Θωμάς Γεράκης.

Στους κεντρώους ήρθε πρώτο το ΠΑΣΟΚ

Οι κεντρώοι ψηφοφόροι επέλεξαν το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 30,9. Υψηλά ποσοστά κατέγραψαν η Ελληνική Λύση και η Νίκη.

«Η ΝΔ έφτασε να έχει 700.000 ψήφους στην αποχή. Στο ερώτημα ποιοι ήταν αυτοί που απείχαν από τους Νεοδημοκράτες, ήταν κυρίως κεντρογενείς, κεντρώοι, κεντροδεξιοί. Δεν ήταν οι δεξιοί. Γιατί στους δεξιούς η ΝΔ έχει υψηλή συσπείρωση. Άρα η ΝΔ έχασε κεντρώους. Άρα ενώ λέγαμε ότι έχει ένα πλεονέκτημα, ότι ηγεμονεύει η ΝΔ στους κεντρώους τώρα το πλεονέκτημα το έχει το ΠΑΣΟΚ, που διατήρησε τις δυνάμεις του. Είχε 31,7% στις προηγούμενες εκλογές και τώρα είναι 30,9%, κοντά», σημείωσε ο Θωμάς Γεράκης.

Οι κεντροαριστεροί στον ΣΥΡΙΖΑ και οι αριστεροί στο ΚΚΕ

Το 37,4% των κεντροαριστερών ψηφοφόρων επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ. «Στους κεντρώους προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στους κεντροαριστερούς προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ και να προσθέσω προβάδισμα στους αριστερούς το ΚΚΕ», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της MARC.

Στοίχημα για την ΝΔ οι 700.000 ψηφοφόροι που δεν πήγαν στην κάλπη

Στα παρακάτω γραφήματα φαίνεται η συσπείρωση και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Ο Θωμάς Γεράκης εξήγησε ότι το κυβερνών κόμμα έχασε 300.000 ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν σε κόμματα τόσο προς τα δεξιά όσο και προς τα αριστερά του.

«Χάνει και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Γιατί υπήρχε μία εντύπωση το πρωί και άκουγα διάφορους αναλυτές που έλεγαν ότι ό,τι έχασε η ΝΔ το έχασε προς τα δεξιά. Δεν είναι σωστό με βάση το exit poll φαίνεται μάλιστα ότι χάνει και περισσότερο προς τα αριστερά. Εάν αθροίσουμε τα ποσοστά που χάνει προς τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ αθροίζεις ένα ποσοστό 13%. Και αν αθροίσουμε τις μετακινήσεις της ΝΔ προς τα αριστερά της, αθροίζεις το 15%», τόνισε ο Θωμάς Γεράκης.

Και συνέχισε: «Το συμπέρασμα: Η ΝΔ έχασε 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους. Οι 300.000 ψήφισαν και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Το μεγάλο θέμα, όμως, της ΝΔ δεν είναι οι ”διαρροές” της είναι οι 700.000 ψηφοφόροι της που δεν προσήλθαν στην κάλπη. Και αυτό είναι το βασικό της στοίχημα. Πώς θα φέρει τους κεντρώους ψηφοφόρους της πίσω στις κάλπες».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.