Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης παραποιεί συστηματικά και εσκεμμένα την πραγματικότητα

Επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτακη, εξαπολύουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για συστηματική και εσκεμμένη παραποίηση της πραγματικότητας, αλλά και για στρεψοδικεία από την πλευρά του πρωθυπουργού δια της κοστολόγησης.

Συγκεκριμένα, οι κύκλοι της Κουμουνδούρου μιλάνε για «μια πραγματικότητα σκληρή για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μια πραγματικότητα που φανερώνει επίμονα ότι η ΝΔ αρνείται να μειώσει τους έμμεσους φόρους, να φορολογήσει τα υπερκέρδη, να επιστρέψει στην κοινωνία τα υπερπλεονάσματα».

«Ο κ. Μητσοτάκης στρεψοδικεί διά της κοστολόγησης», αναφέρουν.

Επίσης σημειώνουν ότι «η εκδοχή κοστολόγησης του προγράμματος μας εκ μέρους της ΝΔ:

  1. Αγνοεί έσοδα από την ένταξη των μερισμάτων στη φορολογική κλίμακα. Πιο συγκεκριμένα, δεν υπολογίζει ότι 6,3 δισ. ευρώ μερισμάτων (εκ των 6,7 δισ. ευρώ) φορολογούνται στα μεγάλα εισοδήματα με συντελεστές 38 έως 49%. Ως εκ τούτου, τα έσοδα από αυτή την παρέμβαση ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ και όχι σε 1,9 δισ. ευρώ.
  2. «Φορτώνει» την κοστολόγηση με… τριπλάσιο ποσό προκαταβολής φόρου. Από τις δηλώσεις του 2023 των νομικών προσώπων, προκύπτει συνολικό ποσό προκαταβολής φόρου στα 3,76 δισ. ευρώ, το οποίο όμως συμψηφίζεται με το ποσό της προκαταβολής του προηγούμενου έτους, η οποία είναι 2,64 δισ. ευρώ. Αυτό που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη είναι η διαφορά, δηλαδή το 1,1 δισ. ευρώ.
  3. Αγνοεί τις δυνατότητες ελάφρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που προσφέρουν τα υπερπλεονάσματα, τα οποία ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ για το 2022 και σε 1,8 δισ. ευρώ για το 2023, ενώ, με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, θα φτάσουν στα 660 εκατ. ευρώ για το 2024.
  4. Αδιαφορεί για τα υπερκέρδη. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να φορολογήσει τα υπερκέρδη του 2023, παρότι η Κομισιόν έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα.

Είναι σαφές πως όταν η πραγματικότητα διαφωνεί με τον κ. Μητσοτάκη, τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα.

Υ.Γ.: Τουλάχιστον, προχώρησαν σε έκπτωση 50% στην κοστολόγηση του προγράμματός μας, από τα 80 δισ. ευρώ του κ. Σκέρτσου, στα 40 δισ. ευρώ σήμερα. Είναι και αυτό ένα βήμα. Ενδεικτικό της σοβαρότητας των υπολογισμών του».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.