Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Καθώς μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, ο ωφέλιμος χρόνος που απομένει πια μέχρι τις ευρωεκλογές είναι σχεδόν ένας μήνας. Κι ενώ πάντως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, η μάχη των συσπειρώσεων στα κόμματα δεν φαίνεται να φέρνει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Συμβαίνει, μάλιστα, το εξής άκρως ενδιαφέρον: Μπορεί οι συζητήσεις να επικεντρώνονται γύρω από το ποσοστό που λαμβάνει κάθε κόμμα ή στη σειρά κατάταξής τους, αλλά λίγοι ασχολούνται με κάτι εξίσου ή και ακόμα πιο σημαντικό. Τη διαφαινόμενη συνολική καθίζηση του πολιτικού συστήματος με τα μέχρι σήμερα κόμματα εξουσίας!
Ο «καβγάς» γίνεται, λοιπόν, για το εάν η Ν.Δ. θα κρατηθεί πάνω από τον νέο πήχη του 33%, που όρισε ο Κ. Μητσοτάκης, εάν ο Στ. Κασσελάκης θα μπορέσει να πιάσει το 17% ή τουλάχιστον να είναι δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ και εάν ο Ν. Ανδρουλάκης έχει ελπίδες να ξεκολλήσει από την τρίτη θέση. Όμως υπάρχει και η (πιο) μεγάλη εικόνα…
Για πρώτη φορά ο «τρικομματισμός» (ούτε καν ο «δικομματισμός» που λέγαμε παλαιότερα) φαίνεται ότι βρίσκεται στο ναδίρ του. Σε ιστορικά χαμηλά…
Όσο κι αν οι ηγεσίες τους ανεβάζουν τους τόνους για να μαζέψουν την εκλογική πελατεία, τα τρία κόμματα εξουσίας -Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- παραμένουν δραματικά καθηλωμένα. Και αυτό που δίνουν μέχρι στιγμής είναι μάχες οπισθοφυλακών…
Ακόμα κι αυτές οι δημοσκοπήσεις που παρουσιάζονται στα κανάλια κ.λπ. και πάνω στις οποίες γίνεται όλο το επικοινωνιακό παιχνίδι στην πραγματικότητα δεν μαρτυρούν παρά τη χρεοκοπία ενός ολόκληρου σκηνικού, που προσπαθεί να πιαστεί από τα μαλλιά του.
Σε όλες τις μετρήσεις που δημοσιεύονται, παρά τις επιμέρους αυξομειώσεις, στην πρόθεση ψήφου για τις επικείμενες ευρωεκλογές το άθροισμα των τριών κομμάτων δεν ξεπερνά το 53%-55%. Ακόμα και στην «εκτίμηση ψήφου», με τις αμφιλεγόμενες αναγωγές, δεν ανεβαίνει πάνω από 4-5 μονάδες…
Για να αντιληφθούμε πόσο μεγάλη είναι η βουτιά, θα βοηθήσει μια σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Τον περασμένο Ιούνιο είχαν πιάσει το 70,23%. Η Ν.Δ. με 40,56%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,83% και το ΠΑΣΟΚ με 11,84%…
Αν πάμε και έναν μήνα νωρίτερα, στις εκλογές του περσινού Μαΐου, το άθροισμα ήταν ακόμη πιο ψηλά -στο 72,32%-, λόγω του καλύτερου ποσοστού (20,07%) που είχε σε εκείνες τις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη και στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019, οι επιδόσεις ήταν πολύ καλύτερες και το άθροισμα είχε κλειδώσει στο 64,59%.
Εφόσον οι τάσεις αυτές διατηρηθούν, μένει να φανεί εάν στις 9 Ιουνίου δεν θα είναι απλώς «χαλαρή» η ψήφος, αλλά εάν θα έχουμε κάτι σοβαρότερο: Τα «γεννητούρια» ενός νέου κομματικού τοπίου…