Μήνυμα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων θέλει να στείλει το Μαξίμου και στόχος είναι, μετά τις «μίνι» αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια να πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή.

Σήμα πως δεν υπάρχουν περιθώρια για «χαλάρωση» πρόκειται να στείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που επισημαίνεται είναι πως το επόμενο διάστημα
θα δοθεί έμφαση σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό το βάρος πέφτει στους τομείς της ασφάλειας αλλά και της υγείας, κάτι που φάνηκε και από τις πρόσφατες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο.

Στόχος είναι να επιταχυνθεί η υλοποίηση μιας σειράς μέτρων που περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για «ένα ορμητικό κύμα αλλαγών. Που σίγουρα θα ξεβολέψει μερικούς, όμως τελικά θα ευνοήσει τους πολλούς».

Επιστολική ψήφος

Το επόμενο διάστημα τα «φώτα» θα στραφούν στη Βουλή και μέσα στον μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές (τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση). Επίσης από την κυβέρνηση δίνουν έμφαση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που το προσεχές διάστημα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συζήτηση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το νομοθετικό μπαράζ θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο και ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που προβλέπει τη σύσταση ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας».

Η κυβέρνηση όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έχει πει πως θα ψηφιστεί μέσα στην τετραετία, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί το ακριβές timing. Ο  πρωθυπουργός προχθές δέχθηκε ερώτηση από δημοσιογράφους όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Έχουμε ορατότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια;» ρωτήθηκε σχετικά. «Μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιαγράμματα», απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες στους
δημοσιογράφους που έθεσαν το ερώτημα. Η ψήφιση του νομοσχεδίου φαίνεται πως θα μπορούσε να πάει λίγο αργότερα.