Δυνατή Ελλάδα

Μητσοτάκης: Προϋπόθεση για ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. είναι να ορκιστεί δήμαρχος ο Μπελέρης

Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αλβανία και τον Έντι Ράμα από τα Τίρανα όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Βερολίνου. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα του Φρέντι Μπελέρη και την κράτησή του από τις αλβανικές Αρχές τονίζοντας ότι «θα πρέπει να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, έστω και προφυλακισμένος».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση η επίλυση του ζητήματος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, προκειμένου η Ελλάδα να συμφωνήσει στην εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας – Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Όπως είπε, «είμαστε σταθεροί υπέρμαχοι να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ωστόσο, έκανε λόγο για «δύσκολο δρόμο», ο οποίος «απαιτεί σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η μια αρχή που είναι αδιαπραγμάτευτη για την Ε.Ε. και την Ελλάδα, είναι σεβασμός στο κράτος δικαίου, που πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας οργανωμένου κράτους.

«Δυστυχώς η φίλη Αλβανία έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις – αναφέρομαι στην περίπτωση Μπελέρη» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Τονίζω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία αλβανικής δικαιοσύνης, όμως θέλω να τονίσω ότι έχει δικαίωμα έστω και προφυλακισμένος να ορκιστεί δήμαρχος».

Είπε επιπλέον ότι είναι σημαντικό να ορκιστεί ο Μπελέρης, προκειμένου να φύγει η σκιά που επηρεάζει τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας. Τόνισε, δε, ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ καθαρή η θέση μας». «Δεν έχω πρόθεση να παρέμβω στη διαδικασία της ανεξάρτητης αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί δήμαρχος έστω και προφυλακισμένος» υπογράμμισε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.