Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Η πρώτη «κίτρινη κάρτα», οι ανατροπές και τα μηνύματα της κάλπης

Η χθεσινή εκλογική βραδιά δεν έμοιαζε καθόλου με εκείνη του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών για τη ΝΔ. Τότε ο στόχος του 13+3 φαινόταν εφικτός – ο μισός χάρτης είχε βαφτεί μπλε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πέσει κάτω από το 17,83% της εθνικής κάλπης και το πολιτικό σκηνικό έδειχνε αμετάβλητο παρά τα γεγονότα που σημάδεψαν τους τρεις πρώτους μήνες  της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.

Τη δεύτερη Κυριακή όμως, το απρόσμενο για το κυβερνητικό στρατόπεδο ήρθε. Το εκλογικό σώμα έβγαλε στην κυβέρνηση την πρώτη κίτρινη κάρτα έπειτα από πέντε συνεχόμενες αναμετρήσεις. Η γαλάζια κυριαρχία απέκτησε, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», πια ρωγμές ενώ η πιθανότητα της δημιουργίας – εκούσιας ή ακούσιας- ενός αντιπολιτευτικού μετώπου δεν φαντάζει πλέον για κάποιους και τόσο απίθανη.

Οι υποψήφιοι που πήραν το νεοδημοκρατικό χρίσμα στις έξι περιφέρειες και τους δύο μεγάλους δήμους, όπου οι πολίτες προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα χθες, είχαν τερματίσει πρώτοι πριν από επτά ημέρες. Κι όμως, έχασαν σημαντικό  μέρος της δύναμής τους και βρέθηκαν ηττημένοι. Αυτή, όπως παρατηρούν έμπειροι εκλογολόγοι, δεν έχει ξανασυμβεί στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Ο κανόνας που ήθελε την αποχή να ευνοεί τους πρώτους του πρώτου γύρου  έσπασε– ένα από τους πολλούς που αποκτούν τις εξαιρέσεις τους τα τελευταία χρόνια. Παρά τις προσδοκίες της ΝΔ η μοναδική περιφέρεια την οποία κατάφερε να κερδίσει το κυβερνών κόμμα ήταν η Πελοπόννησος με τον Δημήτρη Πτωχό.

Στην Θεσσαλία με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Κουρέτας κέρδισε με 19 μονάδες διαφορά τον Κώστα Αγοραστό. Οι μεγάλες καταστροφές από τον «Daniel» και τον «Elias» επηρέασαν εν τέλει τη λαϊκή ετυμηγορία σε μια περιφέρεια που γενικά θεωρείται βαρόμετρο για τις βουλές της κοινής γνώμης, μια και εντός των συνόρων της μπορεί να βρει κανείς μια αντιπροσωπευτική μικρογραφία του συνολικού εκλογικού σώματος.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες – Δυτική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Ιονίων Νήσων, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη- ο γαλάζιος αντάρτης επικράτησε του επίσημου υποψηφίου. Και μάλιστα στις τρεις από τις τέσσερις άνετα

Η… ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με την ανάλυση από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι προοδευτικές δυνάμεις κατόρθωσαν να πετύχουν μια «μεγαλειώδη» νίκη σε πρωτεύουσα, συμπρωτεύουσα και Θεσσαλία. Και αυτή έγινε εφικτή επειδή συνασπίστηκαν. Για τους Αριστερούς οι ανατροπές φανερώνουν πως υπάρχει χώρος για τη συγκρότηση ενός αντιπολιτευτικού μετώπου.

Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν διαβάζουν ακριβώς έτσι την έκβαση των κομβικών τοπικών αναμετρήσεων, παρότι δεν διαφωνούν στη διαπίστωση πως αρκετοί από τους ψηφίσαντες τάσσονται υπέρ ενός αντιπάλου στην κυβέρνηση πόλου.  Θεωρούν ότι οι κάλπες έδειξαν καθαρά πως το τρίτο κόμμα είναι η δεύτερη δύναμη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη μάχη της Κεντροαριστεράς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ φρονούν ότι έχουν προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον Κουρέτας και Δούκας ήταν αρχικά πράσινες επιλογές.

Ακόμη και αν είναι νωρίς να συζητηθεί το ενδεχόμενο συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πάντως, η ψήφος κατά της μπλε μονοχρωμίας είναι αδιαμφισβήτητη. Οι ψηφοφόροι κατέστησαν σαφές ότι επιθυμούν να υπάρχουν πολιτικά αντίβαρα στην κυβέρνηση. Η εικόνα του πολιτικού συστήματος του ενός κυρίαρχου κόμματος θόλωσε εξαιτίας της επιθυμίας των εκλογέων για ισορροπία δυνάμεων.

Η αποχή

Βέβαια μία από τις αιτίες των εκπλήξεων ήταν και η αποχή η οποία άγγιξε ιστορικά ποσοστά. Μόλις το 35,11% ψήφισε χθες στις κάλπες των περιφερειακών εκλογών και το 40,69% σε εκείνες των δημοτικών. Πολιτικοί αναλυτές σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι από εκείνους που απείχαν προέρχονται από τις τάξεις ης ΝΔ. Εκλαμβάνουν, επομένως, τη μη προσέλευσή τους τόσο ως συνέπεια της προεξόφλησης της νίκης της μετά τις επιδόσεις της πρώτης Κυριακής όσο και ως προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση. Όπως και να έχει ο «τρίτος γύρος» των ευρωεκλογών του Ιουνίου έχει αποκτήσει πλέον περισσότερο ενδιαφέρον.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.