Τι παιχνίδι παίζει ο Μητσοτάκης με τα Γλυπτά του Παρθενώνα; Είναι δυνατόν να έχει αναγνωρίσει ότι… ανήκουν στους Βρετανούς;

Του Γιωργου Λακόπουλου απο το anoixtoparathyro.gr

Φαίνεται ότι οι επικεφαλής της ΝΔ χρειάζονται ένα «αρχαιολογικό θρίαμβο» πριν από εκλογές. Π.χ. ο Αντώνης Σαμαράς το 2015 με την Αμφίπολη , που απέληξε σε φιάσκο – με πρωταγωνίστρια την…Μενδώνη, τότε γενική γραμματέα του υπουργείου και παρατρεχάμενη του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να στήνει προεκλογικό σκηνικό με τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Μενδώνη υπουργό του πλέον. Μόνο που τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα για την Ελλάδα, αν προχωρήσει.

Για να τα πάρουμε από την αρχή, πριν από τις εκλογές του 2019 ο Μητσοτάκης είχε αναφέρει σε μια συνέντευξη ότι ως Πρωθυπουργός θα πει στον Βρετανό ομόλογο του «Μπόρις, δάνεισέ μου τα μάρμαρα και σε αντάλλαγμα θα σου δανείσω άλλες αρχαιότητες». Μερικά από τα καλύτερα έργα της κλασικής περιόδου που δεν παρουσιάζονται σε μόνιμη έκθεση.

Κανείς δεν έδωσε σημασία στην ελαφρότητα της πρότασης- πλην την υπόνοιας ότι έτσι αναγνωρίζει την κυριότητα των Άγγλων επί των Γλυπτών.

Όταν τον περασμένο Νοέμβριο ο Πρωθυπουργ΄ός συναντήθηκε με τον Τζόνσον στο Λονδίνο στον βρετανικό τύπο εμφανίσθηκε η πληροφορία ότι η αρμοδιότητα δεν ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο, όπως έλεγαν ως τότε οι κυβερνήσεις, αλλά αρκεί νόμος για την επιστροφή.

Τώρα πάλι από τον βρετανικό τύπο μαθαίνουμε ότι επίκεινται εξελίξεις στο θέμα.

Για την ακρίβεια οι «Times» του Λονδίνου αναφέρουν για Γλυπτά Παρθενώνα: «Ανήκουν στην Αθήνα, πρέπει να επιστραφούν τώρα».

Η «αλλαγή στάσης» χαιρετίζεται στην Αθήνα από τον Πρωθυπουργό ο οποίος εσχάτως εμφανίζεται σε εκδηλώσει για αρχαία, ακόμη και σε μια απλή μεταφορά αντικειμένων από το Εθνικό Μουσείο στην Ακρόπολη.

Για την παρουσία του, σε μια αντίστοιχη ελληνικό-ιταλική συναλλαγή από την βρετανική εφημερίδα μαθαίνουμε ότι δεν μας τα είπε όλα η κυβέρνηση για την μεταφορά του «θραύσματος Fagan», που αποσπάστηκε, όπως και τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την υπό οθωμανική κατοχή Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα και αργότερα πωλήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο.

Πρόκειται για συμφωνία δανεισμού για… οκτώ χρόνια, με την άτυπη διευθέτηση να …παραμείνει επ’ αόριστόν στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα. Σε αντάλλαγμα, η Ιταλία θα λάβει ένα αρχαίο άγαλμα της Αθηνάς και έναν αμφορέα.

Τώρα προκύπτει ότι ο Πρωθυπουργός ενδεχομένως έκανε με τον Τζόνσον μια συμφωνία που αποβαίνει σε βάρος της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ως τώρα η Βρετανία έλεγε ότι της ανήκουν νόμιμα, αφού τα αγόρασε και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ότι έχουν λεηλατηθεί και ανήκουν στην Ελλάδα και γι’ αυτό πρέπει να επιστραφούν.

Οι Times, αποκαλύπτουν κ΄άτι που η κυβέρνηση αποκρύπτει: το ενδεχόμενο «να πωληθούν τα γλυπτά στην Ελλάδα σε τιμή κόστους». Στην τιμή δηλαδή που τα αγόρασε το βρετανικό Κοινοβούλιο από τον λόρδο Έλγιν.

Αν πράγματι υπάρχει τέτοια συμφωνία -που διαρρέει για να μετρηθούν αντιδράσεις -θα πρόκειται για ανοσιούργημα. Εγκληματική αναγνώριση ότι η κυριότητα των Γλυπτών ανήκει στη Βρετανία που τα εμπορεύεται πλέον.

Διακεκριμένοι Έλληνες αρχαιολόγοι, αλλά και πολιτικοί της αντιπολίτευσης θεωρούν αδιανόητη μια τέτοια διευθέτηση. Πολύ περισσότερο όταν έχει γίνει στα πλαίσια ιδιωτικής μυστικής διπλωματίας του Πρωθυπουργού, χωρίς γνώση των αρμόδιων φορέων της χώρας και εξυπηρετεί μεγαλομανιακές επιλογές του, αλλά και εκλογικές σκοπιμότητες.

Θα είναι άσχημο παιχνίδι σε βάρος της χώρας και θα ξεσηκώσει θύελλα όταν αποκαλυφθεί. Ουδείς έχει εξουσιοδοτήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη-η όποιον άλλον Πρωθυπουργό- να διαπραγματευτεί την κυριότητα των Γλυπτών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.