Έτοιμα για το «χειρότερο σενάριο» στην Ουκρανία τα επιτελεία του ΝΑΤΟ

Σοβαρή ανησυχία για τις εξελίξεις στο ουκρανικό και για το ενδεχόμενο ρωσική εισβολής στην πρώην σοβιετική δημοκρατία εκφράζουν τα στρατιωτικά επιτελεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Spiegel, εκτιμούν ότι «μειώνονται οι ελπίδες ότι θα μπορούσε η Μόσχα να αποτραπεί» από το να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Την ανησυχία αυτή επέτεινε και ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ζμπίγκνιου Ράου, ο οποίος στη σύνοδο του ΟΑΣΕ, δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι για πρώτη φορά πολύ κοντά στο ξέσπασμα ενός πολέμου, καθώς όπως είπε η Ρωσία δεν ακούει στα λόγια της διπλωματίας, ενώ οι στρατιωτικοί προετοιμάζονται για κάθε επιλογή σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Για τον Ράου, ο κίνδυνος πολέμου είναι «πιο κοντά από ό,τι τα τελευταία 30 χρόνια».

Να σημειωθεί πάντως ότι η Πολωνία είναι μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν πιο επιθετικά αυτό που θεωρείται ρεβιζιονιστικές φιλοδοξίες της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη. «Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μέσα και γύρω από την Ουκρανία», υπογράμμισε ο Ράου, ο οποίος ζήτησε «πλήρη σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ, Μάικλ Κάρπεντερ, δήλωσε ότι μετά τις συνομιλίες της Βιέννης, η Δύση θα πρέπει να είναι έτοιμη για κλιμάκωση των εντάσεων με τη Μόσχα. «Τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται πολύ δυνατά και η ρητορική έχει γεμίσει κραυγές».

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας για μια ακόμη φορά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι ο διάλογος συνεχίζεται, ότι η Μόσχα προσπαθεί να πείσει τη Δύση να μην δεχτεί την Ουκρανία στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει αναφανδόν τα ρωσικά αιτήματα.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, πάντως μετά τη σύνοδο του ΟΑΣΕ είπε ότι η παρούσα κατάσταση «είναι πραγματικά απογοητευτική» και προειδοποίησε για πιθανές «καταστροφικές συνέπειες» αν οι δύο πλευρές (ΗΠΑ και Ρωσία) δεν συμφωνήσουν σε αυτό που η Ρωσία χαρακτηρίζει «κόκκινες γραμμές ασφαλείας».

Η κρίση είναι διαρκώς κλιμακούμενη, και την ίδια ώρα, αν και οι Βρυξέλλες το αρνούνται ότι συνδέεται με τις πρόσφατες εξελίξεις, ανακοίνωσε 6μηνη παράταση των κυρώσεων προς τη Ρωσία, για μη συμμόρφωση με τις συμφωνίες του Μινσκ στο πλαίσιο της «κυλιόμενης παρακολούθησης της κατάστασης». Πρόκειται για κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία το 2014 λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και συνδέονται με την εφαρμογή των συμφωνιών ειρήνευσης για το Ουκρανικό.

Μόσχα: «Αδιέξοδο» και νέες απειλές

Από την άλλη πλευρά, απαντώντας στις δηλώσεις της Αμερικανίδας υφ. Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, μετά τις συνομιλίες της Δευτέρας, ότι η Ρωσία για να αποδείξει ότι δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία θα πρέπει τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία να επιστρέψουν στους στρατώνες τους, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν είναι έτοιμη ούτε καν να συζητήσει τα «απαράδεκτα» αιτήματα των ΗΠΑ.

Όσον αφορά δε το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών γερουσιαστών για κυρώσεις ακόμη και στον Βλαντίμιρ Πούτιν, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, το χαρακτήρισε «νευρικό κλονισμό». «Στην προσπάθειά τους να επιβεβαιώσουν το δικό τους μεγαλείο οι άνθρωποι αυτοί έφθασαν σε κάποιο ψυχολογικό όριο, το οποίο είναι δύσκολο να το εξηγήσουμε» δήλωσε, προσθέτοντας ότι στο νομοσχέδιο «υπάρχουν ακόμη και προτάσεις να επιβληθούν κυρώσεις ανεξάρτητα από αν θα υπάρξει ή δεν υπάρξει η έτσι λεγόμενη επίθεση στην Ουκρανία, επειδή απλώς δεν αποσύρουμε τα στρατεύματα μας από το έδαφός μας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αν προχωρήσουν σε κυρώσεις εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν αυτό σημαίνει ότι «θα ξεπεραστεί το όριο και θα οδηγήσει ακόμη και σε διακοπή σχέσεων», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο RTVI TV, τόνισε ότι όλα «εξαρτώνται από το πώς θα ενεργήσουν οι Αμερικανοί συνομιλητές μας».

Και εμμέσως πλην σαφώς ο Ριάμπκοφ απείλησε με μεταφορά στρατευμάτων στην Κούβα και στη Βενεζουέλα, αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και οι δυτικές χώρες δεν δώσουν τις αναγκαίες εγγυήσεις και αυξηθεί η πίεση προς τη Ρωσία. «Δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να αποκλείσω την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κούβα και τη Βενεζουέλα», είπε στο δίκτυο RTVI TV.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.