ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ τελική αναμέτρηση πριν τις κάλπες

«Ξέρετε κάτι; Ο λαός δεν θα μας παινέψει για ό,τι πετύχαμε. Ο λαός ξεχνάει και κοιτά μπροστά. Γιατί με όσα έχει περάσει δικαιολογείται να μην τον ενδιαφέρουν οι προσπάθειες του παρελθόντος, αλλά η προοπτική για το μέλλον».

Η φράση ανήκει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μ΄αυτήν έκλεισε την ομιλία του για τον Προϋπολογισμό προσγειώνοντας όσους (λίγους) στο κυβερνών κόμμα πιστεύουν ότι θα πορευθούν προς τις εθνικές κάλπες εξιστορώντας τις κακουχίες των βασανιστικών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και απλώνοντας στον πάγκο την πραμάτεια των μικρών ή μεγάλων κατορθωμάτων και, κυρίως, της εξόδου της χώρας από «τα μνημόνια».

Σύμφωνα με παράγοντα του Μαξίμου «το δεύτερο μισό της ομιλίας του Ευκλείδη είναι ο καμβάς για το εκλογικό μας αφήγημα». Με την παραδοχή ότι ο λαός όχι μόνο «ξεχνά» αλλά και βιάζεται να εξοβελιστούν …στο πυρ το εξώτερο τα μνημονιακά δεινά. Στην ουσία, θέλει αυτό που είχε πριν το 2010 «και το θέλει τώρα». Μία ματιά να ρίξει κανείς στην φρενίτιδα που επικράτησε (βοηθούντων των εργατολόγων…) με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, πείθει για τα παραπάνω.

Το κυβερνητικό επιτελείο θα επιχειρήσει να βρει την χρυσή τομή στο χθες και στο αύριο. Διότι, κατά τον ίδιον παράγοντα, οι μάχες που δόθηκαν, με τα «πισωγυρίσματα» έστω, αποτελούν την εγγύηση για την «στοχοπροσήλωση» (σ.σ. αγαπημένη λέξη του Τσακαλώτου) στην προσπάθεια να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση «με δίκαιη ανάπτυξη και την κοινωνία όρθια».

Που σημαίνει ότι το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του Σεπτεμβρίου του 2015 θα είναι το κυρίαρχο και στις εκλογές του ερχόμενου έτους.

Η διαφορά, όπως λένε, είναι ότι, πλέον, με το πρώτο πακέτο θετικών μέτρων «δώσαμε το στίγμα της πραγματικά δικής μας πολιτικής» και το πετύχαμε «επειδή πείσαμε τους θεσμούς ότι δεν έχουμε πρόθεση να παρεκκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους».

Όπως διευκρινίζουν, η αναφορά στο παρελθόν είναι αναγκαία διότι «στο κάτω κάτω εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και εμείς αντέξαμε τα σαράντα κύματα που είπε ο Τσίπρας στη Βουλή, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μας την είχε στημένη για να αντέξουμε το πολύ τέσσερις μήνες και να παραδώσουμε ταπεινωμένοι».

Το νέο «θετικό πακέτο»

Όπως και να χει, οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα απαντούν με ένα κοφτό «όχι» στο ερώτημα εάν αρκούν τα πρώτα θετικά μέτρα ή οι διαβεβαιώσεις περί «στοχοπροσήλωσης» για να γυρίσει το κλίμα.

Η συσπείρωση των (προηγούμενων) ψηφοφόρων του κατάφερε να ξεκολλήσει από το 50% (προσεγγίζει το 55%, λένε), αλλά τα μηνύματα θα παραμείνουν απαισιόδοξα εάν δεν πιάσει την ανηφόρα. Τα μηνύματα, λένε, είναι «πολύ θετικά» στις νεαρότερες ηλικίες (17-25 ετών) και «καλά» στις αμέσως μεγαλύτερες.

Η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η αύξηση του κατώτατου (κατά 50 περίπου ευρώ) που θα ανακοινωθεί μετά τις γιορτές για να ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων «που βγάζει τους εργαζόμενους από την εργασιακή ζούγκλα των ατομικών διαπραγματεύσεων», στοχεύει σε όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως στους νέους.

Στις νεότερες ηλικίες άλλωστε απευθύνεται και με τις προσλήψεις στο Δημόσιο, εκκινώντας από τις 15.000 στην εκπαίδευση που ήδη ανακοινώθηκαν για την επόμενη διετία. Η αμηχανία της (αξιωματικής) αντιπολίτευσης, εν προκειμένω, έγινε εμφανής καθώς κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσλήψεις ημετέρων, παρότι η διαδικασία θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ.

Η απήχηση στα μεσαία στρώματα παραμένει προβληματική, οπότε οι μικρές μειώσεις σε φορολογία, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές εκτιμάται ότι δεν θα αποδώσουν καρπούς εάν δεν συνοδευτούν με δεσμεύσεις για άμεσες (σε βάθος διετίας-τριετίας το πολύ) ελαφρύνσεις.

Το πεδίο που θα κρίνει εν πολλοίς την ανανέωση της εμπιστοσύνης στη σημερινή κυβέρνηση είναι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο νέος εξωδικαστικός συμβιβασμός ή η παράταση του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη μέχρι την κατάθεση του νέου νόμου για την πρώτη κατοικία, είναι τα πρώτα δείγματα. Κατά τις αναλύσεις των επιτελών, ωστόσο, οι «αγριάδες» των κατασχετηρίων την προηγούμενη διετία άνοιξαν μεγάλη πληγή «και παραμένει ζητούμενο η επούλωσή της».

Ήδη, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης του Ιδωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης επικοινωνεί με έμφαση το «επίδομα στεγαστικού δανείου», δηλαδή την καταβολή από το Δημόσιο ενός τμήματος του δανείου πολίτη ή νοικοκυριού που έχει (αποδεδειγμένα) πραγματική οικονομική αδυναμία. Όπως ο ίδιος είπε, έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό περίπου 50 εκατ. ευρώ ενώ η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το τελικό ύψος του δημοσιονομικού κόστους βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το βασικό δίλημμα

Το βασικό δίλημμα αποκωδικοποιήθηκε ήδη από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των κορυφαίων υπουργών τις τελευταίες ημέρες: αφήνουμε πίσω την κρίση χτίζοντας αργά αλλά σταθερά την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη ή ανοίγουμε τον δρόμο για νέα μνημόνια;

Πηγή: https://www.euro2day.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.