ΜΑΧΗ «ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ» ΓΙΑ τα μικρότερα κόμματα

Την πιο δύσκολη αναμέτρηση ετοιμάζονται να δώσουν τα μικρότερα κόμματα, που καλούνται να περιορίσουν τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό τους. Η δημοσκοπική πίεση αποτελεί ένα πρόσθετο πρόβλημα, ενισχύοντας πολιτικά «φλερτ» στο δρόμο προς τις κάλπες.

Προς το παρόν επικρατεί ανακωχή και ακόμα και οι αποκλίσεις από την επίσημη γραμμή αντιμετωπίζονται με… χαλαρότητα. Καταλύτης εξελίξεων θα είναι η συμφωνία των Πρεσπών, που με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή το Μάρτιο.

Μέχρι τότε δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για ρηξικέλευθες αποφάσεις, καθώς απαιτούνται πέντε βουλευτές για να υφίσταται κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτή τη στιγμή η Ένωση Κεντρώων είναι ακριβώς στο όριο (με πέντε βουλευτές), το Ποτάμι έχει έξι βουλευτές και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επτά.

Στους Ανεξάρτητους Έλληνες δυο είναι τα κρίσιμα ερώτημα: πόσοι βουλευτές θα πουν “ναι” στη συμφωνία των Πρεσπών και τι θα γίνει σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει πει πως θα ψηφίσει τη συμφωνία και θα παραδώσει την έδρα του. Στην περίπτωση αυτή- με βάση το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών – την έδρα θα πάρει ο Τέρενς Κουίκ, o οποίος επίσης είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, η οποία έχει πει πως “πάντα ψηφίζω κατά συνείδηση, όπως έκανα μέχρι σήμερα στην πολιτική μου διαδρομή”. Το προηγούμενο διάστημα πληροφορίες ανέφεραν πως δεν είναι αντίθετη στη συμφωνία, ωστόσο δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επισήμως.

Ο Πάνος Καμμένος έχει τονίσει πως είναι αντίθετος στη συμφωνία, ωστόσο διαφορετικές εκδοχές υπάρχουν για τη στάση των βουλευτών σε περίπτωση που ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Για παράδειγμα ο Κώστας Ζουράρις -αν και δεν είναι σύμφωνος με τη συμφωνία των Πρεσπών – έχει δηλώσει πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν σενάρια για το κατά ποσό θα μπορούσε να προχωρήσει μια συνεργασία Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Ένωσης Κεντρώων στο δρόμο προς την κάλπη. Ωστόσο ο Βασίλης Λεβέντης σε πρόσφατη τοποθέτηση του έκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι ανήκουν σε διαφορετικά ιδεολογικά στρατόπεδα.

Στην Ένωση Κεντρώων θέμα διαγραφών δεν τίθεται, ακόμα και για όσους αποκλίνουν από την επίσημη γραμμή. Αυτό φάνηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στην πρόσφατη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, τον οποίο υπερψήφισε ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Σαρίδης. Ο ίδιος παραμένει στο κόμμα του Βασίλη Λεβέντη και παρά τη θετική του ψήφο στον προϋπολογισμό έχει πει πως δεν θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Στο μεταξύ ως «άνοιγμα» προς τη Νέα Δημοκρατία θεωρήθηκε η τοποθέτηση του Μάριου Γεωργιάδη στο «γαλάζιο» συνέδριο. «Πραγματικά αν ενστερνίζεστε τις θέσεις της Ένωσης Κεντρώων, αλλά και τις κόκκινες γραμμές μας είμαστε εδώ για να αλλάξουμε τη χώρα και θα μας βρείτε στο πλευρό σας», δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος.

Στο Ποτάμι επικρατεί εκεχειρία μέχρι το Μάρτιο, καθώς τότε θα επανεξεταστεί το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου στις εκλογές. Ωστόσο είναι φανερό πως ενιαία γραμμή σε μια σειρά θεμάτων -όπως είναι η συμφωνία των Πρεσπών και η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία- δεν υπάρχει.

Υπέρ του διαλόγου με τη Νέα Δημοκρατία έχουν ταχθεί οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός (που θα καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών), καθώς και ο εκπρόσωπος τύπου Δημήτρης Τσιόρδας. Αντίθετοι σε μία τέτοια συζήτηση είναι ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης (που θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών) και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος.

Κρίσιμες είναι οι ψήφοι των Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά και Σπύρου Λυκούδη. Βλέπουν θετικά τη συμφωνία, εφόσον δοθούν και οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις από τη γείτονα χώρα.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Γιώργου Μαυρωτά για τις τροπολογίες που περνάνε από τη Bουλή στην ΠΓΔΜ πως «αν και εφόσον ψηφιστούν, τα πράγματα γίνονται ακόμα περισσότερα θετικά».

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.