Στα πόσες χιλιάδες καμένα στρέμματα παραιτούνται οι κυβερνήσεις; Δεν θυμάται κανείς την ελληνική λέξη ΦΙΛΟΤΙΜΟ…

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΚΟΥΤΕΡΗ*

15Ιουλίου 2020: Απίστευτη δήλωση  του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη για τον Ερημίτη της Κέρκυρας: «Κάποια στιγμή θα καεί το δάσος, οπότε καλά κάνουμε και το χτίζουμε».

Αύγουστος 2021: Η Ελλάδα κατακαίγεται από άκρου σε άκρο.

Οργή, αγανάκτηση, θυμός, απελπισία κάποια από τα συναισθήματα που μας διακατέχουν. Παλεύουμε πολύ με τον εαυτό μας να μην εξελιχθούν αυτά τα συναισθήματα σε μίσος.

  • Προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε την αντίδρασή μας, τη στάση μας, τη συμπεριφορά μας απέναντι σε βλάσφημους και υβριστές πολιτικούς όπως οι Μητσοτάκης- Χρυσοχοίδης –Χαρδαλιάς – Πατούλης – Στάμου (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας).

Όλοι αυτοί ξεχνούν την ελληνική λέξη ΦΙΛΟΤΙΜΟ, που δεν μεταφράζεται σε καμία άλλη γλώσσα. Το ΦΙΛΟΤΙΜΟ χαρακτήριζε διαχρονικά όλους τους Έλληνες (αναγνωρίσιμους και μη).

Το συγκεκριμένο Πολιτικό προσωπικό αμφιβάλουμε αν το διαθέτει. Αυτό γιατί αν είχαν φιλότιμο θα είχαν ήδη παραιτηθεί. Δεν είναι δυνατόν να καίγονται σπίτια στο αστικό ιστό της πρωτεύουσας από πυρκαγιά που έχει ξεκινήσει εδώ και τρείς μέρες στην Βαρυμπόμπη.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι «η αδυναμία» κατάσβεσης της πυρκαγιάς οφείλεται στην ανικανότητα των κυβερνώντων και όχι σε επιλογές, που σχετίζονται με τη δήλωση Μητσοτάκη από την Κέρκυρα τον Ιούλιο του 2020. Με άλλα λόγια θέλουμε να ελπίζουμε ότι ήταν ατυχής η δήλωση της Κέρκυρας και δεν έδινε οποιαδήποτε κατεύθυνση….

Για παράδειγμα κρατικοί μηχανισμοί όπως αυτός της Πολιτικής Προστασίας αποδείχθηκε και στην περίπτωση των πυρκαγιών και στην αντιμετώπιση της πανδημίας ότι διαχειριστικά είναι ανεπαρκείς και λειτουργούν σε βάρος των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου αντί να το υπηρετούν.

Αλήθεια , όμως, στα πόσες χιλιάδες καμένα στρέμματα παραιτείται μία κυβέρνηση; Αλήθεια στα πόσες χιλιάδες καμένα στρέμματα θα πρέπει να παραιτηθούν και οι αντίστοιχοι Περιφερειάρχες; Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε, παρότι σε περίοδο ειρήνης. σε σύρραξη που έχει τα χαρακτηριστικά ακήρυκτου-υβριδικού πολέμου.

Η ντόπια μεταπρατική αστική τάξη (ελίτ) και οι πολιτικοί της υπάλληλοι (σε Κυβέρνηση και Περιφέρειες) επιτίθενται κατά της κοινωνίας. Φαινόμενα όπως ο εκφοβισμός των πολιτών, η παραπληροφόρηση, η προπαγάνδα η χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης με τελικό σκοπό την χειραγώγηση της είναι καθημερινά.

Η κοινωνία οφείλει (όπως και στο παρελθόν εφόσον υφίσταντο απειλή ) να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά. Να αναλάβει πρωτοβουλίες ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ . 

  • Αυτό γιατί δυστυχώς και τα υπάρχοντα Κοινοβουλευτικά κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, έχουν αφομοιωθεί και μετατραπεί σε συστημικούς μηχανισμούς εξυπηρέτησης  συμφερόντων. Επομένως η κοινωνία ας μην αναμένει οποιασδήποτε μορφής έξωθεν βοήθεια.

Μόνη της με την αυτοοργάνωση (όπως άλλωστε έκαναν των Ελλήνων οι Κοινότητες στο ιστορικό παρελθόν) και με την συμπαράσταση των νέων πολιτικών δυνάμεων, που μοιραία θα γεννηθούν ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης του παλιού με το νέο, θα πορευθεί σε μια νέα σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος.

Πολιτικός Αναλυτής, skouterisd@gmail.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.