ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΧΝΑΜΕ-Άδωνις στο κοινοβούλιο: Αποκάλυπτε την σκευωρία των φαρμακευτικών εταιρειών για τα εμβόλια

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν ήταν πάντα στη Νέα Δημοκρατία και ούτε Υπουργός. Χρόνια πριν ως βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, έβλεπε διεθνείς συνωμοσίες, τότε από τις φαρμακευτικές εταιρείες που είχαν φτιάξει το εμβόλιο κατά της γρίπης Η1Ν1.

Με αναφορές στο διεθνή χώρο μάλιστα καταθέτει και σχετική ερώτηση προς την τότε αρμόδια υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου…

Τότε δηλώνει πως ο ίδιος έκανε το εμβόλιο αλλά αμφισβητεί τόσο τον τεράστιο αριθμό που είχε αγοράσει η χώρα (με υπουργό Υγείας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο) όσο και την ίδια την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που είχε παραχθεί «στα γρήγορα».

Σημειώνει μάλιστα στην ερώτησή του προς την αρμόδια υπουργό (2010) Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου:

«Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα του ημερήσιου και ηλεκτρονικού τύπου οι γαλλικές αρχές παραπέμπουν τις εταιρείες Baxter, Roche και Pharma στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την κατηγορία ότι παρασκεύασαν και διέσπειραν τον Ιό της Γρίπης και στη συνέχεια με συνεργούς δίκτυα Μ.Μ.Ε. έδωσαν διεθνείς διαστάσεις, δημιουργώντας μέσω του φόβου πανδημίας, πελατεία για τα εμβόλια.»

Η ίδια η υπουργός βέβαια του απαντά πως ακυρώθηκε ένα μέρος της παραγγελίας εμβολίων ενώ λαμβάνοντας και πάλι το λόγο ο Άδωνης Γεωργιάδης σημειώνει:

«Λοιπόν, θα ήθελα να πω το εξής: Θέλω πάρα πολύ να σας πιστέψω για την ασφάλεια του εμβολίου. Είμαι από αυτούς που έκαναν το εμβόλιο. Άρα, λοιπόν, αν δεν υπήρχε ασφάλεια, θα έπρεπε να ανησυχώ πάρα πολύ για τον εαυτό μου» για να συμπληρώσει στη συνέχεια:

«Πρέπει όμως να σας πω ότι αισθάνομαι ότι μας έχουν πιάσει κάπου λίγο κορόιδα εδώ, διότι είπατε ότι εμβολιάστηκαν τριακόσιες εξήντα χιλιάδες. Μάλιστα. Παραγγείλαμε δεκαέξι εκατομμύρια εμβόλια. Εμβολιάστηκαν τριακόσιες εξήντα χιλιάδες.»

Τότε ο Άδωνις, όπως τουλάχιστον φαίνεται στην ερώτησή του, παρά το ότι είχε κάνει το εμβόλιο, τάσσεται με τους αντιεμβολιαστές επικαλούμενος θανάτους από το εμβόλιο της γρίπης των χοίρων! Αμφισβητεί μάλιστα την τότε προσπάθεια με τα σποτάκια.

Η ερώτηση του Άδωνη Γεωργιάδη από τα πρακτικά της βουλής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):
Συνεχίζουμε με την τέταρτη με αριθμό 4469/14-1-2010 ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Σπυρίδωνος-Αδώνιδος Γεωργιάδη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με το εμβόλιο της Νέας Γρίπης και την παραπομπή φαρμακευτικών εταιρειών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από τη Γαλλική Κυβέρνηση.
Το περιεχόμενο της ερώτησης του κ. Γεωργιάδη έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα του ημερήσιου και ηλεκτρονικού τύπου οι γαλλικές αρχές παραπέμπουν τις εταιρείες Baxter, Roche και Pharma στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την κατηγορία ότι παρασκεύασαν και διέσπειραν τον Ιό της Γρίπης και στη συνέχεια με συνεργούς δίκτυα Μ.Μ.Ε. έδωσαν διεθνείς διαστάσεις, δημιουργώντας μέσω του φόβου πανδημίας, πελατεία για τα εμβόλια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει χώρες όπως τη Νέα Ζηλανδία, τη Σκοτία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Γαλλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και το Μεξικό στην απαγόρευση του εμβολιασμού των πολιτών του. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι και το Μεξικό παραπέμπει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την εταιρεία Baxter ως υπεύθυνη για τον θάνατο ανθρώπων τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο που προηγουμένως είχαν εμβολιαστεί με εμβόλιο το οποίο είχε ως συστατικό αντιγόνο της γρίπης των χοίρων.
Συνεπώς ρωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν ενημερωθεί για αυτές τις ενέργειες;
2. Ποιες είναι οι προθέσεις σας πάνω σε αυτό το λεπτό ζήτημα που αφορά όλον τον ελληνικό πληθυσμό;».
Θα απαντήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ξενογιαννακοπούλου.

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Στην ερώτηση του αγαπητού συναδέλφου θα ήθελα να πω ότι τίθενται τρία θέματα: Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού, η ασφάλεια του εμβολιασμού και το εύρος της παραγγελίας στην οποία κατέφυγε η χώρα μας.

Να ξεκινήσω με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού: Δεν θα μπορούσε η Ελλάδα –και εδώ δεν χωράει μικροκομματική γιατί θα ήταν εύκολο για μας, όπως ξέρετε εμείς αναλάβαμε την Κυβέρνηση όταν είχαν γίνει πλέον όλες οι παραγγελίες είχε μπει όλος ο σχεδιασμός σε εξέλιξη –να μείνει εκτός ενός προγραμματισμού εμβολιασμού όπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθόρισε και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα αντίστοιχα όργανά της. Άρα, σωστά η χώρα μας είχε πρόγραμμα εμβολιασμού. Και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες σωστά το επιδιώξαμε το πετύχαμε, παρά την κινδυνολογία που είχε αναπτυχθεί όπως θυμόσαστε εκείνη την εποχή εκ των ενόντων αναγκαστήκαμε να φτιάξουμε το σχέδιο του εμβολιασμού στρέφοντας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να το υποστηρίξει και έφτασαν να εμβολιαστούν τριακόσιες εξήντα χιλιάδες συμπολίτες μας.
Να σας υπενθυμίσω βέβαια ότι είχαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό θανάτων οι οποίοι ενδεχομένως –επειδή οι περισσότεροι είχαν επιβάρυνση υγείας- αν είχαν εμβολιαστεί, θα είχαν καταφέρει να δώσουν τη μάχη της ζωής.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα για την ασφάλεια του εμβολίου θα σας πω ότι είναι αλήθεια ότι επειδή υπήρξε ένας γρήγορος σχεδιασμός από την Παγκόσμια Κοινότητα και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην αρχή υπήρχε η αγωνία, αν αυτό το εμβόλιο έχει ελεγχθεί με βάση τον τρόπο που συνήθως τα εμβόλια αναπτύσσονται.

Εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε επειδή πλέον έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ότι δεν υπήρχαν παρενέργειες στο εμβόλιο αυτό και σίγουρα δεν υπήρξαν παρενέργειες πέραν των παρενεργειών που κάθε φάρμακο ή κάθε εμβόλιο μπορεί να έχει.

Μάλιστα, πρέπει να πούμε ότι στη χώρα μας δεν είχαμε καμμία θανατηφόρα παρενέργεια του εμβολίου. Υπήρξαν απλώς κάποιες αλλεργικές παρενέργειες και γι’ αυτόν το λόγο σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν δοθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κρατούσαμε αυτούς που εμβολιάστηκαν για δύο ώρες περίπου στο εμβολιαστικό κέντρο και τους προειδοποιούσαμε, κυρίως αν κάποιος είχε αλλεργία στα αβγά. Αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα πιθανής αλλεργικής αντίδρασης, που δεν είχαμε όμως καμμία θανατηφόρα παρενέργεια. Άρα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο.

Πάμε όμως στο τρίτο σκέλος, στο εύρος της παραγγελίας. Εκεί πιστεύω ότι υπήρξε μια πολύ μεγάλη υπερβολή. Δηλαδή σε μία χώρα που έχει πάνω από δέκα εκατομμύρια πληθυσμό, αν βάλουμε και τους ξένους, τους μετανάστες -όπως ξέρετε, ο εμβολιασμός σε θέματα δημόσιας υγείας δεν έχει τέτοια σύνορα και όρια- ήταν υπερβολή η παραγγελία δεκαέξι εκατομμυρίων εμβολίων. Και μάλιστα να επισημάνω εδώ, αγαπητέ συνάδελφε, ότι τα οκτώ εκατομμύρια παραγγέλθηκαν δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές.

Τα έχουμε πει αυτά στη Βουλή, τα έχουμε συζητήσει. Πήραμε την ευθύνη εμείς στις 16 Δεκεμβρίου να πούμε ότι η χώρα μας σταματάει να παραλαμβάνει εμβόλια, όταν πλέον είχαμε ένα επαρκές απόθεμα εμβολίων, γιατί τότε ακόμα ο χειμώνας ήταν μπροστά μας στις 16 Δεκεμβρίου -ήταν ευτυχώς ένας ήπιος χειμώνας- δεν μπορούσαμε να το προβλέψουμε αυτό. Και ξέρετε ότι η γρίπη πολλαπλασιάζει τα συμπτώματα και το εύρος της διασποράς της, όταν υπάρχει κρύο. Ταυτόχρονα, λοιπόν, είχαμε κινήσει όλες τις νομικές διαδικασίες για την ακύρωση, δηλαδή εμείς έχουμε καταγγείλει τις συμβάσεις. Και θέλω να πω στη Βουλή ότι η ακύρωση πάνω των δώδεκα εκατομμυρίων εμβολίων σημαίνει ένα κέρδος για το ελληνικό δημόσιο περίπου 65.000.000 ευρώ. Αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο να σας το αναφέρω, για να έχετε μία αίσθηση τι σημαίνει αυτό για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τώρα που παλεύουμε ευρώ το ευρώ να διασφαλίσουμε τα νοσοκομεία μας να είναι ανοιχτά, ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2009 οι υπερωρίες του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού ήταν 9.000.000 ευρώ, για να έχετε μία τάξη μεγέθους, κύριε συνάδελφε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει το λόγο για να αναπτύξει την ερώτησή του.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, πολύ ωραία τα καλοκαιρινά, σας πάνε πολύ αυτά τα χρώματα.

Λοιπόν, θα ήθελα να πω το εξής: Θέλω πάρα πολύ να σας πιστέψω για την ασφάλεια του εμβολίου. Είμαι από αυτούς που έκαναν το εμβόλιο. Άρα, λοιπόν, αν δεν υπήρχε ασφάλεια, θα έπρεπε να ανησυχώ πάρα πολύ για τον εαυτό μου. Και έκανα το εμβόλιο, θα σας πω με ποια λογική. Έβλεπα όλη εκείνη την εθνική προσπάθεια, τα σποτάκια στην τηλεόραση, εσάς που βγαίνατε -και καλά κάνατε- και λέγατε ότι πρέπει όλοι να συμμετέχουμε στο να φτιάξουμε το «ανθρώπινο τείχος» για να μην περάσει η γρίπη και λέω εγώ τώρα ως Βουλευτής, δεν πρέπει να δώσω το καλό παράδειγμα, παρ’ όλο που είχα πολλές εσωτερικές αμφιβολίες. Το έκανα, λοιπόν, το εμβόλιο και δόξα τω Θεώ δεν έχω πάθει τίποτα.

Πρέπει όμως να σας πω ότι αισθάνομαι ότι μας έχουν πιάσει κάπου λίγο κορόιδα εδώ, διότι είπατε ότι εμβολιάστηκαν τριακόσιες εξήντα χιλιάδες. Μάλιστα. Παραγγείλαμε δεκαέξι εκατομμύρια εμβόλια. Εμβολιάστηκαν τριακόσιες εξήντα χιλιάδες. Θυμάμαι εκείνη την εποχή που οι διάφοροι ειδικοί μας έλεγαν ότι πρέπει να γίνει το εμβόλιο, μας έλεγαν ότι για να φτιαχτεί ένα τείχος κατά της γρίπης θα έπρεπε να εμβολιαστούν δύο με τρία εκατομμύρια. Τελικά εμβολιάστηκε το 10% από αυτό το τείχος που έπρεπε να χτίσουμε και τελικά καμμία γρίπη δεν υπήρξε. Υπήρξε κάποια γρίπη, αλλά όχι τίποτα το τρομερό. Άρα, εδώ τι έγινε;

Βάσει των δημοσιευμάτων που μπορώ να σας καταθέσω εδώ από την εφημερίδα «LE MONDE DIPLOMATIQUE» για παράδειγμα, που είναι μια σοβαρή εφημερίδα -δεν είναι μια εφημερίδα της πλάκας, είναι μια σοβαρή εφημερίδα- οι γαλλικές αρχές πλέον εξετάζουν το ενδεχόμενο εδώ να έχει πέσει ένα μεγάλο παγκόσμιο παραμύθι για να βγάλουν κάποιοι λεφτά. Και σας ρωτώ: Πέραν της καταγγελίας της συμβάσεως του εμβολίου, που καλώς την κάνατε για να γλυτώσουμε λεφτά, για να καταλάβει και ο κόσμος που παρακολουθεί τώρα το κανάλι της Βουλής ότι τα εμβόλια έχουν κάποιο χρονικό όριο, δηλαδή και να τα παίρναμε, μετά από μερικούς μήνες θα ήταν άχρηστα.

Ερωτώ λοιπόν, πέραν της καταγγελίας της συμβάσεως που καλώς κάνατε, έχει η ελληνική Κυβέρνηση, σε συνέχεια άλλων κυβερνήσεων, σκεφτεί τη διερεύνηση του τι τελικώς ακριβώς συνέβη με αυτόν τον φοβερό πανικό, ο οποίος πέρασε στον κόσμο και στην Ελλάδα, με τη φοβία που αναπτύχθηκε ότι, αν δεν εμβολιαστούμε, θα βρεθούμε οι μισοί στα νοσοκομεία ή ασθενείς έστω στο σπίτι μας; Γιατί, επαναλαμβάνω, τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Υπήρξαν κάποιοι που ασθένησαν, όπως κάθε χρόνο κάποιοι ασθενούν. Ακόμα και αυτός ο αριθμός των θανάτων από τη γρίπη που αναφέρατε, επειδή αναγκάστηκα να το ψάξω λίγο το θέμα λόγω της ερωτήσεως, είναι πολύ θεωρητικό ενδεχόμενο εάν πράγματι είναι θάνατοι από τη γρίπη, διότι από όλους αυτούς είναι ζήτημα αν το 10% μπορείς να πεις ότι πράγματι είναι από τη γρίπη. Όλοι οι άλλοι οι άνθρωποι αυτοί, Θεός σχωρέστους, είχαν πολλαπλά προβλήματα υγείας και έφτασαν να καταλήξουν πιθανόν και λόγω της γρίπης.

Άρα, λοιπόν, εδώ υπήρχε μια τρομερή υπερβολή. Και ερωτώ: θα ψάξουμε να δούμε πόθεν εκινήθη αυτή η υπερβολή; Προφανώς, δεν εκινήθη η υπερβολή μόνο στην Ελλάδα, είναι προφανές ότι εκινήθη παγκοσμίως. Αλλά εδώ παίχτηκαν προφανώς δισεκατομμύρια ευρώ σ’ αυτό το παιχνίδι. Αυτό, λοιπόν, σας ρωτάω: Θα το διερευνήσετε; Γιατί θέλω και εγώ, που επαναλαμβάνω σας άκουσα στο κλίμα αυτό και έκανα το εμβόλιο, να καταλάβω τι έγινε.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Πιστεύω ότι υπερβολή υπήρξε σε πάρα πολλά πράγματα. Υπερβολή ενδεχομένως στο φόβο που δημιουργήθηκε για τη γρίπη στην αρχή. Αλλά εδώ πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να πούμε ότι, όταν εξελίσσεται ένα φαινόμενο, όπως είναι μια πανδημία, κανείς δεν είναι μάντης και προφήτης να ξέρει πώς θα εξελιχθεί. Δεν μπορούσαμε να ξέρουμε πόσο σοβαρή θα είναι, δεν μπορούσαμε να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί ο χειμώνας. Δηλαδή, όταν έφτασε στο peak το φθινοπωρινό κύμα, θέλω να σας θυμίσω ότι έκλειναν το ένα μετά το άλλο τα σχολεία της βορείου Ελλάδος. Είχαμε φτάσει κάποια στιγμή -επειδή εμείς παρακολουθούσαμε αυτά τα στοιχεία, είναι εδώ και ο Υφυπουργός Παιδείας και είχαμε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας- το ένα τρίτο των τμημάτων να έχει κλείσει λόγω της γρίπης. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, αυτό το τείχος της ανοσίας και μέσα από αυτούς που νόσησαν.

Αν με ρωτήσετε τώρα, θα σας πω ότι σωστά έγινε ο εμβολιασμός, γιατί ένα υπεύθυνο κράτος, μια υπεύθυνη πολιτεία πρέπει να ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο. Δυστυχώς στη δημόσια υγεία δεν έχουμε αυτό το περιθώριο. Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει οδηγίες, όταν έρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και δίνει οδηγίες και όταν κράτη, με κοινωνικό κράτος όπως είναι η Σουηδία, με τη σοβαρότητα που έχουν όσον αφορά τα θέματα υγείας, που έχουν τον ίδιο πληθυσμό με εμάς και εκεί εμβολιάστηκαν έξι εκατομμύρια, καταλαβαίνετε ότι, αν εμείς δεν είχαμε κάνει το πρόγραμμα εμβολιασμού, θα μας εγκαλούσατε εδώ σήμερα, πώς πήραμε αυτήν την ευθύνη, ιδιαίτερα εκείνη τη στιγμή. Άρα, σωστά έγινε ο εμβολιασμός. Από εκεί και πέρα, ενδεχομένως υπήρχε μια υπερβολή στο πώς αναδείχθηκαν οι κίνδυνοι. Αυτό να το δεχθώ.

Η διερεύνηση τώρα για το σε ποιο βαθμό ήταν αυτή η πανδημία επικίνδυνη και για το συνολικό χειρισμό, καταλαβαίνετε ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να το κάνει μεμονωμένα η χώρα μας. Το κάνουμε εντός των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών. Ούτως ή άλλως εκπροσωπούμαστε εκεί. Σίγουρα θα είναι κάτι που θα το αποτιμήσουμε και πολιτικά. Ξέρω ότι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει μία αντίστοιχη συζήτηση και σίγουρα και σε επίπεδο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα θέμα που θα κάνουμε έναν απολογισμό και μία αποτύπωση.

Τώρα, για το θέμα της παραγγελίας, εκεί έχετε απόλυτα δίκιο. Πρώτη το έθεσα, χωρίς καμμία διάθεση μικροκομματικής, γιατί η δημόσια υγεία δεν χωράει μικροκομματική, ότι υπήρχε μία τεράστια σπατάλη για το δημόσιο προϋπολογισμό σε μία περίοδο κρίσης και γι’ αυτό πήραμε και αυτήν τη ριζική απόφαση. Αλλά από την άλλη, όλοι οι επιφανείς επιστήμονες -και ξέρετε ότι είχαμε φέρει εδώ και την κ. Γιαμαρέλου και τον κ. Σαρόγλου- αυτοί που έχουν και τον πρώτο λόγο σε αυτά τα θέματα είχαν την ίδια άποψη. Γιατί ξέρετε ότι εγώ δεν είμαι η ίδια γιατρός, πολιτικά μπορώ να προσεγγίζω τα θέματα και σε κάθε περίπτωση στα θέματα υγείας καλό είναι να ακούμε πάνω απ’ όλα τους ειδικούς και αυτούς μάλιστα που έχουν την ευθύνη να εκφέρουν γνώμη. Γιατί είδαμε και το φαινόμενο να βγαίνουν διάφοροι γιατροί στα κανάλια. Άλλο το δικαίωμα της επιστημονικής άποψης σε ένα συνέδριο και άλλο όταν βλέπουμε να μαλλιοτραβιούνται γιατροί στα κανάλια, που δημιουργεί αίσθημα πανικού στον κόσμο.

Να κλείσω με μία παρατήρηση, γιατί είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει. Λέμε ότι γύρω από το φάρμακο και τα εμβόλια κινούνται οι μεγάλες πολυεθνικές. Έτσι είναι. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι δυστυχώς στην τεχνολογία αυτή είναι πάρα πολύ δύσκολο μικρότερες εταιρείες να επενδύσουν, ειδικά για τέτοιου είδους έρευνα και να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει υποστεί μεγάλη κριτική -εγώ θα πω ενδεχομένως σε πολύ μεγάλο βαθμό και δικαιολογημένα- είναι όμως και ένα ανάχωμα. Φανταστείτε πώς θα ήταν σήμερα η ανθρωπότητα. Είναι λίγο σαν το ΟΗΕ, δηλαδή είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κριτική στις αδυναμίες και στις ολιγωρίες, αλλά φανταστείτε τι ζούγκλα θα ήταν η διεθνής κοινότητα ή η διεθνής δημόσια υγεία χωρίς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Άρα, ας κρατήσουμε το θετικό ότι να βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματά μας. Και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα και εμείς ως χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να δούμε τα θετικά, τα αρνητικά και να το έχουμε υπ’ όψιν μας για την επόμενη κρίση που θα αντιμετωπίσουμε.

Και ένα καλό είναι ότι τουλάχιστον ανοίξαμε ογδόντα τρία κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, κάτω απ’ αυτήν την πίεση, τα οποία έμειναν και λειτουργούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρία Υπουργέ, μόνο που οι πολυεθνικές θα πρέπει να κάνουν τις έρευνες από τα τεράστια κέρδη τους και όχι παίζοντας με την υγεία των ασθενών.

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Πολύ σωστά, κύριε Πρόεδρε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.