ΑΠΟ ΤΟ 2016 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΕ Η Alpha Bank για ELFE και Λαυρεντιάδη (έγγραφα)

 

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για απάτη σχετικά με την ενοικίαση ακινήτων από την Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων ELFE σε δύο συνδεδεμένες με αυτήν επιχειρήσεις, που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα, έχει καταθέσει από τα τέλη του 2016 η Alpha Bank, σύμφωνα με το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς που κατατέθηκε στη Βουλή, σημαίνοντας, με τον τρόπο αυτό, «καμπανάκι» για τις μεθοδεύσεις του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Πιο συγκεκριμένα, στις 29 Δεκεμβρίου του 2016 η τράπεζα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου συνεργού και συνυπεύθυνου, παρουσιάζοντας τα πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα και τα οποία χρήζουν διερεύνησης από τις δικαστικές αρχές.

Ενδιαφέρον στοιχείο, μεταξύ άλλων, είναι ότι στη μηνυτήρια αναφορά αναφέρεται πως η τράπεζα εκτίμησε τα μισθωτήρια συμβόλαια της ELFE με τις δύο συνδεδεμένες εταιρείες («ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ» και «PFIC LTD») σε 6,6 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το πραγματικό μίσθωμα κινήθηκε λίγο πάνω από το 1,2 εκατ. ευρώ.

«Τα ανωτέρω συμφωνηθέντα μισθώματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ουδόλως αντιπροσωπεύουν, ούτε στο ελάχιστο, την εύλογη μισθωτική αξία του όλου βιομηχανικού εξοπλισμού του βιομηχανικού συγκροτήματος, που σύμφωνα με έκθεση της Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε. υπολογίζεται σε 6,68 εκατομμύρια ετησίως».

Αντί για αυτό το ποσό, το μίσθωμα για τις δύο εταιρείες είναι λίγο πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ.

Υπό το φως αυτών των στοιχείων, η Alpha Bank ζητά να εξεταστεί εάν απώτερος σκοπός των κινήσεων αυτών ήταν να μείνει το «κουφάρι» της ELFE στην τράπεζα και στο ελληνικό Δημόσιο που θα κληθεί, ως εγγυητής, να καταβάλει την οφειλή της ELFE προς την τράπεζα, ενώ οι νέοι φορείς συμφερόντων και ελέγχου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη θα καρπούνται τα οφέλη, χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλουν οποιοδήποτε ποσό για την οφειλή της προς την τράπεζα.

Είναι ενδεικτικό ότι η Alpha Bank ζητεί να εξετασθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απάτης, καθώς, όταν αναζήτησε με βάση διαταγή πληρωμής τα μισθώματα μέχρι του ποσού των 5,2 εκατ. στους λογαριασμούς της ELFE, δεν τα εντόπισε και η επιχειρηματολογία που προεβλήθη ήταν ότι είχαν προκαταβληθεί για την 20ετή διάρκειά τους!

Η τράπεζα αμφισβητεί την ειλικρίνεια των δηλώσεων αυτών και θεωρεί το αποτέλεσμα της διαδικασίας κατασχέσεως εις χείρας τρίτου (των μισθωμάτων) ενδεικτικό μιας διαδικασίας απέκδυσης της ELFE από τα περιουσιακά της στοιχεία.

Η τράπεζα καταλήγει στη μηνυτήρια αναφορά της ότι τα δύο συμφωνητικά, που ελήφθησαν υπ’ όψιν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, θα πρέπει να ελεγχθούν από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές «ως προς το υποστατό, νόμιμο και βάσιμο αυτών, εάν δηλαδή είναι εικονικά ή όχι και δη αν καλύπτουν ή όχι το εύλογο μίσθωμα, που αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος ασκήσεως της όλης επιχειρηματικής-παραγωγικής δραστηριότητας της ELFE και εκμεταλλεύσεως του μηχανολογικού εξοπλισμού της στους νέους φορείς».

Η τράπεζα εμφανίζεται επισπεύδουσα, καθώς η εταιρεία φαίνεται να έχει ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο προς την ίδια, από δικό της δανεισμό αλλά και της Εμπορικής Τράπεζας που απορρόφησε η Alpha, και ο οποίος ξεπερνάει τα 5 εκατ. ευρώ.

Το πιστωτικό ίδρυμα εκφράζει διά του νομικού τμήματός του την ανησυχία ότι η ELFE θα καταστεί αναξιόχρεη με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, αφού θα έχει αποξενωθεί από μεγάλο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μήνυση έμεινε στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης για περισσότερο από μία διετία.

«Καταπέλτης» οι βουλευτές της ΝΔ

Καταπέλτης ήταν οι βουλευτές της ΝΔ στις τοποθετήσεις τους, στην συζήτηση στη Βουλή επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσαν για τα χρέη της ELFE, συμφερόντων του υπόδικου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προς τη ΔΕΠΑ.

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές μίλησαν για «καραμπινάτο σκάνδαλο» ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Θα πάτε όλοι στο ειδικό δικαστήριο».

Εμείς αυξήσαμε το χρέος μόλις κατά 12 εκατ. ευρώ, απάντησε ο Γιώργος Σταθάκης.

Πρώτος έλαβε τον λόγο…

Πηγή: http://www.mononews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.