Κατώτατος μισθός, εργασιακές σχέσεις, συντάξεις: Όλα όσα αλλάζουν

Κατώτατος μισθός, εργασιακές σχέσεις, συντάξεις: Όλα όσα αλλάζουν

Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις για τον κατώτατο μισθό, τις εκκρεμείς συντάξεις και τις εργασιακές σχέσεις.

Του δικηγόρου Κώστα Τσουκαλά

 

Στο μέτωπο της εργασίας προβλέπεται η παράταση του Προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως 28-2-2020.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ προβλέπει την δυνατότητα απασχόλησης του προσωπικού τις μισές μέρες τον μήνα χωρίς μετατροπή της σύμβασης εργασίας.

Για τις ημέρες που ο εργαζόμενος παρέχει εργασία, ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Κατώτατος μισθός, εργασιακές σχέσεις, συντάξεις: Όλα όσα αλλάζουν

 

Για τις ημέρες που ο εργαζόμενος δεν απασχολείται, καταβάλλεται από το κράτος το 60% των αποδοχών (που αντιστοιχούν στο μισό μήνα) του εργαζομένου και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (του μισού μήνα).

Για παράδειγμα, σε μισθό 1.000 ευρώ τα 500 ευρώ καταβάλλει ο εργοδότης και τα 300 ευρώ (60% του άλλου 500) καταβάλλει το κράτος.

Προβλέπεται, επίσης, για πρώτη φορά στο άρθρο 90 του νομοσχεδίου ποινική μεταχείριση του συχνού φαινομένου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να αξιώνει ο εργοδότης να του αποδίδει ο εργαζόμενος το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, που δικαιούται λόγω αναστολής της σύμβασης του.

 

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.